Κορωνοϊός ομάδα αίματος: Η ομάδα αίματος επηρεάζει πόσο ευάλωτοι είστε στην Covid

Η COVID-19 είναι μια λοιμώδης νόσος του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος που επηρεάζει άτομα όλων των ηλικιακών ομάδων. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες κατηγορίες ανθρώπων που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να προσβληθούν από τη μόλυνση σε σύγκριση με άλλες. Ο ιός οδηγεί σε σοβαρά συμπτώματα σε άτομα άνω των 60 ετών ή σε άτομα με υποκείμενα νοσήματα όπως πνευμονοπάθειες ή καρδιακές παθήσεις, διαβήτη ή μειωμένη ανοσία. Επιπλέον, ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι μπορεί να είναι ακόμη πιο μεταδοτικός σε άτομα με συγκεκριμένες ομάδες αίματος.

Λεπτομέρειες για την μελέτη

Μια νέα μελέτη που κυκλοφόρησε από το Sir Ganga Ram Hospital (SGRH) υποδηλώνει ότι τα άτομα με ομάδες αίματος Α, Β και Rh+ είναι πιο ευαίσθητα στη μόλυνση από την Covid-19. Επιπλέον, όσοι έχουν ομάδες αίματος O, AB και Rh- διατρέχουν χαμηλότερο κίνδυνο μόλυνσης. Η μελέτη διεξήχθη σε 2.586 θετικές περιπτώσεις COVID-19 που εισήχθησαν στο SGRH μεταξύ 8 Απριλίου 2020 και 4 Οκτωβρίου 2020. Αναλυτικότερα οι συχνότητες μόλυνσης:

  • Α 29,93%
  • Β 41,80%
  • Ο 21,19%
  • ΑΒ 7,98%
  • 98,07% είχαν Rh-θετικό

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Frontiers in Cellular and Infection Microbiology, οι άνδρες με ομάδα αίματος Β είναι πιο επιρρεπείς σε λοιμώξεις σε σύγκριση με τις γυναίκες της ίδιας ομάδας. Στην περίπτωση της ομάδας αίματος ΑΒ, τα άτομα κάτω των 60 ετών είναι πιο επιρρεπή στη μόλυνση. Ενώ η μελέτη κατέστησε σαφές ότι η ομάδα αίματος έχει σχέση με τον κίνδυνο μόλυνσης, δεν αποκαλύπτει τίποτα σχετικά με την σοβαρότητα ή τη θνησιμότητα της νόσου. Επιπλέον, η έρευνα προτείνει επίσης ότι τα άτομα με ομάδα αίματος Α και Rh+ θετικό χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αναρρώσουν, ενώ όσοι έχουν ομάδα αίματος Ο και Rh- θα μπορούσαν να αναρρώσουν γρήγορα.

Σημασία των ευρημάτων

Ορισμένες προηγούμενες μελέτες αναφέρουν επίσης ότι τα άτομα με ομάδα αίματος Α είναι πιο επιρρεπή στη μόλυνση από την Covid-19. Ο κορωνοϊός είναι ένας νέος ιός και υπάρχουν πολλά πράγματα που δεν είναι ακόμη γνωστά γι ‘αυτόν. Έτσι, το κίνητρο της μελέτης ήταν να μάθουμε για το ρόλο της ομάδας αίματος στον κίνδυνο ή την εξέλιξη της μολυσματικής νόσου. Μπορεί ωστόσο να αποτελεί ένδειξη υποκείμενων και ανεξερεύνητων παραγόντων όπως η συννοσηρότητα, οι οποίοι πρέπει να μελετηθούν λεπτομερώς.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here