Γηροκομείο στα Χανιά: Ξέσπασμα οργής από συγγενείς τροφίμων – Πώς λειτουργεί μετά από 80 θανάτους;


«Κουκούλωμα» της υπόθεσης των θανάτων στο γηροκομείο «Αγία Σκέπη» των Χανίων καταγγέλλουν συγγενείς των ηλικιωμένων που έχασαν τη ζωή τους, καθώς διαπιστώνουν προκλητική καθυστέρηση στην διελεύκανση του σκανδάλου, με την υπόθεση να βρίσκεται εδώ και μήνες ακόμα στο στάδιο της προανακριτικής εξέτασης.

Η υπόθεση είχε συγκλονίσει την κοινή γνώμη το Μάρτιο του 2021, όταν αποκαλύφθηκε πως από την αρχή του 2020 μέχρι το Μάρτιο του 2021 είχαν σημειωθεί πάνω από 80 θάνατοι ηλικιωμένων, τους οποίους ο υπεύθυνος ιατρός του οίκου ευγηρίας είχε αποδώσει σε καρδιακή ανακοπή.

«Είμαστε αναστατωμένοι και εξοργισμένοι. Θα έπρεπε τα αντανακλαστικά της πολιτείας να είναι ταχύτερα. Θεωρώ επίσης προκλητικό το γεγονός ότι, μετά τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις η μονάδα εξακολουθεί να λειτουργεί με τις ευλογίες της Αντιπεριφέρειας Χανίων ο σύνδεσμος της καθυστέρησης ενώ η μονάδα λειτουργεί δείχνει μία πολιτεία που δε λειτουργεί ως ευνοούμενο κράτους», καταγγέλλει στην εφημερίδα Real News η δικηγόρος, Μαρία Παπαδάκη, που έχασε τον πατέρα της κάτω από περίεργες συνθήκες εκκινώντας έτσι τις αποκαλύψεις για τις συνθήκες φιλοξενίας των ηλικιωμένων στη δομή.

Συγκλονιστικές ήταν οι καταγγελίες πρώην εργαζομένων του οίκου ευγηρίας για βασανιστήρια, παραμέληση και κακομεταχείριση των γερόντων ενώ, μετά την αποκάλυψη των δεκάδων θανάτων, διατάχθηκε και εκταφή μιας γυναίκας από την Κίσσαμο η οποία πέθανε στην Αγία Σκέπη.

«Μας είχαν ενημερώσει ότι η μητέρα μου είχε ουρολοίμωξη, αλλά πήγαινε καλά μέχρι που στις 23 Μαΐου 2020 μας είπαν ότι πέθανε. Στην κηδεία, όμως, αποκαλύφθηκε ότι τα χέρια της ήταν μελανιασμένα, τυλιγμένα σε γάζες και στο κούτελο υπήρχε μία μεγάλη μελάνια», δήλωσε χαρακτηριστικά στην ίδια εφημερίδα ο Μανώλης Χουρδάκης.

Στη συνέχεια, νοσηλευτής είχε καταγγείλει στην αστυνομία πως η ηλικιωμένη είχε χτυπήσει σοβαρά στο κεφάλι μέσα στη δομή, ενώ δεν ειδοποιήθηκε γιατρός, ούτε ασθενοφόρο με αποτέλεσμα να πεθάνει μετά από τρεις ημέρες. Με εισαγγελική παρέμβαση πραγματοποιήθηκε εκταφή της σορού στις 22 Απριλίου 2021 και οι ιστολογικές εξετάσεις από το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έδειξαν κάκωση κεφαλής, η οποία σημειώθηκε από 48 έως 70 ώρες πριν από τον θάνατο, με την ιατροδικαστή Ελπίδα Σπανουδάκη να τονίζει πως «η κάκωση προήλθε από χτύπημα, δεν προήλθε από παθολογικά αίτια ο θάνατος».

Οι έρευνες

Τους τελευταίους μήνες, μετά από εντολή της Εισαγγελίας, συστάθηκε ομάδα γιατρών η οποία διενεργεί ιατροδικαστικές πραγματογνωμοσύνες στους φακέλους των θανόντων ηλικιωμένων. «Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η δικογραφία να μην
έχει ολοκληρωθεί. Εάν είχε ολοκληρωθεί, θα είχε πάει στην ανάκριση και θα είχαν απαγγελθεί κατηγορίες και διώξεις. Υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση, που προβληματίζει όλες τις οικογένειες», τονίζει η κυρία Παπαδάκη.

Αρχικά, η έρευνα είχε επικεντρωθεί στους περίπου 80 θανάτους ηλικιωμένων από την αρχή του 2020 έως τον Μάρτιο του 2021. Όμως, μετά από διερεύνηση και προ του 2020 σε ληξιαρχεία και νοσοκομεία, ο αριθμός των θανάτων εκτοξεύτηκε σε… εκατοντάδες. Η έρευνα έχει αναδείξει πολύ υψηλά ποσοστά θανάτων στην «Αγία Σκέπη», με βάση τη δυναμικότητα των κλινών. Και αυτό γιατί, ενώ η άδεια της δομής ήταν για 46 ηλικιωμένους, οι θάνατοι μέσα σε ενάμιση χρόνο ξεπέρασαν τους 80,
ποσοστό που υπερβαίνει το 170%, όταν πανελλαδικά το ποσοστό απωλειών στα γηροκομεία δεν ξεπερνά το 20%-25%. Τα δεδομένα γίνονται ακόμη πιο «σκοτεινά» για τον οίκο ευγηρίας, καθώς μέχρι το 2019 η δομή είχε άδεια για τη φιλοξενία μόνο 16 ηλικιωμένων, με τους θανάτους για εκείνη τη χρονιά να ξεπερνούν τους 50, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία. «Ακόμη πιο εξοργιστικό, όσον αφορά τις ευθύνες των υπευθύνων, είναι το γεγονός ότι ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων προχώρησε στην ανάκληση των αδειών εργασίας των δύο νοσηλευτών που προέβησαν στις αποκαλυπτικές καταγγελίες για τα όσα διαδραματίζονταν μέσα στη Μονάδα», προσθέτει η κυρία Παπαδάκη.

«Η μεταχείριση των γερόντων ήταν πολύ κακή. Τους έδεναν στα κρεβάτια, ξεχνούσαν να τους ταΐσουν, τους έδιναν χάπια για να τους ηρεμήσουν, τους χτυπούσαν πολλές φορές. Πολλές φορές έλυνα ηλικιωμένους, αλλά με ανακάλυψαν και άρχισαν να τους δένουν ξανά εκείνοι. Οταν είχα ξεκινήσει να εργάζομαι εκεί, είχαν πεθάνει δύο με τρία άτομα. Ξαφνικά, μετά από ένα μήνα σχεδόν, είδα να πεθαίνουν 14 άτομα σε μία εβδομάδα. Δεν γνωρίζω τα αίτια. Δεν ήρθε ποτέ γιατρός να τους δει και σε όλα
τα πιστοποιητικά έγραφαν “καρδιακή προσβολή”, που τα υπέγραφε πάντα ο ίδιος γιατρός», είχε αναφέρει στην κατάθεσή του στην Ασφάλεια Χανίων ένας εκ των νοσηλευτών.

Να σημειωθεί πως, κατά τη διάρκεια των ερευνών, ήρθαν στην επιφάνεια έγγραφα των υπηρεσιών που ανέφεραν ότι οι χώροι του συγκεκριμένου ιδρύματος παρέμεναν κλειδωμένοι όταν εμφανίζονταν ελεγκτές της Διεύθυνσης Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης, ενώ είχε διαπιστωθεί επανειλημμένα η ελλιπής φροντίδα των ηλικιωμένων με μόνο έναν νοσηλευτή στη βάρδια για το σύνολο των τροφίμων. Το
γεγονός αυτό, καθώς και πολλά άλλα στοιχεία, βάζουν στο κάδρο των ευθυνών και τη Διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας, που δεν έπραξε το παραμικρό, όπως όφειλε…

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ