Έρευνα Εγκεφαλικό: Οι παράγοντες που συμβάλλουν μπορεί να περιλαμβάνουν την απώλεια ψυχραιμίας και την ακραία άσκηση


Έρευνα Εγκεφαλικό: Σχεδόν 800.000 άνθρωποι παθαίνουν εγκεφαλικό κάθε χρόνο στις ΗΠΑ Σύμφωνα με νέα έρευνα, η απώλεια της ψυχραιμίας ή η πολύ αυστηρή άσκηση μπορεί να είναι παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση εγκεφαλικού. Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη στο «European Heart Journal» της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, μια ομάδα διεθνών ερευνητών εξέτασε περισσότερους από 13.000 ασθενείς με εγκεφαλικό σε 32 χώρες ως μέρος της μελέτης INTERSTROKE. Χρησιμοποιώντας μια «διασταυρούμενη προσέγγιση περιστατικών», η ομάδα προσδιόρισε εάν μια πυροδότηση εντός μιας ώρας από την έναρξη των συμπτωμάτων συσχετίστηκε με οξύ εγκεφαλικό επεισόδιο, σε σύγκριση με την ίδια χρονική περίοδο της προηγούμενης ημέρας.

“Η πρόληψη του εγκεφαλικού αποτελεί προτεραιότητα για τους γιατρούς και, παρά τις προόδους, παραμένει δύσκολο να προβλεφθεί πότε θα συμβεί ένα εγκεφαλικό.

Πολλές μελέτες έχουν επικεντρωθεί σε μεσοπρόθεσμες έως μακροπρόθεσμες εκθέσεις, όπως η υπέρταση, η παχυσαρκία ή το κάπνισμα.

Η μελέτη μας είχε στόχο να εξετάσει τις οξείες εκθέσεις που μπορεί να λειτουργήσουν ως ερεθίσματα», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής και καθηγητής στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Ιρλανδίας στο Galway, Andrew Smyth.

Η έρευνα ανέλυσε πρότυπα σε ασθενείς που υπέστησαν ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο και τη λιγότερο συχνή ενδοεγκεφαλική αιμορραγία.

Ένας στους 11 επιζώντες βίωσε μια περίοδο θυμού ή αναστάτωσης τη μία ώρα πριν από αυτήν και η παγκόσμια μελέτη INTERSTROKE διαπίστωσε ότι ένας στους 20 ασθενείς είχε ασκήσει βαριά σωματική άσκηση.

Η δημοσίευση, με επικεφαλής το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Ιρλανδίας Galway, πρότεινε ότι ο θυμός ή η συναισθηματική αναστάτωση συνδέονται με περίπου 30% αύξηση του κινδύνου εγκεφαλικού κατά τη διάρκεια μιας ώρας μετά από ένα επεισόδιο – με μεγαλύτερη αύξηση εάν ο ασθενής δεν είχε ιστορικό κατάθλιψης και μεγαλύτερες πιθανότητες για άτομα με χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο. Η βαριά σωματική καταπόνηση συνδέθηκε με περίπου 60% αύξηση του κινδύνου ενδοεγκεφαλικής αιμορραγίας (ICH) –μιας σπάνιας μορφής εγκεφαλικού επεισοδίου που προκαλεί αιμορραγία στον εγκέφαλο– κατά την ίδια περίοδο μετά από βαριά προσπάθεια, αλλά όχι με όλα τα εγκεφαλικά ή ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια.

Υπήρχε μεγαλύτερη αύξηση για τις γυναίκες και μικρότερος κίνδυνος για εκείνες με φυσιολογικό δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ).

«Ο οξύς θυμός ή η συναισθηματική αναστάτωση συσχετίστηκε με την εμφάνιση όλων των εγκεφαλικών επεισοδίων, του ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου και της ICH, ενώ η οξεία βαριά σωματική καταπόνηση συσχετίστηκε μόνο με την ICH», έγραψαν οι συγγραφείς.

«Η μελέτη κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρξε αύξηση με την έκθεση τόσο σε παράγοντες που προκαλούν θυμό όσο και σε βαριά σωματική άσκηση», είπε ο Smythe.

Η μελέτη επεσήμανε ότι δεν υπήρχε τροποποιητικό αποτέλεσμα ανά περιοχή, προηγούμενη καρδιαγγειακή νόσο, παράγοντες κινδύνου, καρδιαγγειακά φάρμακα, ώρα ή ημέρα έναρξης των συμπτωμάτων.

«Σε σύγκριση με την έκθεση σε κανένα από τα δύο σκανδαλίδια κατά την περίοδο ελέγχου, οι πιθανότητες εγκεφαλικού επεισοδίου που σχετίζεται με την έκθεση και στους δύο παράγοντες δεν ήταν αθροιστικές», σημείωσε η μελέτη. Ο συν-συγγραφέας και σύμβουλος ιατρός εγκεφαλικών επεισοδίων από τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία του Galway, Δρ. Μισέλ Κάναβαν, είπε ότι οι άνθρωποι πρέπει να ασκούν ψυχική και σωματική ευεξία σε όλες τις ηλικίες, αλλά πρόσθεσε ότι «είναι επίσης σημαντικό για μερικούς ανθρώπους να αποφεύγουν τη βαριά σωματική άσκηση, ιδιαίτερα εάν έχουν υψηλό κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, ενώ παράλληλα υιοθετεί έναν υγιεινό τρόπο ζωής με τακτική άσκηση».

Στις ΗΠΑ, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) λέει ότι κάποιος παθαίνει εγκεφαλικό κάθε 40 δευτερόλεπτα και κάποιος πεθαίνει από εγκεφαλικό κάθε τέσσερα λεπτά. Σχεδόν 800.000 άνθρωποι στην Αμερική παθαίνουν εγκεφαλικό κάθε χρόνο. Περίπου το 87% όλων των εγκεφαλικών είναι ισχαιμικά, στα οποία η ροή του αίματος στον εγκέφαλο εμποδίζεται.

«Μερικοί από τους καλύτερους τρόπους πρόληψης του εγκεφαλικού είναι η διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, η αντιμετώπιση της υψηλής αρτηριακής πίεσης και το κάπνισμα, αλλά η έρευνά μας δείχνει επίσης ότι άλλα γεγονότα όπως ένα επεισόδιο θυμού ή αναστάτωσης ή μια περίοδος έντονης σωματικής άσκησης αυξάνουν ανεξάρτητα του βραχυπρόθεσμου κινδύνου», είπε ο συν-επικεφαλής της μελέτης και καθηγητής Galway του Εθνικού Πανεπιστημίου της Ιρλανδίας Μάρτιν Ο’ Ντόνελ.

«Θα τονίζαμε ότι ένα σύντομο επεισόδιο βαριάς σωματικής άσκησης διαφέρει από την τακτική σωματική δραστηριότητα, η οποία μειώνει τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο εγκεφαλικού», εξήγησε.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ