Ρομπότ ΑΙ περίθαλψη: Συνδυασμός τεχνητής νοημοσύνης και ρομποτικής στην υγειονομική περίθαλψη

Το 2019, το Age UK ανέφερε ότι μία στις έντεκα θέσεις του NHS ήταν κενές και 5,5 δισεκατομμύρια £ δαπανήθηκαν σε έκτακτο προσωπικό για την κάλυψη κενών θέσεων το 2017/18. Ανέφεραν επίσης ότι η έλλειψη προληπτικής φροντίδας οδηγούσε σε περισσότερους ηλικιωμένους ασθενείς. Οι εισαγωγές έκτακτης ανάγκης από οίκους φροντίδας αυξήθηκαν κατά 62% από το 2010/11 έως το 2016/17 και οι επείγουσες επανεισαγωγές στο νοσοκομείο εντός 30 ημερών από το εξιτήριο για όλους τους ασθενείς αυξήθηκαν κατά 22% μεταξύ 2013/14 και 2017/18.

 

Αυτά τα δεδομένα δεν αφορούν μόνο το Ηνωμένο Βασίλειο. Παρόμοια αύξηση της ζήτησης για φροντίδα ηλικιωμένων έχει αναφερθεί παγκοσμίως. Και από το 2019, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί. Η πανδημία της COVID-19 μάς έδειξε ότι οι επαγγελματίες υγείας συχνά καταπονούνται, ενώ οι ασθενείς υποφέρουν λόγω της απομόνωσης. Ενώ οι επιστημονικές εξελίξεις βοηθούν στην καταπολέμηση της COVID-19, τα ευρύτερα ζητήματα με το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης δεν θα εξαφανιστούν σύντομα. Οι νέες ανάγκες απαιτούν νέες λύσεις και η τεχνητή νοημοσύνη και η ρομποτική έχουν τεράστιες δυνατότητες να μεταμορφώσουν την ιατρική σκηνή προς το καλύτερο.

Ένα βήμα πιο κοντά στην εξατομίκευση

Η πλειοψηφία της έρευνας για την τεχνητή νοημοσύνη έχει επικεντρωθεί στην επίλυση εξαρτώμενων από τον τομέα, εξαιρετικά ειδικών εργασιών. Τα ρομπότ, από την άλλη πλευρά, κατασκευάζονται με γνώμονα την τεχνητή γενική νοημοσύνη (AGI). Στόχος του AGI είναι η κατασκευή συστημάτων με ευφυΐα συγκρίσιμη και τελικά ανώτερη από αυτή του ανθρώπινου μυαλού. Το επίτευγμα του αληθινού AGI θα εισαγάγει την ανθρωπότητα στην τεχνολογική ιδιαιτερότητα της εποχής, μια χρονική στιγμή που οι οντότητες τεχνητής νοημοσύνης θα επιτύχουν μεγαλύτερη ανεξαρτησία από το αρχικό σύνολο δεδομένων με το οποίο έχουν εκπαιδευτεί, δίνοντας ζωή σε μια νέα μορφή υπερ-νοημοσύνης που ξεπερνά αυτό των ανθρώπων.

Με το βλέμμα στο μέλλον

Στο μέλλον, τα ρομπότ θα διαδραματίζουν όλο και περισσότερο ρόλο στην καθημερινή μας ζωή, ως μέρος της συνεχιζόμενης προόδου και διείσδυσης της τεχνητής νοημοσύνης. Μέσα σε μια ή δύο δεκαετίες, η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι τόσο ατμοσφαιρική στην καθημερινή μας ζωή όσο και η ηλεκτρική ενέργεια. Με έναν διακριτικό συνδυασμό AGI και στενών συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης που μας βοηθούν σε κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μας, συμπεριλαμβανομένης της υγειονομικής περίθαλψης.

Τα ανθρωποειδή ρομπότ θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο όπου απαιτείται βαθιά συναισθηματική σύνδεση, αλλά η συνολική δραστηριότητα της μήτρας AI θα υπερβαίνει κάθε συσκευή υλικού ή διεπαφή. Για να διασφαλιστεί ότι αυτά τα νέα ισχυρά μυαλά θα ωφελήσουν την κοινωνία γενικότερα, είναι ζωτικής σημασίας να ελέγχονται και καθοδηγούνται με δημοκρατικό και αποκεντρωμένο τρόπο. Η χρήση του blockchain για τη δημιουργία μιας αποκεντρωμένης υποδομής για παγκόσμια συστήματα τεχνητής νοημοσύνης θα μας επιτρέψει να εκπληρώσουμε το μεγάλο όνειρο της τεχνητής νοημοσύνης και να δημιουργήσουμε πρόσβαση σε καλοπροαίρετες, συμπονετικές οντότητες τεχνητής νοημοσύνης για όλους.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here