Παραλλαγή Όμικρον: Οι 50 μεταλλάξεις και τα σενάρια επικράτησής της – Όλες οι πληροφορίες


Προβληματισμός επικρατεί στην επιστημονική κοινότητα για την παραλλαγή Όμικρον. Από τις 26 Νοεμβρίου, που αναγνωρίστηκε και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η Όμικρο», ως στέλεχος αυξημένης ανησυχίας, έχει σημάνει παγκόσμιος συναγερμός.

Σύμφωνα με την Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, το ιδιαίτερα ανησυχητικό χαρακτηριστικό του ιού είναι ο μεγάλος αριθμός των μεταλλάξεων. «Πενήντα, εκ των οποίων οι 22 εντοπίζονται στην πρωτεΐνη ακίδα του ιού και οι 10 στην περιοχή πρόσδεσής του με τον υποδοχέα των κυττάρων. Συγκριτικά η παραλλαγή «Δέλτα» έχει 9 μεταλλάξεις στην περιοχή της ακίδας», ανέφρε η κα Θεοδωρίδου κατά την τακτική ενήμερωση. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε:

Η παραλλαγή Όμικρον θα επικρατήσει της Δέλτα. Τους επόμενους μήνες περισσότερα από το μισό αριθμό των κρουσμάτων θα οφείλονται στην παραλλαγή Όμικρον.

Σχετικά με τη μεταδοτικότητα. Το Εθνικό Ινστιτούτου το Γιοχάνεσμπουργκ επιβεβαίωσε την ταχεία διασπορά της μετάλλαξης. Μέσα σε λίγες ημέρες αναφέρεται ότι ο αριθμός των κρουσμάτων από περίπου 3.500 κρούσματα ανήλθε στις 8.500. Με βάση δε την εξελικτική βιολογία του Πανεπιστημίου του Βελγίου εκτιμάται ότι ο ιός μπορεί να προκαλέσει 3 έως 6 φορές περισσότερες λοιμώξεις από ότι η μετάλλαξη Δέλτα στο ίδιο χρονικό διάστημα.

Σχετικά με την επίδραση της Όμικρον στους μηχανισμούς της ανοσίας. Μέχρι σήμερα είναι γνωστό ότι ο ιός παρακάμπτει σε κάποιο βαθμό το ανοσιακό σύστημα σε σχέση με τις άλλες μεταλλάξεις και προκαλεί επαναλοιμώξεις σε άτομα που έχουν νοσήσει. Φαίνεται μάλιστα ότι ο αριθμός των επαναλοιμώξεων είναι υπερτριπλάσιος έως και υπερτετραπλάσιος.

Τι γίνεται με την περίπτωση των εμβολιασμένων. Στα άτομα τα οποία νόσησαν φαίνεται ότι τα εξουδετερωτικά αντισώματα δεν αδρανοποιούν τον ιό με την παραλλαγή. Η θέση πολλών ειδικών, και του Φάουτσι μεταξύ αυτών, είναι παρόμοια. Υποστηρίζουν ότι είναι εξαιρετικά απίθανο οι μεταλλάξεις να ακυρώσουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Αλλά απαιτούνται μελέτες σε πραγματικές συνθήκες για τον καθορισμό του βαθμού προστασίας.

 

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ