Άνοια Αλτσχάιμερ τεστ: Πρωτοποριακό αυτοχορηγούμενο τεστ ανιχνεύει την πρώιμη άνοια

Πολλοί άνθρωποι ξεχνάνε καθώς γερνούν. Ωστόσο, είναι συχνά δύσκολο να πούμε εάν αυτά τα προβλήματα μνήμης αποτελούν φυσιολογικό μέρος της γήρανσης ή είναι σημάδι για κάτι πιο σοβαρό. Μια νέα μελέτη διαπιστώνει ότι ένα απλό τεστ που αναπτύχθηκε από ερευνητές στο Ιατρικό Κέντρο Wexner του Πανεπιστημίου του Οχάιο, στο Κολλέγιο Ιατρικής και στο Κολλέγιο Δημόσιας Υγείας μπορεί να εντοπίσει τα πρώιμα, διακριτικά σημάδια άνοιας νωρίτερα από τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα στο γραφείο. τυπικό γνωστικό τεστ. Αυτή η πρώιμη ανίχνευση είναι κρίσιμη για την αποτελεσματική θεραπεία, ειδικά καθώς αναπτύσσονται και εγκρίνονται νέες θεραπείες για την άνοια και τη νόσο Αλτσχάιμερ.

“Νέες θεραπείες τροποποίησης της νόσου είναι διαθέσιμες και άλλες αξιολογούνται επί του παρόντος σε κλινικές δοκιμές, και γνωρίζουμε ότι όσο νωρίτερα ανιχνεύεται γνωστική εξασθένηση, τόσο περισσότερες επιλογές θεραπείας έχει ένας ασθενής και τόσο καλύτερα λειτουργούν οι θεραπείες”, δήλωσε ο Δρ Douglas Scharre, διευθυντής του Τμήματος Γνωστικής Νευρολογίας στο Ohio State Wexner Medical Center και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Alzheimer’s Research & Therapy. Αν και το τεστ δεν διαγιγνώσκει οριστικά προβλήματα όπως το Αλτσχάιμερ, επιτρέπει στους γιατρούς να λάβουν μια βασική γραμμή της γνωστικής λειτουργίας των ασθενών τους και οι επαναλαμβανόμενες δοκιμές τους επιτρέπουν να παρακολουθούν την μνήμη και τις ικανότητές τους με την πάροδο του χρόνου.

Λεπτομέρειες για την μελέτη

Η οκταετής μελέτη παρακολούθησε 665 διαδοχικούς ασθενείς στο Κέντρο Γνωστικών και Διαταραχών Μνήμης της Πολιτείας του Οχάιο. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το τεστ SAGE εντόπισε με ακρίβεια ασθενείς με ήπια γνωστική εξασθένηση που τελικά προχώρησαν σε διάγνωση άνοιας τουλάχιστον έξι μήνες νωρίτερα από την πιο συχνά χρησιμοποιούμενη μέθοδο εξέτασης που ονομάζεται Mini-Mental State Examination (MMSE). Μεταξύ των 164 ασθενών με αρχική ήπια γνωστική εξασθένηση, 70 ασθενείς μετατράπηκαν σε άνοια. Αυτό είναι ένα ποσοστό μετατροπής 43% για τρία έως τέσσερα χρόνια, το οποίο είναι παρόμοιο με τα ποσοστά άλλων μελετών που βασίζονται σε ακαδημαϊκά κέντρα, είπε ο Scharre. Η κατανομή των διαγνώσεων άνοιας περιελάμβανε 70% άνοια από τη νόσο του Αλτσχάιμερ, 7% άνοια σώματος Lewy και 9% καθαρή ή μικτή αγγειακή άνοια.

Το τεστ μπορεί να πραγματοποιηθεί οπουδήποτε, όποτε υπάρχουν γνωστικά προβλήματα. Χρειάζονται μόνο περίπου 10-15 λεπτά για να ολοκληρωθεί. Οι τέσσερις εναλλάξιμες φόρμες έχουν σχεδιαστεί για να μειώνουν τα αποτελέσματα μάθησης από τις επαναλαμβανόμενες δοκιμές με την πάροδο του χρόνου. Οι γνωστικοί τομείς που δοκιμάστηκαν με το τεστ 11 στοιχείων περιλαμβάνουν τον προσανατολισμό, τη γλώσσα, τους υπολογισμούς, τη μνήμη, την αφαίρεση, την εκτελεστική λειτουργία και τις κατασκευαστικές ικανότητες. “Κάθε φορά που εσείς ή το μέλος της οικογένειάς σας παρατηρήσετε μια αλλαγή στη λειτουργία του εγκεφάλου ή στην προσωπικότητά σας, θα πρέπει να κάνετε αυτό το τεστ”, είπε ο Scharre.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here