Covid-19 Ιταλία: Κάνει τη ζωή άβολη για τους μη εμβολιασμένους


Covid-19 Ιταλία: Στην Ιταλία, τα μη εμβολιασμένα άτομα αποκλείονται από τα εστιατόρια εσωτερικού χώρου Η Ιταλία κάνει τη ζωή πιο άβολη για τα μη εμβολιασμένα άτομα αυτές τις γιορτές, αποκλείοντάς τους από εσωτερικά εστιατόρια, θέατρα και μουσεία από τη Δευτέρα, για να μειώσει την εξάπλωση του κορωνοϊού και να ενθαρρύνει τους σκεπτικιστές για τα εμβόλια να κάνουν το εμβόλιο.

Η ιταλική αστυνομία μπορεί να ελέγξει εάν αυτοί που βρίσκονται στα εστιατόρια ή μπαρ διαθέτουν «σούπερ» πράσινο πάσο υγείας που πιστοποιεί ότι είτε έχουν εμβολιαστεί είτε ότι έχουν αναρρώσει πρόσφατα από τον ιό.

Οι εφαρμογές smartphone που ελέγχουν την κατάσταση του πάσου υγείας των ατόμων θα ενημερωθούν και όσοι έχουν απλώς αρνητικό τεστ τις τελευταίες ημέρες για COVID-19 δεν θα επιτρέπεται πλέον να συμμετέχουν σε συναυλίες, ταινίες ή παραστάσεις.

Τα μέτρα ισχύουν έως τις 15 Ιανουαρίου.

Οι αρχές επέβαλαν επίσης απαίτηση για «βασικό» δελτίο υγείας, το οποίο μπορεί να ληφθεί με αρνητικό τεστ, στις τοπικές μεταφορές και για τακτοποίηση στα ξενοδοχεία.

Σε έναν υπάλληλο ελέγχεται η πιστοποίησή του καθώς η νέα απαίτηση εμβολιασμού της Ιταλίας “Green Pass” για την είσοδο των εργαζομένων στα γραφεία τους έγινε υποχρεωτική, στα γραφεία της ιταλικής εταιρείας τρένων Trenitalia, στη Ρώμη, στις 15 Οκτωβρίου 2021.

Στην πρωτεύουσα, τη Ρώμη, οι τοπικοί συγκοινωνιακοί κόμβοι ελέγχονταν από δεκάδες αστυνομικούς που έλεγχαν τόσο πράσινες κάρτες όσο και προσωπικές ταυτότητες, βρίσκοντας μια διάθεση συνεργασίας μεταξύ των επιβατών. Ωστόσο, ένας 50χρονος Ρωμαίος έγινε ο πρώτος που έλαβε πρόστιμο 400 ευρώ αφού κατέβηκε από το λεωφορείο στο βόρειο σταθμό Flaminio χωρίς τη «βασική» κάρτα υγείας, δήλωσε ο Στέφανο Νάπολι, αναπληρωτής αρχηγός της δημοτικής αστυνομίας της Ρώμης. «Ήταν καιρός να το ελέγξουν», είπε η Σάρα Μπεν, επιβάτης στη Ρώμη, σημειώνοντας την απουσία ελέγχων στις τοπικές μεταφορές καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας.

Οι Μιλανέζοι απολάμβαναν το πρώτο μεγάλο Σαββατοκύριακο της σεζόν, συμπεριλαμβανομένου του εορτασμού της Τρίτης για τον πολιούχο Άγιο Αμβρόσιο και της εθνικής εορτής της Τετάρτης, αφήνοντας την πόλη λίγο πιο άδεια από ό,τι συνήθως. Ωστόσο, λίγοι έλεγχοι ήταν εμφανείς γύρω από τον κεντρικό σταθμό, είτε για περιφερειακά τρένα είτε για τοπικά λεωφορεία και μετρό.

Η επιβάτης Veronica Bianchi είπε ότι δεν ελέγχθηκε σε περιφερειακό τρένο που έφτανε στο Μιλάνο και δεν της ζήτησαν την κάρτα υγείας της. «Αλλά δεν έλεγξαν ούτε το εισιτήριο», είπε. Υποστηρίζει τις κινήσεις της κυβέρνησης να ενθαρρύνει περισσότερους ανθρώπους να εμβολιαστούν και είπε ότι σημείωσε ότι άτομα στα 20 τους σαν αυτήν είναι πιο ικανά να κάνουν το εμβόλιο. “Ειλικρινά, νομίζω ότι έχουμε βαρεθεί να είμαστε κλειδωμένοι. Εργάζομαι σε μια νέα εταιρεία και ήταν ένας αγώνας για να πάρω το εμβόλιο”, είπε η Bianchi.

Ο αριθμός των νέων μολύνσεων COVID-19 στην Ιταλία σημειώνει σταδιακή άνοδο τις τελευταίες έξι εβδομάδες, ακόμη και πριν προκύψουν ανησυχίες σχετικά με τη νέα παραλλαγή Omicron.

Αυτή είναι μια ανησυχητική τάση, καθώς οι Ιταλοί ανυπομονούν για γιορτές και αποδράσεις για να περάσουν χρόνο με τους φίλους και την οικογένειά τους, αφού στερήθηκαν τέτοιες γιορτές πέρυσι λόγω της απότομης αύξησης της μετάδοσης πριν τα εμβόλια είναι ευρέως διαθέσιμα. Ενώ τόσο η Γερμανία όσο και η Αυστρία κινούνται προς την υποχρέωση να κάνουν τα εμβόλια υποχρεωτικά, η Ιταλία αντ ‘αυτού αυστηροποιεί τους περιορισμούς του ελεύθερου χρόνου στους μη εμβολιασμένους την πιο ευχάριστη περίοδο του χρόνου — ενώ επιτρέπει σε αυτούς που εμβολιάζονται να συνεχίσουν τη ζωή τους περισσότερο ή λιγότερο ως συνήθως.

Με το βλέμμα στις γιορτές, η Ελβετία επιτρέπει από τη Δευτέρα στους διοργανωτές εκδηλώσεων να απαγορεύουν σε οποιονδήποτε δεν έχει εμβολιαστεί ή δεν έχει αναρρώσει από την COVID-19 και η Σουηδία εισήγαγε ένα ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού για την COVID-19 για εκδηλώσεις σε εσωτερικούς χώρους με περισσότερα από 100 άτομα σε εσωτερικούς χώρους από την 1η Δεκεμβρίου.

Στις 12 Νοεμβρίου, οι Δανοί επανέφεραν το πάσο για τον κορωνοϊό που καταργήθηκε, το οποίο πρέπει να επιδεικνύουν όλοι όσοι είναι άνω των 15 ετών όταν μπαίνουν σε νυχτερινά κέντρα, καφετέριες, λεωφορεία πάρτι και εσωτερικά εστιατόρια, αλλά και σε εσωτερικές εκδηλώσεις, εάν υπάρχουν περισσότεροι από 100 θεατές / συμμετέχοντες. Ισχύει επίσης για υπαίθριες εκδηλώσεις όπου ο αριθμός των ατόμων ξεπερνά τους 1.000 θεατές / συμμετέχοντες.

Το ποσοστό εμβολιασμού της Ιταλίας είναι υψηλότερο από πολλούς από τους γείτονές της, στο 85% του επιλέξιμου πληθυσμού ηλικίας 12 ετών και άνω και στο 77% του συνολικού πληθυσμού.

Αλλά οι άνθρωποι στα 30, 40 και 50 τους έχουν αποδειχθεί οι πιο απρόθυμοι να εμβολιαστούν, με σχεδόν 3,5 εκατομμύρια να μην έχουν λάβει ακόμη τις πρώτες τους δόσεις.

Είναι επίσης το ίδιο ηλικιακό εύρος που πλήττεται πλέον περισσότερο από τον ιό, σύμφωνα με τον Silvio Brusaferro, επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας της Ιταλίας. Μέχρι στιγμής η παραλλαγή δέλτα παραμένει διαδεδομένη, με μόνο επτά επιβεβαιωμένα κρούσματα όμικρον στην Ιταλία, που σχετίζονται με δύο επιχειρηματίες που επέστρεψαν από τη νότια Αφρική.

Με την περίοδο των εορταστικών αγορών να ζεσταίνεται, πολλές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Ρώμης και του Μιλάνου, έχουν παραγγείλει μάσκες ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους.

Αξιωματούχοι δημόσιας υγείας λένε ότι οι εμβολιασμοί, μαζί με τη συνετή δημόσια συμπεριφορά, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης μάσκας σε πλήθη σε εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους, είναι το κλειδί για τη μείωση των επιπέδων μόλυνσης καθώς ο χειμερινός καιρός ωθεί περισσότερες δραστηριότητες σε εσωτερικούς χώρους.

Αποδίδουν το σχετικά υψηλό επίπεδο ανοσοποίησης της Ιταλίας ως έναν από τους λόγους που η καμπύλη μόλυνσης δεν είναι τόσο απότομη όσο τον περασμένο χειμώνα, όταν επιβλήθηκαν μεγάλοι περιορισμοί με την εξάπλωση της παραλλαγής δέλτα. «Είναι σαφές ότι μετά από δύο χρόνια της πανδημίας, δεν μπορούμε εύκολα να κλείσουμε τα σχολεία για σωματικές τάξεις και να κλείσουμε την οικονομική δραστηριότητα», δήλωσε ο Τζιάνι Ρέζα, διευθυντής πρόληψης του υπουργείου Υγείας. “Ως εκ τούτου, μπορείτε να προσπαθήσετε να διατηρήσετε την εξάπλωση του ιού με μέτρα που είναι βιώσιμα και με τη σωστή χρήση του δελτίου υγείας. Στη συνέχεια, το μεγάλο στοίχημα είναι στους εμβολιασμούς”, είπε.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ