Διατροφή: Πότε πρέπει να αποφεύγετε αυτά τα 8 υγιεινά λαχανικά

Μία διατροφή πλούσια σε λαχανικά μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου και προστατεύει την υγεία της καρδιάς.

Η υπερκατανάλωση όμως συγκεκριμένων λαχανικών μπορεί να αποβεί επικίνδυνη αν αντιμετωπίζετε συγκεκριμένα προβλήματα υγείας.

Ποια 8 λαχανικά πρέπει να βγάλετε από την διατροφή σας και πότε

  • Ντομάτες: Περιέχουν μία ουσία που μπορεί να προκαλέσει παλινδρόμηση οξέων. Τα άτομα με διαταραχές του πεπτικού, καλό είναι να αποκλείουν τις ντομάτες και τα προϊόντα με βάση αυτές για 2-3 εβδομάδες από τη διατροφή τους για να διαπιστώσουν αν αισθάνονται καλύτερα.
  • Kale: Εάν παίρνετε αντιπηκτικά φάρμακα, είναι σημαντικό να διατηρείτε σταθερά τα επίπεδα της βιταμίνης Κ που έχει το κάλε στο αίμα σας, καθώς η απότομη αύξησή της μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων.
  • Παντζάρι: Ένας στους πέντε ανθρώπους ταλαιπωρούνται από πέτρες στα νεφρά. Αν έχετε ιστορικό νεφρολιθίασης, πρέπει να αποφεύγετε τροφές πλούσιες σε οξαλικά οξέα, όπως τα παντζάρια, το σπανάκι και τα σέσκουλα.
  • Σπαράγγια: Αν πάσχετε από ουρική αρθρίτιδα, πρέπει να αποφεύγετε τροφές πλούσιες σε πουρίνες, που ανεβάζουν τα επίπεδα ουρικού οξέος. Τα λαχανικά που περιέχουν πουρίνες είναι τα σπαράγγια, τα μανιτάρια, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα καρότα, η μελιτζάνα και το σπανάκι.
  • Αγκινάρες: Οι άνθρωποι που έχουν διαπιστωμένη αλλεργία στο φυτό αμβροσία, πάσχουν δηλαδή από το λεγόμενο σύνδρομο στοματικής αλλεργίας, πρέπει να αποφεύγουν τροφές, όπως οι αγκινάρες. Όσοι είναι αλλεργικοί στο λάτεξ, πρέπει να αποφεύγουν το αβοκάντο. Οι αλλεργικοί στην ασπιρίνη, πρέπει να αποφεύγουν τροφές με σαλυκιλικά. Για παράδειγμα τα ραπανάκια και τα μήλα.
  • Λάχανο: Αν πάσχετε από νόσο του Crohn ή ελκώδη κολίτιδα, ο γιατρός μπορεί να σας συστήσει να αποφεύγετε ή να ελαχιστοποιήσετε την κατανάλωση λάχανου. Αυτό, περιέχει βακτήρια που υπάρχουν φυσιολογικά στο έντερο και μπορεί να προκαλέσουν αέρια και φούσκωμα.
  • Μελιτζάνες: Αν έχετε περιττά κιλά ή πρέπει να παρακολουθείτε το βάρος σας για ιατρικούς λόγους, περιορίστε την πρόσληψη μελιτζάνας. Αυτή, έχει την ιδιότητα να απορροφά λιπαρά λόγω της σπογγώδους υφής της. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τηγανητές μελιτζάνες απορροφούν τέσσερις φορές περισσότερο λάδι από τις τηγανητές πατάτες!

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here