ΠΟΥ υποσιτισμός: 6 δεσμεύσεις για την επίτευξη των παγκοσμίων διατροφικών στόχων ενόψει 2025

Η COVID-19 σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή έχουν επιδεινώσει τον υποσιτισμό σε όλες τις μορφές του , απειλώντας τη βιωσιμότητα αλλά και την ανθεκτικότητα των συστημάτων τροφίμων σε όλο τον κόσμο. Στη Σύνοδο Κορυφής Nutrition for Growth που έλαβε χώρα στο Τόκιο στις 7-8 Δεκεμβρίου 2021, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε έξι νέες δεσμεύσεις για την επιτάχυνση της προόδου στους διατροφικούς στόχους για το 2025, οι οποίοι αποτελούν προκλήσεις ακόμη περισσότερο κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Οι δεσμεύσεις αυτές περιλαμβάνουν:

  • Επέκταση των πρωτοβουλιών για την πρόληψη και τη διαχείριση του υπερβολικού βάρους και της παχυσαρκίας.
  • Εντατικοποίηση των δραστηριοτήτων για τη δημιουργία διατροφικών περιβαλλόντων που προωθούν ασφαλείς και υγιεινές δίαιτες.
  • Υποστήριξη των χωρών στην αντιμετώπιση του οξέος υποσιτισμού.
  • Επιτάχυνση των δράσεων για τη μείωση της αναιμίας.
  • Κλιμάκωση την ποιοτική προώθηση και υποστήριξη του θηλασμού.
  • Ενίσχυση των συστημάτων διατροφικών δεδομένων, χρήσης και χωρητικότητας δεδομένων.

Σήμερα, το ένα τρίτο όλων των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο πλήττεται από τουλάχιστον μία μορφή υποσιτισμού. Πάνω από το 40% όλων των ανδρών και των γυναικών (2,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι) είναι πλέον υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Ενώ η ανθυγιεινή διατροφή συνδέεται με τουλάχιστον 8 εκατομμύρια θανάτους ετησίως. “Ο υποσιτισμός σε όλες του τις μορφές είναι μία από τις κύριες αιτίες θανάτου και ασθενειών στον κόσμο”, δήλωσε ο Δρ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ. “Ο ΠΟΥ δεσμεύεται να υποστηρίξει όλες τις χώρες να επεκτείνουν σταδιακά την πρόσβαση σε βασικές διατροφικές υπηρεσίες ως μέρος του ταξιδιού τους προς την καθολική κάλυψη της υγείας και να ενισχύσουν τα βιώσιμα συστήματα τροφίμων για την υποστήριξη της υγιεινής διατροφής για όλους τους ανθρώπους, παντού”. Παρά τις σταδιακές βελτιώσεις σε όλες τις μορφές υποσιτισμού την τελευταία δεκαετία, αυτή η πρόοδος έχει υποχωρήσει με αυξανόμενους ρυθμούς ανισότητας, κλιματική κρίση, συγκρούσεις και παγκόσμιες ανασφάλειες υγείας.

Η πολλαπλή επιβάρυνση του υποσιτισμού, όπως η ανεπάρκεια, η σπατάλη, οι ελλείψεις σε μικροθρεπτικά συστατικά, η παχυσαρκία και οι μη μεταδοτικές ασθένειες που σχετίζονται με τη διατροφή, συνυπάρχουν ολοένα και περισσότερο στην ίδια κοινότητα, νοικοκυριό, ακόμη και μέσα στο ίδιο άτομο. Με τις τρέχουσες τάσεις που προβλέπουν ότι ένας στους δύο ανθρώπους θα υποσιτίζεται μέχρι το 2025 και υπολογίζεται ότι 40 εκατομμύρια παιδιά θα υποφέρουν από παχυσαρκία ή υπέρβαρα την επόμενη δεκαετία. Στις περιθωριοποιημένες κοινότητες, ο παιδικός υποσιτισμός και η επισιτιστική ανασφάλεια αυξάνονται. Πέρυσι, 149 εκατομμύρια παιδιά παρουσίασαν καθυστέρηση στην ανάπτυξη λόγω κακής διατροφής, έλλειψης πρόσβασης σε καθαρό νερό και υπηρεσίες υγείας και άλλα ζητήματα προσβασιμότητας. Μεταξύ σαράντα πέντε τοις εκατό των παιδιών κάτω των 5 ετών που πεθαίνουν, ο υποσιτισμός ήταν η υποκείμενη αιτία θανάτου.

Ενώ υπάρχουν θετικά σημάδια προόδου, όπως ο κόσμος που βρίσκεται σε καλό δρόμο για την επίτευξη του παγκόσμιου στόχου για αύξηση του αποκλειστικού θηλασμού έως το 2025, η πανδημία COVID-19 πυροδότησε τη διατροφική κρίση. Αυτό επηρέασε ιδιαίτερα τις γυναίκες και τα παιδιά και έφερε άνευ προηγουμένου προκλήσεις και εκτροπή των πόρων μακριά από τα παγκόσμια συστήματα διατροφής, συμπεριλαμβανομένων των υποδομών υγείας, τροφίμων, κοινωνικής προστασίας και ανθρωπιστικής βοήθειας. Ο ΠΟΥ συνεχίζει να εργάζεται στους τρεις σημαντικούς τομείς εστίασης της Διατροφής για την Ανάπτυξη (υγεία, τρόφιμα και ανθεκτικότητα) ενισχύοντας τις κανονιστικές οδηγίες και υποστηρίζοντας τις χώρες στη χρήση τους:

  • με την παρακολούθηση και τη διασφάλιση της πρόσβασης σε δεδομένα διατροφής
  • παρέχοντας υποστήριξη στις κυβερνήσεις και στους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων για την ενσωμάτωση των παρεμβάσεων των συστημάτων διατροφής και τροφίμων στα εθνικά σχέδια καθολικής κάλυψης υγείας
  • στα πολυτομεακά συστήματα και στις δημοσιονομικές πολιτικές
  • με συνεχή εργασία σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here