Αυτοφροντίδα μετά τη γέννα: Συμβουλές για το ομορφότερο ταξίδι που μόλις ξεκίνησε


Αν γεννήσατε πρόσφατα, καταρχάς συγχαρητήρια! Η μητρότητα είναι ένα ταξίδι που ξεκίνησε με ένα θετικό τεστ εγκυμοσύνης και μόλις έγινε πολύ πολύ πραγματικό. Με το τέλος της εγκυμοσύνης και του τοκετού, μπαίνεις σε μία τελείως διαφορετική διαδικασία. Σίγουρα θα σε απασχολούν πάρα πολλά πράγματα, που είναι ίσως πιο σοβαρά από το πώς θα επανέλθεις μετά τη γέννα. Όμως αν είναι και αυτό κάτι που σε αγχώνει είμαστε εδώ για να σου δώσουμε λίγες συμβουλές, που αν τις ακολουθήσεις, πιστεύουμε ότι θα αισθανθείς περισσότερο ο εαυτός σου!

  • Κάνε υπομονή: Η αλήθεια είναι πως χρειάζεσαι χρόνο μετά τη γέννα για να επανέλθεις. Μην ξεχνάς ότι το σώμα σου έφτιαξε έναν ολόκληρο άνθρωπο. Δεν είναι λίγο! Είναι μία περίοδος που δεν επιτρέπεται η άσκηση, αλλά ούτε και οι δίαιτες. Για να ξεκινήσεις δίαιτα ή άσκηση, θα πρέπει να συμβουλευτείς το γυναικολόγο σου.
  • Θηλασμός και πάλι θηλασμός: Αν δεν συντρέχουν ιατρικοί ή οποιοσδήποτε άλλος λόγος για να μην θηλάσεις, δώστου να καταλάβει! Ο θηλασμός, εκτός από το φοβερό δέσιμο που προσφέρει ανάμεσα στη μητέρα και στο βρέφος, βοήθα το στήθος αλλά και εσένα να ξαναβρείτε τη φόρμα σας.
  • Κοιλίτσα: Οι πιθανότητες μετά τη γέννα να έχεις μικρή ή μεγάλη κοιλίτσα, είναι πάρα πολλές. Ωστόσο, μην ξεχνάς ότι, όπως είπαμε και παραπάνω, δεν επιτρέπεται η άσκηση αμέσως μετά τη γέννα. Μπορείς όμως να χρησιμοποιήσεις σε πρώτη φάση, αλοιφές κατά των ραγάδων, για να φροντίσεις την ελαστικότητα του δέρματος σου. Θα πρέπει να περάσουν περίπου δύο μήνες, για να σου επιτρέψει ο γυναικολόγος σου την γυμναστική. Και πάλι όμως θα πρέπει να μιλήσεις πρώτα μαζί του.
  • Άστα τα μαλλάκια σου: Είναι πολύ πιθανό μετά τη γέννα, να παρατηρήσετε μικρή ή μεγάλη τριχόπτωση. Αυτό συμβαίνει σε πολλές γυναίκες και δεν μπορείτε να κάνετε πολλά πράγματα. Μπορείτε όμως, να βελτιώσετε λίγο τη διατροφή σας, να αλείφετε με ελαιόλαδο τις άκρες των
    μαλλιών σας και να το αφήνετε για μισή ώρα πριν ξεπλύνετε, για να δυναμώσουν και φυσικά να περιορίσετε την συχνότητα με την οποία λούζεστε.
  • Πόδια: Στην περίπτωση των ποδιών, είμαστε λίγο πιο τυχερές. Μπορούμε να αρχίσουμε περπάτημα, λίγες μόνο ημέρες μετά τη γέννα. Πάρτε λοιπόν το μωρό σας στο μάρσιππο και καλό δρόμο! Αυτό θα βοηθήσει και την ψυχολογία σας αλλά και το σώμα σας. Αν γεννήσατε με καισαρική τομή, ίσως για αρχή, να περπατούσατε σε διάδρομο, που έχει λιγότερους κραδασμούς και όταν αισθανθείτε πιο έτοιμη…τότε να πάρετε τους δρόμους!

Μην ξεχνάτε ότι για οποιαδήποτε νέα κίνηση θέλετε να κάνετε λίγο καιρό μετά τη γέννα, θα πρέπει να συμβουλεύεστε το γυναικολόγο σας. Είναι πολύ σημαντικό, ώστε να παραμείνετε υγιής για εσάς και για το μωράκι σας.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ