Αφγανιστάν: Η χαοτική εκκένωση της Καμπούλ – Τα 5000 αδιάβαστα email και τα λάθη του βρετανικού ΥΠΕΞ


Χάος, σωρεία λαθών και παραλείψεων και αδιαφορία των βρετανικών Αρχών καταγγέλλει μεταξύ άλλων ένας Βρετανός διπλωμάτης που έσπασε τη σιωπή του για την επιχείρηση εκκένωσης που διοργάνωσε το Λονδίνο,τον περασμένο Αυγούστο, όταν οι Ταλιμπάν κατάλαβαν την Καμπούλ

Πολλοί Αφγανοί αφέθηκαν στην τύχη τους «να πεθάνουν δηλαδή στα χέρια των Ταλιμπάν» κατά τη διάρκεια εκκένωσης της Καμπούλ τον περασμένο Αύγουστο, λόγω του γραφειοκρατικού χάους που επικρατούσε στους κόλπους του ΥΠΕΞ της Βρετανίας. Αυτά αποκαλύπτει μεταξύ άλλων ένας διπλωμάτης που έσπασε τη σιωπή του, ο Ράφαελ Μάρσαλ.

Σωρεία λαθών και παραλείψεων οδήγησε ανθρώπους να πεθάνουν στα χέρια των Ταλιμπάν, ισχυρίζεται μεταξύ άλλων ο Μάρσαλ. Δεκάδες χιλιάδες εκκλήσεις για βοήθεια δεν βρήκαν ευήκοα ώτα λέει, ενώ ο Ντόμινικ Ραμπ, που υπηρετούσε ως υπουργός Εξωτερικών κατά την εκκένωση της Καμπούλ, κατηγορείται για καθυστερήσεις που «πρόδωσαν τους φίλους και σύμμαχους» της χώρας.

Ο πληροφοριοδότης σήμερα αποκαλύπτει πώς οι πτήσεις διάσωσης από το Αφγανιστάν παρεμποδίστηκαν από μια κουλτούρα «εργασίας από το σπίτι» στο Whitehall. Ο δημόσιος υπάλληλος που έχει πλέον παραιτηθεί ισχυρίζεται ότι – παρά το γεγονός ότι διακυβεύονταν ζωές – ήταν κατά καιρούς ο μόνος που προσπαθούσε να ασχοληθεί με τα χιλιάδες email από τους απελπισμένους Αφγανούς που ήθελενα να φύγουν από το καθεστώς των Ταλιμπάν.

Ο Ραφαέλ Μάρσαλ αποκαλύπτει ότι ακόμη και στρατιώτες έπρεπε να κληθούν για εργασία στο Υπουργείο Εξωτερικών, καθώς οι κανονικοί υπάλληλοι έμεναν στο σπίτι και αρνούνταν να κάνουν υπερωρίες. Κατηγορεί μεταξύ άλλων τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ ότι υπονόμευσε τις προσπάθειες διάσωσης, καθυστερώντας να λάβει αποφάσεις.

Ισχυρίζεται επίσης ότι χιλιάδες email με αγωνιώδεις εκκλήσεις ανοίχτηκαν, αλλά δεν αντιμετωπίστηκαν, μόνο και μόνο για να μπορέσει να πει στους βουλευτές ο Μπόρις Τζόνσον ότι «δεν υπήρχαν αδιάβαστα μηνύματα». Οι ισχυρισμοί εγείρουν ερωτήματα για την ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών, καθώς ο φάκελοW των 39 σελίδων που φέρει την υπογραφή του Μάρσαλ κάνει τον γύρο των βρετανικών μέσων ενημέρωσης.

Ο Βρετανός διπλωμάτης εκτιμά ότι λιγότερο από το 5% από τα 75.000 έως 150.000 άτομα που υπέβαλαν αίτηση στην ομάδα «ειδικών περιπτώσεων» έλαβαν βοήθεια.
«Είναι σαφές ότι ορισμένοι από αυτούς που έμειναν πίσω δολοφονήθηκαν από τους Ταλιμπάν», προειδοποίησε. Σε μια σειρά αποκαλύψεων λέει πώς:
«Σώσε τα παιδιά μου σε παρακαλώ» έγραφαν μεταξύ άλλων στα email Αφγανοί πολίτες.

Μέσα στο κλίμα αυτό το προσωπικό που εργαζόταν το καθορισμένο 8ωρο «ενθαρρυνόταν να φύγει» λέει, την ώρα που τα μέλη των ένοπλων δυνάμεων που επιστρατεύονταν στο Υπουργείο Εξωτερικών έπρεπε να μοιράζονται έναν υπολογιστή ανά οκτώ άτομα (!) για σχεδόν μια ημέρα. Τα κριτήρια για την εκκένωση ήταν τόσο ασαφή που διασώθηκαν μάγειρες και καθαρίστριες που είχαν εργαστεί για το BBC, αλλά όχι διερμηνείς που είχαν υπηρετήσει μαζί με Βρετανούς στρατιώτες.

Ο Ντόμινικ Ράαμπ τέλος δημιούργησε περιττές καθυστερήσεις αρνούμενος να λάβει αποφάσεις για «εξαιρετικές περιπτώσεις» λέει ο Μάρσαλ. Αφού οι Ταλιμπάν κατέλαβαν τον έλεγχο της Καμπούλ τον Αύγουστο, χιλιάδες απελπισμένοι άνθρωποι έκαναν έκκληση στους Βρετανούς να σωθούν.

Σε μια επιχείρηση που διήρκησε δύο εβδομάδες, περισσότεροι από 15.000 Βρετανοί και Αφγανοί πολίτες μεταφέρθηκαν αεροπορικώς από το Ηνωμένο Βασίλειο. Πολλοί όμως έμειναν πίσω όταν αναχώρησε η τελευταία πτήση στις 28 Αυγούστου. Η επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων διεξάγει έρευνα για τον χειρισμό της εκκένωσης από το Αφγανιστάν.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ