Αθλητισμός οφέλη υγεία: Πώς η τακτική σωματική δραστηριότητα ωφελεί την υγεία [vid]

Είναι ευρέως γνωστό και αποδεδειγμένο επιστημονικά ότι η τακτική σωματική δραστηριότητα είναι βασικό κλειδί στη διατήρηση της καλής υγείας και ευεξίας. Τα καλά νέα μάλιστα είναι ότι ποτέ δεν είναι αργά για να ξεκινήσετε να ασκείστε. Μπορείτε να ξεκινήσετε σιγά σιγά και να βρείτε τρόπους να εντάξετε περισσότερη σωματική δραστηριότητα στην καθημερινότητά σας. Για να έχετε το μέγιστο όφελος, θα πρέπει να προσπαθήσετε να κάνετε τη συνιστώμενη ποσότητα άσκησης για την ηλικία σας.

Ποια είναι τα οφέλη της άσκησης για την υγεία

  • Σας βοηθά να ελέγξετε το βάρος σας. Μαζί με τη διατροφή, η άσκηση παίζει σημαντικό ρόλο στον έλεγχο του βάρους σας και στην πρόληψη της παχυσαρκίας. Για να διατηρήσετε το βάρος σας, οι θερμίδες που τρώτε και πίνετε πρέπει να είναι ίσες με την ενέργεια που καίτε. Για να χάσετε βάρος, πρέπει να χρησιμοποιήσετε περισσότερες θερμίδες από όσες τρώτε και πίνετε.
  • Μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Η άσκηση δυναμώνει την καρδιά σας και βελτιώνει την κυκλοφορία σας. Η αυξημένη ροή αίματος αυξάνει τα επίπεδα οξυγόνου στο σώμα σας. Αυτό βοηθά στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων όπως η υψηλή χοληστερόλη, η στεφανιαία νόσος και η καρδιακή προσβολή. Η τακτική άσκηση μπορεί επίσης να μειώσει την αρτηριακή σας πίεση και τα επίπεδα τριγλυκεριδίων.
  • Βοηθά το σώμα σας να διαχειριστεί τα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα. Η άσκηση μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας και να βοηθήσει την ινσουλίνη σας να λειτουργήσει καλύτερα. Αυτό μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για μεταβολικό σύνδρομο και διαβήτη τύπου 2. Και αν έχετε ήδη μία από αυτές τις ασθένειες, η άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει να την αντιμετωπίσετε.

 

  • Σας βοηθά να κόψετε το κάπνισμα. Η άσκηση μπορεί να διευκολύνει τη διακοπή του καπνίσματος μειώνοντας τις λιγούρες και τα συμπτώματα στέρησης. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στον περιορισμό του βάρους που μπορεί να βάλετε όταν σταματήσετε το κάπνισμα.
  • Βελτιώνει την ψυχική σας υγεία και τη διάθεσή σας. Κατά τη διάρκεια της άσκησης, το σώμα σας απελευθερώνει χημικές ουσίες που μπορούν να βελτιώσουν τη διάθεσή σας και να σας κάνουν να νιώσετε πιο χαλαροί. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε το άγχος και να μειώσετε τον κίνδυνο κατάθλιψης.
  • Δυναμώνει τα οστά και τους μύες σας. Η τακτική άσκηση μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά και τους εφήβους να χτίσουν γερά οστά. Αργότερα στη ζωή, μπορεί επίσης να επιβραδύνει την απώλεια της οστικής πυκνότητας που έρχεται με την ηλικία. Οι δραστηριότητες μυϊκής ενδυνάμωσης μπορούν να σας βοηθήσουν να αυξήσετε ή να διατηρήσετε τη μυϊκή μάζα και τη δύναμή σας.

 

Ακολουθεί βίντεο:

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here