Εορτολόγιο 4 Δεκεμβρίου: Ποιος γιορτάζει σήμερα 4 Δεκεμβρίου;


Σήμερα 4 Δεκεμβρίου σύμφωνα με το εορτολόγιο τιμάται η μνήμη της Μεγαλομάρτυρος Αγίας Βαρβάρας. Εκτός από την Αγία Βαρβάρα, σήμερα είναι επίσης του Ιερομάρτυρος Σεραφείμ επισκόπου Φαναρίου και Νεοχωρίου. Είναι προστάτιδα του Πυροβολικού, καθώς και των μεταλλωρύχων και όσων εργάζονται στα λατομεία. Πρόκειται για μία σπουδαία γιορτή για την Ορθοδοξία, λίγες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα και τη μεγαλειώδη εορταστική περίοδο που έχει ήδη ξεκινήσει.

Ποια ήταν η Αγία Βαρβάρα;

Η Αγία Βαρβάρα, γνωστή και ως Μεγαλομάρτυς Βαρβάρα, ήταν παλαιοχριστιανική Ελληνίδα μάρτυρας που γεννήθηκε στα μέσα του τρίτου αιώνα στην Ηλιούπολη της Φοινίκης. Η Βαρβάρα ήταν κόρη ενός πλούσιου ειδωλολάτρη που ονομαζόταν Διόσκουρος. Μετά τον θάνατο της μητέρας της Βαρβάρας, ο Διόσκορος αφιέρωσε τη ζωή του στη μοναχοκόρη του. Ήταν γνωστή ως εξαιρετικά όμορφη. Ως τρόπο προστασίας της, ο Διόσκουρος την προστάτευσε από τον κόσμο κλείνοντάς την ψηλά σε έναν πύργο. Επέτρεπε μόνο στους παγανιστές δασκάλους της να τη δουν.

Η Βαρβάρα περνούσε τις μέρες της κοιτάζοντας τους λόφους και θαυμάζοντας όλα τα δημιουργήματα του Θεού. Συχνά συλλογιζόταν την Πρώτη Αιτία και Δημιουργό ενός τόσο αρμονικού και υπέροχου κόσμου. Σύντομα συνειδητοποίησε ότι τα είδωλα που λάτρευαν ο πατέρας της και οι δάσκαλοί της δεν ήταν δημιουργία του Θεού. Έγινε κρυφά χριστιανή και αφιέρωσε τη ζωή της στο να γνωρίσει τον αληθινό Θεό και να Τον κάνει γνωστό στους άλλους. Προσφέρθηκε ολοκληρωτικά στον Κύριο, επιλέγοντας μια ζωή αφιερωμένης παρθενίας. Καθώς μεγάλωνε, ο πατέρας της Διόσκορος άρχισε να της παρουσιάζει άνδρες για γάμο. Τα αρνήθηκε όλα και προειδοποίησε τον πατέρα της ότι η επιμονή του θα μπορούσε να βλάψει για πάντα τη σχέση τους.

Ο Διόσκουρος επέτρεψε στην Βαρβάρα να φύγει από τον πύργο της, ελπίζοντας ότι κάποια ελευθερία θα άλλαζε τη στάση της. Η Μπάρμπαρα χρησιμοποίησε αυτή την ευκαιρία για να συναντήσει άλλους Χριστιανούς. Της δίδαξαν για τον Κύριο Ιησού, την Αγία Τριάδα και την Εκκλησία. Ένας ιερέας από την Αλεξάνδρεια, μεταμφιεσμένος σε έμπορο, βάφτισε τη Βαρβάρα στον Χριστό και την Εκκλησία Του.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ