Τζανάκης: Σε ποια περίπτωση θα τριπλασιαστούν οι θάνατοι λογω της μετάλλαξης Όμικρον


Για τα δύο σενάρια σχετικά με την μετάλλαξη Όμικρον, μίλησε στο Newsbomb.gr, o καθηγητής Πνευμονολογίας, και Αντιπρόεδρος της Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης.

Στη σκιά της Ευρώπης είναι η μετάλλαξη Όμικρον, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι ενδεχομένως θα κυριαρχήσει έναντι της Δέλτα λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας που έχει.

Την ίδια ώρα, κρούουν το καμπανάκι για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού με την ενισχυτική δόση καθώς οι πρώτες εκτιμήσεις είναι πως τα διαθέσιμα εμβόλια είναι αποτελεσματικά κατά της νέας αυτής παραλλαγής.

Η μετάλλαξη Όμικρον έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στους επιστήμονες, καθώς υπάρχει ο φόβος να καταστήσει τα εμβόλια ανεπαρκή. O Αντιπρόεδρος της Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης, ανέφερε πως, εάν η Όμικρον ξεφύγει από την τεχνική και την φυσική ανοσία, θα έχουμε τριπλασιασμό κρουσμάτων και θανάτων στη χώρα.

«Τις επόμενες ημέρες θα έχουμε πλήρη εικόνα για το πως θα κινηθεί το νέο στέλεχος. Ωστόσο, είναι σχεδόν σίγουρο πως θα επικρατήσει στη χώρα. Στην περίπτωση που ξεφύγει από τα εμβόλια, θα έχουμε ένα ισχυρό πέμπτο κύμα, με αυξημένο αριθμό κρουσμάτων και θανάτων. Υπάρχει ένα σενάριο πως η Όμικρον προκαλεί σοβαρή και κρίσιμη νόσο όχι μόνο σε ανεβολίαστους αλλά και σε νοσήσαντες ή εμβολιασμένους, υπάρχουν όμως μικρές πιθανότητες να επαληθευτεί», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Κρούσματα σήμερα: «Αν συνεχίσουμε έτσι μέχρι να τελειώσει η Άνοιξη θα πάμε στους 25.000 νεκρούς»

Για την πορεία των κρουσμάτων του κορονοϊού στην Ελλάδα, τα μέτρα για τους μη εμβολιασμένους, την απουσία τεστ για τους εμβολιασμένους αλλά και για μια ζοφερή πρόβλεψη μίλησε το πρωί της Δευτέρας ο καθηγητής Παθολογίας και Επιδημιολογίας στο Stanford, Γιάννης Ιωαννίδης.

«Είναι αλήθεια ότι ο πληθυσμός κουράστηκε μετά από δύο χρόνια και θα πρέπει να ξανακερδίσουμε τη ζωή μας. Από την άλλη εξακολουθούμε να έχουμε ένα στέλεχος σαν τη Δέλτα, και ίσως μας έρχεται η μετάλλαξη Όμικρον, που είναι πολύ μεταδοτική. Άρα κρούσματα θα έχουμε πολλά. Αυτό είναι δύσκολο να το αποφύγουμε. Εκείνο που πρέπει να αποφύγουμε είναι οι θάνατοι και δυστυχώς στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή συνδυάζουν υψηλούς θανάτους με υψηλό σκορ περιοριστικών μέτρων σε όλη την Ευρώπη» είπε αρχικά ο Γιάννης Ιωαννίδης.

Ο κ. Ιωαννίδης τόνισε πως η Ελλάδα έχει ένα συνδυασμό μέτρων που ενώ διατηρεί πολλούς περιορισμούς για τους μη εμβολιασμένους ωστόσο την ίδια στιγμή αφήνει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού ανεξέλεγκτο, αναφέροντας τα φαινόμενα συνωστισμού που συναντάει κανείς στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

«Ο διαχωρισμός του να μη κάνουν test οι εμβολιασμένοι νομίζω πως έχει δημιουργήσει μία παρεξήγηση, με αποτέλεσμα να έχουμε έντονη διασπορά από ανθρώπους που δεν ξέρουν ότι είναι μολυσμένοι. Σε αυτή τη φάση θα πρέπει να προσέξουμε πάρα πολύ. Φοβάμαι πως αν συνεχίσουμε αυτό το συνδυασμό μέχρι να τελειώσει η Άνοιξη να πάμε στους 25.000 νεκρούς» είπε χαρακτηριστικά στο MEGA o Γιάννης Ιωαννίδης.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ