Νέο κύμα παραλλαγή Όμικρον: Η Νότια Αφρική προετοιμάζεται για ένα νέο κύμα ασθενών κορωνοϊού με τη νέα μετάλλαξη


Η Νότια Αφρική προετοιμάζει τα νοσοκομεία της για περισσότερες εισαγωγές φοβούμενη ένα νέο κύμα, καθώς η παραλλαγή Όμικρον από την Μποτσουάνα ωθεί τη χώρα σε ένα τέταρτο κύμα κρουσμάτων Covid-19, όπως δήλωσε ο πρόεδρος Cyril Ramaphosa. Η Omicron εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική τον περασμένο μήνα και έχει προκαλέσει παγκόσμιο συναγερμό, καθώς οι κυβερνήσεις παγκοσμίως φοβούνται νέα αύξηση των μολύνσεων. Οι καθημερινές μολύνσεις στη Νότια Αφρική αυξήθηκαν την περασμένη εβδομάδα σε περισσότερες από 16.000 την Παρασκευή, ενώ σήμερα το πρωί ήδη έχουν φτάσει τις 2.300. Ο κ. Ramaphosa είπε σε εβδομαδιαίο ενημερωτικό δελτίο ότι η μετάλλαξη Omicron φαίνεται να κυριαρχεί σε νέα κρούσματα στις περισσότερες από τις εννέα επαρχίες της χώρας και προέτρεψε περισσότερους ανθρώπους να εμβολιαστούν κατά της Covid-19.

Επιστήμονες στη Νότια Αφρική και σε άλλες χώρες αγωνίζονται για να διαπιστώσουν εάν η Omicron:

  • είναι όντως πιο μεταδοτική
  • προκαλεί πιο σοβαρές ασθένειες
  • είναι πιο ανθεκτική στα υπάρχοντα εμβόλια.

Καθησυχαστικά στοιχεία έως τώρα

Ωστόσο, ορισμένες ανέκδοτες αναφορές από γιατρούς και ειδικούς στη Νότια Αφρική είναι καθησυχαστικές, υποδηλώνοντας ότι πολλές λοιμώξεις που προκαλεί είναι ήπιες. “Παρακολουθούμε στενά τα ποσοστά μόλυνσης και νοσηλείας”, είπε ο κ. Ramaphosa. Η παραλλαγή Omicron του κοροναϊού έχει εξαπλωθεί σε περίπου το ένα τρίτο των πολιτειών των ΗΠΑ,. Ωστόσο, η μετάλλαξη Delta αντιπροσωπεύει ακόμη την πλειονότητα των μολύνσεων από Covid-19 καθώς τα κρούσματα αυξάνονται σε εθνικό επίπεδο, δήλωσαν αξιωματούχοι υγείας των ΗΠΑ. Ο Δρ Άντονι Φάουτσι, ο κορυφαίος αξιωματούχος των ΗΠΑ για τις μολυσματικές ασθένειες και ο επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, είπε ότι ελπίζει ότι η χώρα θα άρει την απαγόρευσή της στους ταξιδιώτες από χώρες της Νότιας Αφρικής σε “εύλογο χρονικό διάστημα”.

Πολλά από τα κρούσματα ήταν από πλήρως εμβολιασμένα άτομα με ήπια συμπτώματα, αν και η κατάσταση αναμνηστικών εμβόλων ορισμένων ασθενών δεν αναφέρθηκε. Η στενή αγορά εργασίας του Καναδά αναγκάζει πολλές εταιρείες να προσφέρουν τακτικές δοκιμές για την Covid-19 για εντολές εμβολίων, ενώ άλλες αντιστρέφουν τις προηγουμένως ανακοινωθείσες απαιτήσεις εμβολιασμού, ακόμη και όταν αυξάνονται τα κρούσματα παραλλαγής Omicron. Στον τομέα της μεταποίησης που έχει πληγεί σοβαρά, όπου το 77% των επιχειρήσεων δηλώνει ότι το κύριο μέλημά τους είναι η προσέλκυση και η διατήρηση εργαζομένων, οι εντολές εμβολίων είναι πιο σπάνιες.

Άλλες εξελίξεις για την παραλλαγή Όμικρον

Δικαστήριο της Ιορδανίας καταδίκασε χθες πέντε ανώτερους υγειονομικούς αξιωματούχους σε φυλάκιση τριών ετών για τον θάνατο 10 ασθενών με Covid-19 μετά από διακοπή οξυγόνου σε μεγάλο κρατικό νοσοκομείο, ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης. Ο υπουργός Υγείας Nathir Obeidat παραιτήθηκε λίγες ώρες μετά το περιστατικό και σε μια δημόσια συγγνώμη, ο πρωθυπουργός Bisher al Khasawneh είπε ότι η κυβέρνησή του φέρει την πλήρη ευθύνη για το περιστατικό. Το δικαστήριο έκρινε τον πρώην διευθυντή του κρατικού νοσοκομείου στο Σολτ, μια πόλη δυτικά της πρωτεύουσας, και τέσσερις από τους ανώτερους βοηθούς του υπεύθυνους για τους θανάτους, ανέφεραν τα μέσα ενημέρωσης. Οι ασθενείς, που νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο, πέθαναν τον Μάρτιο, όταν το προσωπικό απέτυχε να ενεργήσει αφού τελείωσε το οξυγόνο σε θάλαμο Covid-19 για σχεδόν μία ώρα.

Η υποστήριξη των Ιάπωνων ψηφοφόρων προς τον πρωθυπουργό Φούμιο Κισίντα αυξήθηκε αφού η κυβέρνησή του επέβαλε αυστηρότερους ελέγχους στα σύνορα κατά της παραλλαγής του κορωνοϊού Omicron, αναφέρει η εφημερίδα Yomiuri Shimbun. Η Ιαπωνία έκανε μερικά από τα πιο αυστηρά βήματα στον κόσμο στις 29 Νοεμβρίου κλείνοντας τα σύνορά της σε νεοεισερχόμενους ξένους για περίπου ένα μήνα. Μια μέρα αργότερα, ανακάλυψε την πρώτη του μόλυνση από το Omicron σε διπλωμάτη από τη Ναμίμπια που είχε φτάσει στις 28 Νοεμβρίου. Η υποστήριξη για την κυβέρνηση του κ. Kishida ήταν 62%, από 56% πριν από έναν μήνα, έδειξε η δημοσκόπηση Yomiuri, με το 89% των ερωτηθέντων να έχει θετική άποψη για τα τελευταία μέτρα.

.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ