Υεμένη: Νέοι βομβαρδισμοί της Σαουδικής Αραβίας στη Σανάα

Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι προχώρησε σε αντίποινα τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη για την εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από τους σιίτες αντάρτες Χούτι, που πρόσκεινται στο Ιράν, καταστρέφοντας κατά τη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής την εγκατάσταση από όπου απογειώθηκε ο πύραυλος στη Σανάα.

«Καταστρέψαμε εγκαταστάσεις στη Σανάα που συνδέονταν με βαλλιστικούς πυραύλους και UAVs», ανέφερε μέσω Twitter το επίσημο σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων, το SPA, που είχε νωρίτερα αναφερθεί στην αναχαίτιση και την καταστροφή από τον στρατό βαλλιστικού πυραύλου που εκτοξεύθηκε από τους Χούτι.

Το κίνημα των σιιτών ανταρτών ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος του βόρειου τομέα της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας. Απέσπασε τη Σανάα από τα χέρια των δυνάμεων της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης το 2014.

Οι Χούτι, που πρόσκεινται στην Τεχεράνη, και δυνάμεις πιστές στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση, που υποστηρίζονται από στρατιωτική συμμαχία υπό τη διοίκηση του Ριάντ, συνεχίζουν τον πόλεμο που έχει στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους και έχει εκτοπίσει εκατομμύρια άλλους στο φτωχότερο κράτος του αραβικού κόσμου.

Το SPA διευκρίνισε ότι στους στόχους της επιδρομής που έγινε σε αντίποινα συμπεριλαμβανόταν ζώνη με «σπήλαια και μυστικές αποθήκες βαλλιστικών πυραύλων στην περιφέρεια της Σανάα».

Το σαουδαραβικό υπουργείο Άμυνας, σύμφωνα με το SPA, καταδίκασε την εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου, κάνοντας λόγο για «παράνομη και ανεύθυνη στοχοποίηση αμάχων» από τους «παραστρατιωτικούς τρομοκράτες», χρησιμοποιώντας τον όρο με τον οποίο αναφέρεται πάγια στους σιίτες αντάρτες.

Το υπουργείο Άμυνας διεμήνυσε πως «θα λάβει όλα τα απαραίτητα και αποτρεπτικά μέτρα για να προστατεύσει τους αμάχους και την επικράτεια» της Σαουδικής Αραβίας, ανέφερε το SPA.

Από τα τέλη Νοεμβρίου, η Σαουδική Αραβία πολλαπλασίασε τις αεροπορικές επιδρομές στην υεμενίτικη πρωτεύουσα, όπου λέει πως πλήττει «θεμιτούς» στρατιωτικούς στόχους.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ