Αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση ALS: Μελέτη ανέδειξε τον εγκέφαλο ως κύρια στόχευση θεραπείας

Ο εγκέφαλος είναι πράγματι στόχος για τη θεραπεία της ALS (αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση), όπως ανακάλυψαν επιστήμονες της Northwestern Medicine. Αυτό αντιστρέφει μια μακροχρόνια πεποίθηση ότι η ασθένεια ξεκινά από τους κινητικούς νευρώνες της σπονδυλικής στήλης και οποιαδήποτε θεραπεία θα πρέπει να στοχεύει τη σπονδυλική στήλη ως βασικό επίκεντρο. Μια νέα μελέτη του Northwestern δείχνει ότι ο εκφυλισμός των κινητικών νευρώνων του εγκεφάλου (τα νευρικά κύτταρα στον εγκέφαλο που ελέγχουν την κίνηση των άκρων) δεν είναι απλώς ένα υποπροϊόν της εκφύλισης του κινητικού νευρώνα της σπονδυλικής στήλης, όπως πιστευόταν προηγουμένως. Η μελέτη διεξήχθη σε δύο μοντέλα ποντικών ALS που αντιπροσωπεύουν το 90% όλων των παθολογιών ALS.

“Ανακαλύψαμε ότι ο εγκέφαλος εκφυλίζεται νωρίς σε ασθένειες όπως το ALS, μας στέλνει προειδοποιητικά σήματα και παρουσιάζει ελαττώματα πολύ νωρίς στη νόσο”, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Hande Ozdinler, αναπληρωτής καθηγητής νευρολογίας στο Northwestern University Feinberg School of Medicine. “Ως εκ τούτου, πρέπει να επισκευάσουμε τους κινητικούς νευρώνες του εγκεφάλου εάν θέλουμε μακροπρόθεσμες και αποτελεσματικές στρατηγικές θεραπείας. Ο εγκέφαλος είναι σημαντικός στην ALS”. Η εργασία δημοσιεύτηκε στις 2 Δεκεμβρίου στο Nature Gene Therapy. Το ALS είναι μια ταχεία και θανατηφόρα νευροεκφυλιστική ασθένεια που παραλύει τα θύματά της. Ασθένειες του ανώτερου κινητικού νευρώνα, όπως το ALS, η κληρονομική σπαστική παραπληγία και η πρωτοπαθής πλευρική σκλήρυνση επηρεάζουν περισσότερους από 250.000 ανθρώπους ετησίως μόνο στις ΗΠΑ. Δεν υπάρχει θεραπεία και αποτελεσματική μακροχρόνια θεραπευτική στρατηγική.

Λεπτομέρειες για την μελέτη

Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που αποκαλύπτει ξεκάθαρα ότι ο εκφυλισμός του κινητικού νευρώνα του εγκεφάλου δεν είναι συνέπεια του εκφυλισμού του νωτιαίου κινητικού νευρώνα αλλά είναι ανεξάρτητος από τον εκφυλισμό του κινητικού νευρώνα της σπονδυλικής στήλης. Η έρευνα είναι επίσης η πρώτη που δείχνει ότι το γονίδιο UCHL1 είναι σημαντικό για τη διατήρηση της υγείας των κινητικών νευρώνων του εγκεφάλου που νοσούν λόγω δύο ανεξάρτητων υποκείμενων αιτιών. Αυτά τα προβλήματα παρατηρούνται σε περισσότερο από το 90% όλων των περιπτώσεων ALS και επίσης σε άλλες περιπτώσεις παθήσεων του ανώτερου κινητικού νευρώνα. “Τα ευρήματά μας όχι μόνο δίνουν νομιμότητα στη στόχευση της υγείας των κινητικών νευρώνων του εγκεφάλου στο ALS ως θεραπευτική παρέμβαση, αλλά αποκαλύπτουν επίσης το πρώτο γονίδιο στόχο που μπορεί να βοηθήσει αυτούς τους νευρώνες να αναζωογονηθούν”, είπε ο Ozdinler.

Το να μπορούμε να ρυθμίζουμε την έκφραση γονιδίων σε ασθενείς κινητικούς νευρώνες του εγκεφάλου σε ασθενείς με νόσο του ανώτερου κινητικού νευρώνα είναι συγκλονιστικό. Εφόσον η κίνηση ξεκινά από τον εγκέφαλο, εάν μπορούμε να κάνουμε τους εγκεφαλικούς κινητικούς νευρώνες χαρούμενους και υγιείς, εάν μπορούμε να ενισχύσουμε την υγεία και την ακεραιότητά τους με κατευθυνόμενη παράδοση γονιδίων, μπορεί να αρχίσουμε να αναπτύσσουμε εξατομικευμένες θεραπευτικές επιλογές ειδικά για ασθενείς με νόσο του ανώτερου κινητικού νευρώνα, οι οποίοι επί του παρόντος δεν υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπευτικές επιλογές. Το επόμενο βήμα είναι να προσδιοριστεί η καλύτερη δόση και το καλύτερο σημείο της ένεσης σε σχέση με τη βελτίωση της κίνησης και τη μείωση των συνθηκών της νόσου σε τουλάχιστον δύο διαφορετικά μοντέλα νόσου ALS. Μετά από προκλινικές τοξικολογικές μελέτες, οι επιστήμονες θα προχωρήσουν στη μετάφραση αυτών των αποτελεσμάτων σε κλινική δοκιμή, μια διαδικασία που πιθανότατα θα διαρκέσει αρκετά χρόνια.

ΠΗΓΗ

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ