Σεξ: Η 3η ηλικία μπορεί να είναι μια συναρπαστική εποχή για να εξερευνήσετε συναισθηματικές και αισθησιακές πτυχές της σεξουαλικότητας σας

Το σεξ μπορεί να είναι μια ισχυρή συναισθηματική εμπειρία και ένα εξαιρετικό εργαλείο για την προστασία ή τη βελτίωση της υγείας, και σίγουρα δεν είναι μόνο για τους νέους. Η ανάγκη για οικειότητα είναι αγέραστη. Και οι μελέτες τώρα επιβεβαιώνουν ότι ανεξάρτητα από το φύλο σας, μπορείτε να απολαύσετε το σεξ για όσο καιρό θέλετε. Φυσικά, το σεξ στα 70 ή στα 80 μπορεί να μην είναι όπως στα 20 ή στα 30 — αλλά κατά κάποιο τρόπο μπορεί να είναι καλύτερο. Ως μεγαλύτερος ενήλικας, μπορεί να αισθάνεστε πιο σοφοί από ό,τι ήσασταν τα προηγούμενα χρόνια σας και να γνωρίζετε τι λειτουργεί καλύτερα για εσάς όσον αφορά τη σεξουαλική σας ζωή. Οι ηλικιωμένοι συχνά έχουν πολύ περισσότερη αυτοπεποίθηση και αυτογνωσία και αισθάνονται απελευθερωμένοι από τα μη ρεαλιστικά ιδανικά της νιότης και τις προσδοκίες ή προκαταλήψεις των άλλων. Με τα παιδιά να μεγαλώνουν και να τις αλλαγές στην εργασιακή εμπειρία, τα μεγαλύτερα ζευγάρια μπορούν καλύτερα να χαλαρώσουν και να απολαύσουν το ένα το άλλο χωρίς τους παλιούς περισπασμούς.

Για διάφορους λόγους, ωστόσο, πολλοί ενήλικες ανησυχούν για το σεξ στην τρίτη ηλικία και καταλήγουν να απομακρύνονται από την ερωτκή επαφή. Μερικοί νιώθουν αμηχανία, είτε εξαιτίας των αλλαγών στο σώμα τους είτε από την «απόδοσή» τους, ενώ άλλοι επηρεάζονται από ασθένειες ή την απώλεια συντρόφου. Χωρίς την κατάλληλη ενημέρωση, μια προσωρινή κατάσταση μπορεί να μετατραπεί σε μόνιμη. Είτε επιδιώκετε να επανεκκινήσετε είτε να βελτιώσετε τη σεξουαλική σας ζωή, είναι σημαντικό να είστε έτοιμοι να δοκιμάσετε νέα πράγματα και να ζητήσετε επαγγελματική βοήθεια εάν είναι απαραίτητο. Υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε για να αντισταθμίσετε τις φυσιολογικές αλλαγές που έρχονται με τη γήρανση. Με την κατάλληλη ενημέρωση και υποστήριξη, η τρίτη ηλικία μπορεί να είναι μια συναρπαστική εποχή για να εξερευνήσετε τόσο τις συναισθηματικές όσο και τις αισθησιακές πτυχές της σεξουαλικότητας σας.

Τα οφέλη του σεξ καθώς μεγαλώνετε

  • Βελτιώσεις στην ψυχική και σωματική υγεία. Το σεξ μπορεί να κάψει λίπος, να κάνει τον εγκέφαλο να απελευθερώσει ενδορφίνες και να μειώσει δραστικά το άγχος.
  • Αυξάνει τη διάρκεια ζωής. Μια καλή σεξουαλική ζωή ενισχύει την υγεία και μπορεί να προσθέσει χρόνια στη ζωή σας.
  • Στερεώνει τις σχέσεις. Το σεξ είναι μια ευκαιρία να εκφράσετε την αγάπη και τον σεβασμό προς και με τον/την σύντροφό σας.


Αποδεχτείτε και γιοστάστε αυτό που είστε

Το σεξ στην τρίτη ηλικία μπορεί να μην είναι το ίδιο όπως ήταν στα νιάτα σας — αλλά αυτό δεν χρειάζεται να σημαίνει ότι είναι χειρότερο. Στην πραγματικότητα, το σεξ μπορεί να είναι πιο ευχάριστο από ποτέ.

  • Απολαύστε τα οφέλη της εμπειρίας. Η ανεξαρτησία και η αυτοπεποίθηση που έρχονται με την ηλικία μπορεί να είναι πολύ ελκυστικές για τον/την συντρόφό σας. Ανεξάρτητα από το φύλο σας, μπορεί να αισθάνεστε καλύτερα για το σώμα σας στα 72 από ό,τι στα 22. Και είναι πιθανό ότι τώρα γνωρίζετε περισσότερα για τον εαυτό σας και για το τι σας αρέσει και τι όχι.
  • Αγαπήστε και εκτιμήστε τον μεγαλύτερο εαυτό σας. Φυσικά, το σώμα σας υφίσταται αλλαγές καθώς μεγαλώνετε. Δείχνετε και νιώθετε διαφορετικά από ό,τι όταν ήσταν νεότεροι/ες. Αλλά αν μπορείτε να δεχτείτε αυτές τις αλλαγές ως φυσικές και να κρατήσετε το κεφάλι σας ψηλά, όχι μόνο θα αισθάνεστε καλύτερα, αλλά θα είστε και πιο ελκυστικοί/ες για τους άλλους. Η αυτοπεποίθηση και η ειλικρίνεια συγκεντρώνουν το σεβασμό των άλλων – και μπορεί να είναι σέξι και ελκυστικές.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here