Κατάθλιψη Αντιμετώπιση: Στρατηγικές αυτοβοήθειας που θα βοηθήσουν στην ανάρρωσή σας

Για πολλούς ανθρώπους, η αντιμετώπιση της κατάθλιψης είναι μία καθημερινή πραγματικότητα. Επηρεάζοντας όλες τις πτυχές της επαγγελματικής, κοινωνικής και προσωπικής σας ζωής, η κατάθλιψη μπορεί να έχει εξουθενωτικό αντίκτυπο στον τρόπο λειτουργίας σας σε καθημερινή βάση. Ευτυχώς, υπάρχουν μερικά αποδεδειγμένα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να ξεπεράσετε τα συμπτώματα και να συνεχίσετε να ζείτε μια υγιή, παραγωγική ζωή. Έχοντας αυτό υπόψη, ας δούμε μερικές από τις πιο αποτελεσματικές συμβουλές αυτοβοήθειας, στρατηγικές και μηχανισμούς για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης.

Συμβουλές αυτοβοήθειας για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης

Να έχετε επίγνωση των συναισθημάτων σας

Το να νιώθουμε κατάθλιψη είναι ένα άβολο συναίσθημα και συχνά τείνουμε να απομακρύνουμε τα αρνητικά συναισθήματα. Είναι δύσκολο να αντιμετωπίσετε αυτά τα συναισθήματα, αλλά η κατανόηση των συναισθημάτων σας μπορεί να βοηθήσει πολύ στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Αφιερώστε χρόνο για να αναγνωρίσετε και να σκεφτείτε τα συναισθήματά σας, καθώς μπορεί να σας βοηθήσουν να κατανοήσετε την πηγή αυτού που σας κάνει να νιώθετε κατάθλιψη. Η κατάθλιψη συνδέεται συχνά με γεγονότα του παρελθόντος και μερικές φορές δεν μπορεί να υπάρξει καμία εξήγηση. Είτε έτσι είτε αλλιώς, η επίγνωση αυτών των πραγμάτων είναι μέρος της αντιμετώπισης. Μόλις κατανοήσετε καλύτερα γιατί νιώθετε κατάθλιψη, μπορείτε να λάβετε μέτρα για να διορθώσετε το πρόβλημα και να βελτιώσετε τη συνολική σας ευημερία.

Δημιουργήστε ένα Δίκτυο Υποστήριξης

Όταν νιώθετε κατάθλιψη, μπορεί να έχετε την τάση να κρύβεστε και να μην επικοινωνείτε τα συναισθήματά σας. Ωστόσο, η καλύτερη προσέγγιση είναι να δημιουργήσετε ένα δίκτυο υποστήριξης φίλων ή συγγενών, που μπορούν να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε το πώς αισθάνεστε. Επιπλέον, οι ομάδες υποστήριξης για την κατάθλιψη μπορούν να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να βρείτε ανθρώπους που συμπάσχουν για να μοιραστείτε τις εμπειρίες σας, είτε αυτοπροσώπως είτε εξ αποστάσεως.

Μείνετε συνδεδεμένοι με τον έξω κόσμο

Μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να κλειστείτε στον εαυτό σας, λέγοντας «όχι» όταν οι φίλοι ή η οικογένεια σας ρωτούν αν θέλετε να συναντηθείτε μαζί τους. Αυτή η αντίδραση είναι απολύτως φυσιολογική, αλλά το να είστε παρόντες σε κοινωνικές εκδηλώσεις και να περνάτε χρόνο με άλλους ανθρώπους, θα βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης και θα συμβάλει σημαντικά στην πρόληψή της.

Φροντίστε τη σωματική σας υγεία

Είναι γνωστό ότι η άσκηση είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η άσκηση μπορεί να είναι ένας τρόπος διαχείρισης των συμπτωμάτων της κατάθλιψης, χάρη στις ενδορφίνες, τη ντοπαμίνη και τη σεροτονίνη που απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια της άσκησης και μας κάνουν να νιώθουμε καλύτερα. Εάν αισθάνεστε αρκετά καλά, βγείτε έξω και πάρτε λίγο καθαρό αέρα έξω – ακόμα κι αν είναι μόνο μια σύντομη βόλτα στο πάρκο. Να θυμάστε να ακολουθείτε το δικό σας ρυθμό και να κάνετε αυτό που είναι για σας άνετο.

Κοιμηθείτε καλά

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας στη διαχείριση της κατάθλιψης είναι η καλή ποιότητα ύπνου. Έρευνες δείχνουν ότι το 80% των ατόμων με κλινική κατάθλιψη παλεύουν με διαταραγμένο ύπνο. Μικρά πράγματα, όπως το κλείσιμο των ηλεκτρονικών συσκευών και η αποφυγή των ροφημάτων με καφεΐνη αργά το βράδυ, μπορεί να σας βοηθήσουν να απολαύσετε έναν καλύτερο ύπνο. Με καλύτερο ύπνο, μπορεί επίσης να δείτε τη διάθεσή σας να βελτιώνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here