Πάπας Φραγκίσκος: Στην Αθήνα σήμερα ο Ποντίφικας με έκτακτα μέτρα ασφαλείας


Είκοσι χρόνια μετά την τελευταία παπική επίσκεψη στην Αθήνα που πυροδότησε διαμαρτυρίες από μοναχούς, ο Πάπας Φραγκίσκος μεταβαίνει στην ελληνική πρωτεύουσα το Σάββατο επιδιώκοντας να βελτιώσει τις ιστορικά δύσκολες σχέσεις μεταξύ της Ρωμαιοκαθολικής και της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Ο Φραγκίσκος επισκέφθηκε το νησί της Λέσβου το 2016. Όμως το ταξίδι του στην Αθήνα, το οποίο θα περιλαμβάνει λειτουργία και συναντήσεις με τον κορυφαίο κληρικό της Ελλάδας, τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, είναι το πρώτο στην ελληνική πρωτεύουσα για Πάπα από τότε που ήρθε ο Ιωάννης Παύλος Β’ τον Μάιο του 2001.

Έκτακτα μέτρα στην Αθήνα

Έκτακτα μέτρα ασφαλείας τίθενται σε ισχύ για την επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στην Αθήνα, με περισσότερους από 3.500 αστυνομικούς. Θα ισχύσουν έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε οδικούς άξονες της Αττικής για την διευκόλυνση της μετακίνησης του Ποντίφικα. Στις 11:15 π.μ. είναι προγραμματισμένο να αφιχθεί στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος το Σάββατο 4 Δεκεμβρίου. Θα τον υποδεχτεί ο Υπουργός Εξωτερικών, κ. Νίκος Δένδιας. Από εκεί, θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο για να συναντηθεί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου και από τις ώρες 13:00 έως 20:00, θα διακοπεί η κυκλοφορία:

  • στην Λ. Β. Σοφίας στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Αλεξάνδρας και της οδού Β. Αλεξάνδρου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς το κέντρο της Αθήνας
  • στην Λ.Β. Κωνσταντίνου στο τμήμα της μεταξύ των οδών Μερκούρη και Β. Αλεξάνδρου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Λ. Β. Σοφίας.

 

Αντιδράσεις από την Εκκλησία

Η Ορθόδοξη Εκκλησία έχει διαχωριστεί από την Καθολική Εκκλησία από το σχίσμα του 1054 μεταξύ Ρώμης και Κωνσταντινούπολης, της σημερινής Κωνσταντινούπολης που ήταν τότε η πρωτεύουσα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Οι σκληροπυρηνικοί στην Ελλάδα εξακολουθούν να κατηγορούν τον πάπα για τη διάσπαση και για την Τέταρτη Σταυροφορία που λεηλάτησε την Κωνσταντινούπολη το 1204. Αυτή είναι μια στιγμή ενότητας για την Καθολική κοινότητα στην Ελλάδα, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το 1% των πιστών, ή λίγο περισσότερο μετρώντας και τους πρόσφατα αφιχθέντες μετανάστες.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ