Αθλητισμός: Η γιόγκα ως διέξοδος από το στρες και ενισχυτικό της καρδιαγγειακής υγείας [vid]


«Ένας μεγάλος αριθμός μελετών δείχνει ότι η γιόγκα ωφελεί πολλές πτυχές της καρδιαγγειακής υγείας», λέει ο Hugh Calkins, M.D., διευθυντής της Υπηρεσίας Καρδιακής Αρρυθμίας στο Johns Hopkins. «Υπήρξε μια σημαντική αλλαγή τα τελευταία πέντε χρόνια περίπου στον αριθμό των καρδιολόγων και άλλων επαγγελματιών που αναγνωρίζουν ότι αυτά τα οφέλη είναι πραγματικά». Η γιόγκα είναι μια δραστηριότητα νου-σώματος που περιλαμβάνει κίνηση μέσα από μια σειρά από στάσεις σώματος και ασκήσεις αναπνοής που μπορούν να βελτιώσουν τη δύναμη, την ευλυγισία, την ισορροπία και τη χαλάρωση. Δεκάδες διαφορετικά σχήματα ή πρακτικές, όπως η hatha, η anusara, η ashtanga και πολλές άλλες, δίνουν έμφαση σε διαφορετικές εστίες, όπως τόνωση, προπόνηση δύναμης ή διαλογισμό.

Η γιόγκα ως διέξοδος από το στρες

Ένα από τα πιο ξεκάθαρα οφέλη της γιόγκα για την καρδιά είναι η ικανότητά της να χαλαρώνει το σώμα και το μυαλό. Το συναισθηματικό στρες μπορεί να προκαλέσει έναν καταρράκτη σωματικών επιπτώσεων, συμπεριλαμβανομένης της απελευθέρωσης ορμονών όπως η κορτιζόλη και η αδρεναλίνη, οι οποίες στενεύουν τις αρτηρίες σας και αυξάνουν την αρτηριακή πίεση. Η βαθιά αναπνοή και η διανοητική εστίαση της γιόγκα μπορούν να αντισταθμίσουν αυτό το άγχος.

Η γιόγκα ως ενισχυτικό της καρδιάς

Πέρα από το άγχος, η άσκηση της γιόγκα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, της χοληστερόλης και των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, καθώς και του καρδιακού ρυθμού, καθιστώντας την μια χρήσιμη παρέμβαση στον τρόπο ζωής. Μια μελέτη έδειξε ότι οι μετρήσεις αίματος και η περίμετρος της μέσης – ένας δείκτης για καρδιακές παθήσεις – βελτιώθηκαν σε μεσήλικες ενήλικες με μεταβολικό σύνδρομο που έκαναν γιόγκα για τρεις μήνες. Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι τα μαθήματα γιόγκα με αργό ρυθμό δύο φορές την εβδομάδα μείωσαν τη συχνότητα των επεισοδίων κολπικής μαρμαρυγής σε ασθενείς με αυτή την πάθηση. Σε μια άλλη αναφορά, ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια που πέρασαν από ένα πρόγραμμα γιόγκα οκτώ εβδομάδων παρουσίασαν βελτίωση στην ικανότητα άσκησης και στην ποιότητα ζωής. Είχαν επίσης χαμηλότερα επίπεδα δεικτών στο αίμα για φλεγμονή, η οποία συμβάλλει σε καρδιακές παθήσεις.

Η γιόγκα ως άσκηση

Η γιόγκα μπορεί επίσης να βελτιώσει την ευλυγισία, τη μυϊκή δύναμη και την ισορροπία. Επειδή δεν είναι μια μορφή αερόβιας άσκησης που αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό, ωστόσο, δεν θα πρέπει να υπολογίζετε τον χρόνο που αφιερώνετε για γιόγκα ως μέρος του συνιστώμενου εβδομαδιαίου χρόνου για μέτρια έως έντονη σωματική δραστηριότητα.

 

Ακολουθεί βίντεο:

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ