Οι ΗΠΑ προειδοποιούν ότι δεν θα δεχτούν να συνεχίσει να μπλοκάρει τις διαπραγματεύσεις το Ιράν

Οι Ηνωμένες Πολιτείες «δεν θα μπορέσουν να δεχτούν» το Ιράν να συνεχίζει να μπλοκάρει τις διαπραγματεύσεις για τη διάσωση της συμφωνίας του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος αναπτύσσοντας παράλληλα το ατομικό του πρόγραμμα, όπως κάνει τώρα, προειδοποίησε υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος από την αυστριακή πρωτεύουσα.

Ωστόσο, η Ουάσινγκτον δεν έχει λάβει ακόμη την απόφαση να κλείσει την πόρτα στις έμμεσες συνομιλίες που άρχισαν πάλι τη Δευτέρα στη Βιέννη μεταξύ Ιρανών και Αμερικανών και ελπίζει ότι η Τεχεράνη θα επιστρέψει σύντομα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων «έτοιμη να διαπραγματευτεί σοβαρά», πρόσθεσε.

«Το Ιράν δεν έχει επιδείξει συμπεριφορά χώρας που σκέφτεται σοβαρά να επιστρέψει γρήγορα» στη συμφωνία του 2015 στόχος της οποίας είναι να το αποτρέψει να αποκτήσει ατομική βόμβα, δήλωσε ο ανώτερος αξιωματούχος.

Κατά τη γνώμη του, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες επέδειξαν «υπομονή» τους τελευταίους πέντε μήνες, κατά τη διάρκεια της αναστολής των διαπραγματεύσεων που ξεκίνησαν τον Απρίλιο αλλά διακόπηκαν τον Ιούνιο λόγω της εκλογής νέου υπερσυντηρητικού πρόεδρου στο Ιράν, η Ισλαμική Δημοκρατία στην πραγματικότητα «συνέχισε να επιταχύνει το πυρηνικό της πρόγραμμα με προκλητικό τρόπο».

«Δεν μπορούμε να δεχτούμε μια κατάσταση στην οποία το Ιράν επιταχύνει το πυρηνικό του πρόγραμμα ενώ χρονοτριβεί στη διπλωματία του για το πυρηνικό του πρόγραμμα», επέμεινε ο αξιωματούχος, επαναλαμβάνοντας προειδοποίηση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

Παράλληλα, ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι το Ιράν εγκατέλειψε κάθε συμβιβασμό που είχε κάνει στις συνομιλίες για την αναβίωση της συμφωνίας για το πυρηνικό του πρόγραμμα του 2015 με τις μεγάλες δυνάμεις, έβαλε στην τσέπη αυτούς που έγιναν από άλλες και ζήτησε περισσότερους κατά τις έμμεσες συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν.

H στάση της Τεχεράνης κατά τις πρώτες τέτοιου είδους συνομιλίες σε περισσότερους από πέντε μήνες απογοήτευσε όχι μόνο τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους Ευρωπαίους συμμάχους τους, αλλά και την Κίνα και τη Ρωσία, που ιστορικά είναι πιο συμπονετικές προς το Ιράν, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ο αξιωματούχος ζητώντας να μην κατονομαστεί.

Πηγή: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ