Προβληματίζει η νέα κοινοτική οδηγία για την Ενεργειακή Απόδοση των Κτιρίων


Σχεδόν 3 εκατομμύρια παλιά ακίνητα απαξιώνονται και οδηγούνται σε αναγκαστικές πωλήσεις εάν τελικά υλοποιηθούν τα όσα προβλέπονται από τη νέα κοινοτική οδηγία για την Ενεργειακή Απόδοση των Κτιρίων. Αυτό υποστηρίζει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) Στράτος Παραδιάς.

Το σχέδιο της υπό σύσταση κοινοτικής οδηγίας «διέρρευσε» προς τις εμπλεκόμενες επαγγελματικές ενώσεις (ιδιοκτήτες, μηχανικούς, βιομηχανίες υλικών κ.ά.) προκειμένου, όπως λένε πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, να γίνει «χαρτογράφηση» των αντιδράσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Το τοπίο, σύμφωνα με την ενημέρωση της UIPI, αναμένεται να ξεκαθαρίσει στις 14 Δεκεμβρίου, οπότε και θα ανακοινωθεί επίσημα το σχέδιο της νέας κοινοτικής οδηγίας, για να ακολουθήσει η διαδικασία νομοθέτησης από τα αρμόδια κοινοτικά όργανα.

Σύμφωνα με την έως τώρα ενημέρωση του UIPI, κάθε κράτος-μέλος θα πρέπει να θεσπίσει ελάχιστα πρότυπα ενεργειακής απόδοσης για την ανακαίνιση των υφιστάμενων κτιρίων, τα οποία σχεδιάζονται με γνώμονα τους εθνικούς στόχους που περιλαμβάνονται στο σχέδιο δράσης για τη μετατροπή του εθνικού κτιριακού αποθέματος σε κτίρια μηδενικών εκπομπών έως το 2050. Τα πρότυπα θα ισχύσουν το αργότερο από το 2027, ενώ έως το 2035 ολόκληρο το εθνικό κτιριακό απόθεμα θα καλύπτεται από ελάχιστα πρότυπα ενεργειακής απόδοσης.

Κατά την ΠΟΜΙΔΑ, η επικείμενη Οδηγία θεσπίζει εξωπραγματικές και ανέφικτες ελάχιστες απαιτήσεις ενεργειακής απόδοσης για τα υφιστάμενα κτίρια.

Για να υλοποιηθούν πλήρως τα όσα σχεδιάζονται να υλοποιηθούν από την κοινοτική οδηγία, για μια μεσαία κατοικία από 80 έως 100 τ.μ. απαιτείται ένα ποσό τουλάχιστον 50.000 ευρώ. Και εδώ δεν μιλάμε για απλές αλλαγές κουφωμάτων αλλά για ολιστικές παρεμβάσεις, όπως θερμοπρόσοψη κελύφους, αντλίες θερμότητας, υποδαπέδια θέρμανση, ηλιακά και φωτοβολταϊκά συστήματα κ.ά.» επισημαίνει ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ.

Αν οι προϋποθέσεις της Οδηγίας δεν τηρηθούν εμπρόθεσμα, τα ακίνητα αυτά δεν θα μπορούν να πουληθούν παρά μόνο αν οι αγοραστές τα αναβαθμίσουν εντός τριετίας από την πώληση. Έτσι, κατά την ΠΟΜΙΔΑ, χωρίς αυτές τις παρεμβάσεις δεν μπορεί να γίνει καμία αγοραπωλησία, εκτός κι αν το αναλάβει το κόστος ο αγοραστής. Έτσι, όσοι δεν διαθέτουν τα απαιτούμενα χρήματα θα αναγκαστούν να πουλήσουν όσο όσο τα ακίνητά τους.

Επίσης στην προαναφερόμενη περίπτωση, τα κάθε είδους κτίρια δεν θα μπορούν να ενοικιαστούν σε νέο μισθωτή. Τι σημαίνει αυτό για την αγορά των μισθώσεων; «Σημαίνει πως εφόσον ισχύσει η Οδηγία, η πλειοψηφία από το υπάρχον εκμισθωτούμενο δυναμικό τίθεται εκτός αγοράς, με ευκόλως εννοούμενα αποτελέσματα στην εξεύρεση στέγης, αλλά και στο ύψος των ενοικίων.

Με βάση την τελευταία απογραφή (2011) ο συνολικός αριθμός των κατοικιών στην Ελλάδα ανέρχεται σε 4.122.088. Και σύμφωνα με τα ενεργειακά πιστοποιητικά που έχουν εκδοθεί, το 71,5% των κατοικιών (δηλαδή, όπως προαναφέρθηκε, σχεδόν 3 εκατομμύρια) είναι στην κατηγορία Ε-Η. Πρόκειται δηλαδή κατά κύριο λόγο για παλιά κτίρια. Συνολικά τον χρόνο πωλούνται ή ενοικιάζονται πάνω από 200.000 κατοικίες, επομένως επηρεάζονται, πάνω από 140.000 κατοικίες.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ