Γκεοργκίεβα: Η αποπληρωμή του ΔΝΤ συμβολίζει το τέλος μια δύσκολης περιόδου για την Ελλάδα


«Ως Ελληνίδα πρέπει να είστε περήφανη για την πρόοδο της Ελλάδος». Με αυτό τον τρόπο απάντησε η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα στις Βρυξέλλες σε ερώτηση Ελληνίδας ανταποκρίτριας αναφορικά με το πως θα διαμορφωθεί η σχέση Ελλάδος – ΔΝΤ μετά την πλήρη εξόφληση του Ταμείου. Στην ίδια βάση είπε πως το ΔΝΤ θα συνεχίσει να ασκεί και στην Ελλάδα την προληπτική εποπτεία που ασκεί στα 190 μέλη του και να παρέχει συμβουλές πολιτικής.

«Αναφορικά με την Ελλάδα είμαι ευχαριστημένη που η χώρα τα πηγαίνει τόσο καλά. Είναι ένα σπουδαίο επίτευγμα για τη χώρα. Η αποπληρωμή του Ταμείου φέρνει αυτό το συμβολισμό, της ολοκλήρωσης μιας δύσκολης εποχής, για τον ελληνικό λαό και την οικονομία της χώρας. Ο ρόλος μας θα συνεχίσει να περιλαμβάνει την παρακολούθηση και την παροχή συμβουλών πολιτικής, θα συνεχίσουμε να παρέχουμε υπηρεσίες στην Ελλάδα, εφόσον η χώρα τις θεωρεί χρήσιμες», ανέφερε η επικεφαλής του ΔΝΤ.

Σημειώνεται πως σήμερα το Eurogroup ενημερώθηκε από τον Χρήστο Σταϊκούρα ότι η Ελλάδα εξετάζει μια πρόωρη αποπληρωμή της εναπομείνασας οφειλής από το δάνειο που έχει λάβει από το ΔΝΤ, καθώς και μια μερική αποπληρωμή των διακρατικών δανείων (Greek Loan Facility) για πληρωμές κεφαλαίου που πρέπει να καταβληθούν το 2022 και το 2023, με στόχο να υπάρξει θετικός αντίκτυπος στα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα θα αποπληρώσει στο ΔΝΤ τα εναπομείναντα 1,8 δισ. ευρώ από τα δάνεια που είχε λάβει από το Ταμείο και με τον τρόπο αυτό η χώρα μας θα κλείσει έναν επώδυνο ιστορικό κύκλο που είχε ξεκινήσει το 2010.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ