Άρχισε η… μάχη της Κύπρου: Ανοίγει τρύπες η Exxon Mobil, έτοιμη και η Γαλλία –Τι θα κάνει ο Ερντογάν


Κύπρος: Ανοιχτά της Λεμεσού το αμερικανικό γεωτρύπανο Stena Ice Max – Ξεκίνησε ήδη προπαρασκευαστικές έρευνες – Στην Ανατολική Μεσόγειο και ο 6ος αμερικανικός στόλος για παν ενδεχόμενο – Πώς θα αντιδράσει ο Ερντογάν; Θα επιχειρήσει παρενόχληση όπως στους Ιταλούς;

Πριν από δύο περίπου μήνες, σε αναλυτικό ρεπορτάζ του Newsbomb.gr, είχαμε αναφέρει πως με δεδομένη την παγκόσμια ενεργειακή κρίση, η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και τα κοιτάσματα που υπάρχουν σε αυτή, αναβαθμίζονται και συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον παγκόσμιων ενεργειακών κολοσσών.

Η αύξηση των τιμών φυσικού αερίου κατά 250% από τις αρχές του χρόνου ανέδειξε αφενός την τεράστια οικονομική αξία αυτών των κοιτασμάτων και αφετέρου τη γεωπολιτική, καθώς η Ευρώπη αντιλαμβάνεται πλέον τι σημαίνει να εξαρτάσαι από έναν και μόνο προμηθευτεί και δυστυχώς, το πληρώνει πολύ ακριβά.

Όταν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναδείκνυε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τη γεωπολιτική διάσταση της ενεργειακής κρίσης και το ρόλο που μπορεί να παίξει η Ανατολική Μεσόγειος, πολλοί ηγέτες της Ευρώπης σφύριζαν αδιάφορα, με τη Γαλλία μόνο να σπεύδει να ενεργοποιήσει την κορυφαία εταιρεία πετρελαιοειδών, TOTAL, για εκδήλωση ενδιαφέροντος προκειμένου να πραγματοποιήσει έρευνες στην Κύπρο, αλλά και στην Κρήτη.

Εκτός φυσικά από το φυσικό αέριο, η περιοχή μπορεί να διασφαλίσει για την Ευρώπη φθηνή πράσινη ηλεκτρική ενέργεια από την έρημο της Σαχάρας μέσω της υποθαλάσσιας ηλεκτρικής διασύνδεσης Αιγύπτου, Κύπρου και Ελλάδας, σχέδιο που επισφραγίστηκε με την τριμερή συμφωνία που υπεγράφη τον Οκτώβριο.

Το πιο αποφασιστικό βήμα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, έρχεται τα τελευταία 24ωρα από τις ΗΠΑ, με τον αμερικανικό πετρελαϊκό κολοσσό EXXON MOBIL, να ξεκινά τις εργασίες για τη γεώτρηση στο Οικόπεδο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ.

Παρά τις έντονες αντιδράσεις της Τουρκίας, που φτάνουν μέχρι το σημείο των απειλών, ο Σταθμός της Λάρνακας εξέδωσε NAVTEX ώστε να εκτελεστούν «προπαρασκευαστικές εργασίες και γεωτρητικές εργασίες», από τις 19 Νοεμβρίου έως τις 30 Ιανουαρίου, στην περιοχή που ορίζεται από τις συντεταγμένες στο στίγμα του μεγάλου κοιτάσματος «Γλαύκος» που είχε εντοπίσει το 2019 η αμερικανική εταιρία.

Οι εκτιμήσεις τότε έκαναν λόγο για το μεγαλύτερο κοίτασμα που είχε εντοπισθεί στην Κυπριακή ΑΟΖ, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για 5 – 8 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια. Προφανώς οι Αμερικανοί δεν θα άφηναν έτσι έναν τέτοιο θησαυρό και δεν θα σταματούσαν τις έρευνες επειδή ο Ερντογάν τους απειλούσε. Για τον λόγο αυτό, οι Αμερικανοί επανέρχονται για νέα γεώτρηση η οποία θα επιβεβαιώσει την ακριβή εικόνα για το μέγεθος και την ποιότητα του κοιτάσματος.

Τι θα κάνει λοιπόν η Τουρκία; Θα επιχειρήσει να παρενοχλήσει με πολεμικά πλοία το υπερσύγχρονο γεωτρύπανο Stena Ice Max της Exxon Mobil, όπως είχε κάνει και με το γεωτρύπανο της ιταλικής ENI, αναγκάζοντας το να αποχωρήσει από την κυπριακή ΑΟΖ; Θα επιδοθεί σε ρητορικές απειλές κατά των ΗΠΑ;

Πάντως, το υπερσύγχρονο ερευνητικό πλοίο της Exxon Mobil βρίσκεται ήδη στα ανοικτά της Λεμεσού και σύμφωνα με πληροφορίες έχει αρχίσει τις προεργασίες των δύο γεωτρήσεων που σκοπεύει να πραγματοποιήσει. Μέχρι τη Λεμεσό, δεν συνάντησε καμία αντίδραση από πλευράς Άγκυρας. Άλλωστε, πώς να γίνει αυτό όταν στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ο 6ος Αμερικανικός Στόλος έχει αυξήσει την παρουσία του, ενώ από αέρος «σκανάρουν» την περιοχή αμερικανικά κατασκοπευτικά αεροσκάφη;

Αξίζει να υπενθυμίζουμε πως η αμερικανική κυβέρνηση έχει προειδοποιήσει σαφώς, ακόμα και διά στόματος Μπάιντεν, ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και της δυνατότητάς της να αναζητήσει και να εκμεταλλευτεί τις ενεργειακές πηγές της.

Ποιος όμως μπορεί να προβλέψει τις κινήσεις του Ερντογάν; Αν και στρατιωτική επέμβαση μέσω πολεμικών πλοίων θεωρείται απίθανη, υπό το φόβο εκνευρισμού των ΗΠΑ, εκτιμάται ότι η Τουρκία μπορεί να επιχειρήσει κίνηση «κατάληψης» άλλου οικοπέδου της κυπριακής ΑΟΖ, στέλνοντας εκεί ερευνητικά πλοία για να το… καπαρώσουν.

Η Λευκωσία και η Αθήνα πάντως παρακολουθούν στενά την κατάσταση που εξελίσσεται στην κυπριακή ΑΟΖ, συντονίζουν τις κινήσεις τους σε συνεννόηση με τις σύμμαχες χώρες ΗΠΑ, Γαλλία αλλά και Ισραήλ και βρίσκονται σε ετοιμότητα για κάθε ενδεχόμενο.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ