Sapiosexuality ευφυϊολαγνεία: Το IQ στην ψυχολογία της σεξουαλικής έλξης


Έχετε ακούσει ποτέ τη λέξη sapiosexuality; Έχετε αναρωτηθεί τι σημαίνουν οι όροι νοοσεξουαλικοί ή ευφυϊολάγνοι; Πόσο ελκυστική είναι σεξουαλικά η νοημοσύνη ως χαρακτηριστικό της προσωπικότητας ενός ατόμου; Μια νέα μελέτη από τους ψυχολόγους Gilles Gignac, Joey Darbyshire και Michelle Ooi από το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας υποδηλώνει ότι υπάρχει ένα συγκεκριμένο σκορ IQ που είναι ιδανικό για να είσαι σεξουαλικά ελκυστικός. Οποιαδήποτε υψηλότερη βαθμολογία νοημοσύνης από αυτόν τον αριθμό και η επιθυμία σας για τους άλλους αρχίζει να μειώνεται, ενώ οι χαμηλότερες βαθμολογίες θεωρούνται λιγότερο ελκυστικές.

Η έρευνά τους, “Μερικοί άνθρωποι έλκονται σεξουαλικά από τη νοημοσύνη: Μια ψυχομετρική αξιολόγηση της ευφυϊολαγνείας”, υποστηρίζει ένα είδος σεξουαλικής έλξης μεταξύ ανθρώπων που πιθανώς δεν είχε περιγραφεί σωστά πριν. Πρόκειται για άτομα που έλκονται σωματικά από το πόσο έξυπνος είναι κάποιος. Οι συγγραφείς πιστεύουν ότι έχουν εντοπίσει ένα νέο είδος έλξης και έχουν επινοηθεί νέοι όροι για να αναφέρονται σε όσους βρίσκουν τα υψηλά επίπεδα νοημοσύνης (IQ) το πιο ερωτικά επιθυμητό χαρακτηριστικό σε έναν σύντροφο.

Το να είστε sapiosexual -δηλαδή να βρίσκετε την ευφυΐα άκρως ερεθιστική- δεν σημαίνει ότι πρέπει να είστε ιδιαίτερα έξυπνοι οι ίδιοι, σύμφωνα με τη μελέτη. Τα άτομα με μεγάλη ποικιλία βαθμολογιών IQ λάτρεψαν επίσης τους έξυπνους. Ένας ευφυϊολάγνος, υποστηρίζει αυτή η νέα μελέτη, δεν εκτιμά τη νοημοσύνη λόγω των πλεονεκτημάτων που μπορεί να προκύψουν από τη συνεργασία με ένα σχετικά έξυπνο άτομο (π.χ. καλύτερες προοπτικές καριέρας ή εισοδήματος). Αντίθετα, η ευφυΐα είναι μια καθαρή έλξη. Το υψηλό IQ μπορεί να είναι ένα πραγματικά σεξουαλικά ελκυστικό χαρακτηριστικό από μόνο του.

Προηγούμενη έρευνα, συμπεριλαμβανομένης μιας μελέτης με σχεδόν 10.000 συμμετέχοντες από 33 χώρες, επιβεβαιώνει ότι ο ευφυής είναι το δεύτερο πιο πολύτιμο χαρακτηριστικό ενός συντρόφου, πίσω μόνο από ευγενικός και με κατανόηση. Μια άλλη μελέτη που αναφέρθηκε από την ομάδα της Δυτικής Αυστραλίας ζήτησε από φοιτητές πανεπιστημίου να βαθμολογήσουν το ελάχιστο αποδεκτό επίπεδο νοημοσύνης σε έναν σύντροφο σε τέσσερα επίπεδα εμπλοκής στη σχέση:

  • σε ένα τυχαίο ραντεβού
  • στις σεξουαλικές σχέσεις
  • στα σταθερά ραντεβού
  • στον γάμο

Ένα τυχαίο ραντεβού συσχετίστηκε με μια ελάχιστη μέση ελάχιστη προσδοκία νοημοσύνης περίπου μέσου IQ σε έναν σύντροφο, αλλά ο γάμος συνδέθηκε με την προσδοκία ενός συντρόφου να είναι πιο έξυπνος από περίπου τα δύο τρίτα του γενικού πληθυσμού. Άλλες μελέτες που θέτουν παρόμοιες ερωτήσεις διαπίστωσαν ότι άνδρες και γυναίκες αυξάνουν παρομοίως τις ελάχιστες απαιτήσεις νοημοσύνης σε έναν υποψήφιο σύντροφο, καθώς η σοβαρότητα της σχέσης μετακινείται από το περιστασιακό ραντεβού στο γάμο.

Έχουν προκύψει κάποιες διαφορές μεταξύ των δύο φύλων: Οι άνδρες αναζητούν στην πραγματικότητα ένα ελαφρώς υψηλότερο ελάχιστο IQ σε έναν συζυγικό σύντροφο από αυτό που αναζητούν οι γυναίκες σε έναν άνδρα. Και τα δύο φύλα συμφωνούν ότι θέλουν ανώτερη διάνοια στους συντρόφους τους καθώς αυξάνεται η σοβαρότητα της δέσμευσης στη σχέση. Αλλά όταν ρωτήθηκαν ποια ήταν η ελάχιστη προσδοκία IQ που επιθυμείτε για μια περιστασιακή σεξουαλική σχέση, οι απαιτήσεις των ανδρών σε μια γυναίκα σύντροφο είναι σχεδόν 15 μονάδες χαμηλότερες από αυτές που θα αναζητούσαν οι γυναίκες στο ελάχιστο IQ ενός άνδρα για περιστασιακό σεξ.

Προχωρώντας σε πιο σοβαρές σχέσεις, η νέα μελέτη διαπίστωσε ότι ο δείκτης νοημοσύνης 120, που είναι περίπου η βαθμολογία IQ ενός μέσου φοιτητή, θεωρούνταν ο πιο ελκυστικός σεξουαλικά IQ από όλους. Υπήρξε σημαντική μείωση στη σεξουαλική ελκυστικότητα της νοημοσύνης πέρα ​​από αυτόν τον αριθμό. Κανείς δεν είναι απολύτως βέβαιος γιατί το να είσαι πολύ έξυπνος γίνεται απογοητευτικό, αλλά ίσως το να είσαι εξαιρετικά έξυπνος συνδέεται με την κοινωνική αδεξιότητα, δεδομένου του στερεότυπου του Χόλιγουντ περί ιδιοφυούς απεικόνισης στις ταινίες.

 

 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ