Βελτίωση των όρων προμήθειας φυσικού αερίου για το 2022 ζητά η Ελλάδα από την Gazprom


Με χαμηλές προσδοκίες και χωρίς ιδιαίτερα αποτελέσματα ως προς τη βελτίωση των όρων της σύμβασης προμήθειας φυσικού αερίου της ΔΕΠΑ Εμπορίας με την Gazprom, βρίσκεται στην Αγία Πετρούπολη από χθες το απόγευμα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός έφτασε στη Ρωσία και από σήμερα προγραμματίζει συναντήσεις με αξιωματούχους του ρωσικού κολοσσού και πιθανόν και με τον υπουργό Ενέργειας της χώρας Νίκολαϊ Σουλγκίνοφ.

Ο ίδιος κρατάει κλειστά τα χαρτιά του ως προς την ατζέντα των συναντήσεων αλλά και του αντικειμένου των συζητήσεων που θα έχει στη Ρωσία.

Το ταξίδι του Έλληνα υπουργού έχει ως θέμα, σημειώνουν πηγές, τα θέματα της βελτίωσης των όρων της σύμβασης της ΔΕΠΑ Εμπορίας με την Gazprom και το ταξίδι του στην Αγία Πετρούπολη αποσκοπεί σε συναντήσεις που θα επιδιώξει να έχει πιθανόν και με τον πρόεδρο του ενεργειακού ομίλου Αλεξέι Μίλερ.

Η επίσκεψη Σκρέκα συνδέεται από άλλες πηγές και με την προετοιμασία της ατζέντας της ελληνικής πλευράς στα ενεργειακά, ενόψει του ταξιδιού του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Σότσι. Εκεί θα έχει συνάντηση με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Πάντως ο υπουργός δεν πρόκειται να συμμετάσχει στη συνάντηση και θα επιστρέψει αύριο από την Αγία Πετρούπολη.

Σημειώνεται ότι εδώ και μήνες είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις της ΔΕΠΑ Εμπορίας με την Gazprom, με την ελληνική εταιρεία να ζητεί βελτίωση των όρων προμήθειας φυσικού αερίου για το 2022 με στόχο το φθηνότερο αέριο.

Ο ενεργειακός κολοσσός φέρεται ότι επικαλείται τις διεθνείς και ευρωπαϊκές συνθήκες στην αγορά φυσικού αερίου με αποτέλεσμα να μην αφήνει ιδιαίτερα περιθώρια για την εξεύρεση κάποιας συμβιβαστικής λύσης. Υπενθυμίζεται ότι το ρωσικό αέριο αντιστοιχεί περίπου στο 45% των συνολικών εισαγωγών φυσικού αερίου στη χώρα μας.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ