Προειδοποίηση Sarah Gilbert: Η επόμενη πανδημία μπορεί να είναι πιο θανατηφόρα, λέει η επιστήμονας πίσω από το εμβόλιο AstraZeneca

Προειδοποίηση Sarah Gilbert: Μία από τους επιστήμονες πίσω από το εμβόλιο Oxford-AstraZeneca για τον COVID-19 προειδοποιεί ότι η επόμενη πανδημία μπορεί να είναι πιο μεταδοτική και πιο θανατηφόρα, εκτός εάν αφιερωθούν περισσότερα χρήματα στην έρευνα και τις προετοιμασίες για την καταπολέμηση των αναδυόμενων ιογενών απειλών.

Σε αποσπάσματα που κυκλοφόρησαν πριν από μια ομιλία τη Δευτέρα, η καθηγήτρια Sarah Gilbert λέει ότι οι επιστημονικές πρόοδοι που έγιναν στην καταπολέμηση των θανατηφόρων ιών «δεν πρέπει να χαθούν» λόγω του κόστους της καταπολέμησης της τρέχουσας πανδημίας.

«Αυτή δεν θα είναι η τελευταία φορά που ένας ιός απειλεί τις ζωές και τα μέσα διαβίωσής μας», αναμένεται να πει η Gilbert. ”

Η αλήθεια είναι ότι η επόμενη θα μπορούσε να είναι χειρότερη. Θα μπορούσε να είναι πιο μεταδοτική, ή πιο θανατηφόρα ή και τα δύο.”

Η Gilbert θα μιλήσει τη Δευτέρα το βράδυ, όταν θα δώσει τη φετινή διάλεξη στον Richard Dimbleby, που πήρε το όνομά του από τον αείμνηστο ραδιοτηλεοπτικό φορέα που ήταν ο πρώτος πολεμικός ανταποκριτής του BBC και πρωτοπόρος των τηλεοπτικών ειδήσεων στη Βρετανία.

Η ετήσια τηλεοπτική διάλεξη περιλαμβάνει ομιλίες από προσωπικότητες με επιρροή στις επιχειρήσεις, την επιστήμη και την κυβέρνηση.

Η Gilbert πρόκειται να παροτρύνει τις κυβερνήσεις να διπλασιάσουν τη δέσμευσή τους στην επιστημονική έρευνα και την ετοιμότητα για πανδημίες, ακόμη και μετά την εξαφάνιση της απειλής της COVID-19.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε μια κατάσταση στην οποία έχουμε περάσει όλα όσα έχουμε περάσει και στη συνέχεια να διαπιστώσουμε ότι οι τεράστιες οικονομικές απώλειες που έχουμε υποστεί σημαίνουν ότι δεν υπάρχει ακόμη χρηματοδότηση για την ετοιμότητα για την πανδημία», είπε. «Η πρόοδος που έχουμε κάνει και η γνώση που έχουμε αποκτήσει δεν πρέπει να χαθούν».

Το Ηνωμένο Βασίλειο ήρε τους περισσότερους περιορισμούς για τον κορωνοϊό τον Ιούλιο μετά από μια επιτυχημένη εκστρατεία εμβολιασμού, αλλά τώρα περιμένει να δει εάν η νέα παραλλαγή όμικρον θα προκαλέσει οπισθοδρόμηση. Έχει δει μεγάλο αριθμό νέων καθημερινών μολύνσεων αυτό το φθινόπωρο και εξακολουθεί να έχει τον δεύτερο χειρότερο αριθμό θανάτων από COVID-19 στην Ευρώπη – πάνω από 146.000 θανάτους – μετά τη Ρωσία.

Η κυβέρνηση έχει αυστηροποιήσει τις ταξιδιωτικές δοκιμές και τις απαιτήσεις απομόνωσης και έχει απαγορεύσει τους επισκέπτες από τη Νότια Αφρική, όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά η παραλλαγή, και πολλές άλλες αφρικανικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Νιγηρίας.

Ο υπουργός Υγείας Sajid Javid δήλωσε τη Δευτέρα ότι έχουν επιβεβαιωθεί περισσότερα από 300 κρούσματα Omicron στη Βρετανία, μερικά χωρίς σύνδεση με διεθνή ταξίδια και «μπορούμε να συμπεράνουμε ότι υπάρχει πλέον κοινοτική μετάδοση σε πολλές περιοχές της Αγγλίας».

Πολλά παραμένουν άγνωστα σχετικά με την παραλλαγή, συμπεριλαμβανομένου του εάν είναι πιο μεταδοτική όπως υποψιάζονται ορισμένες υγειονομικές αρχές, εάν αρρωσταίνει πιο σοβαρά τους ανθρώπους και εάν μπορεί να εμποδίσει τα εμβόλια.

«Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα σε αυτό το σημείο εάν η Omicron έχει τη δυνατότητα να μας βγάλει από το δρόμο προς την ανάκαμψη», είπε ο Javid.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here