Κατάθλιψη: 4 συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε την κατάθλιψη

 

Όλα είναι πιο δύσκολα όταν αντιμετωπίζετε κατάθλιψη. Το να πάτε στη δουλειά, να συναναστραφείτε με φίλους ή ακόμα και να σηκωθείτε από το κρεβάτι μπορεί να χρειάζεται προσπάθεια. Υπάρχουν όμως κάποια πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματά σας και να βελτιώσετε την ποιότητα της ζωής σας. Ακολουθούν 4 πρακτικές συμβουλές που ίσως σας φανούν χρήσιμες.

Δημιουργήστε ένα δίκτυο υποστήριξης

Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε τον εαυτό σας με την κατάθλιψη—εκτός από φαρμακευτική αγωγή και θεραπεία—είναι να αναπτύξετε ισχυρή κοινωνική υποστήριξη. Για κάποιους, αυτό μπορεί να σημαίνει τη σφυρηλάτηση ισχυρότερων δεσμών με φίλους ή οικογένεια. Γνωρίζοντας ότι μπορείτε να βασιστείτε σε υποστηρικτικά αγαπημένα σας πρόσωπα που θα σας βοηθήσουν μπορεί να βοηθήσει πολύ στη βελτίωση της κατάθλιψής σας. Για άλλους, μια ομάδα υποστήριξης μπορεί να είναι το κλειδί.

Μειώστε το άγχος σας

Όταν είστε υπό στρες, το σώμα σας παράγει περισσότερη ορμόνη που ονομάζεται κορτιζόλη. Βραχυπρόθεσμα, αυτό είναι καλό γιατί σας βοηθά να προετοιμαστείτε για να αντιμετωπίσετε οτιδήποτε προκαλεί το άγχος στη ζωή σας. Μακροπρόθεσμα, ωστόσο, μπορεί να σας προκαλέσει διάφορα προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης. Όσο περισσότερο χρησιμοποιείτε τεχνικές για να μειώσετε το άγχος, τόσο το καλύτερο γιατί θα μειώσει τον κίνδυνο να πάθετε κατάθλιψη.

Βελτιώστε την υγιεινή του ύπνου σας

Ο ύπνος και η διάθεση συνδέονται στενά. Μια μελέτη του 2014 διαπίστωσε ότι το 80% των ατόμων με μείζονα καταθλιπτική διαταραχή εμφανίζουν διαταραχές ύπνου. Αλλά, μπορεί να αισθάνεστε ότι απλά δεν μπορείτε να κοιμηθείτε. Ή ίσως δυσκολεύεστε να σηκωθείτε από το κρεβάτι επειδή αισθάνεστε εξαντλημένοι όλη την ώρα. Η καλή υγιεινή του ύπνου θα μπορούσε να είναι το κλειδί για τη βελτίωση της ποιότητας και της ποσότητας του ύπνου σας. Κλείστε τις ηλεκτρονικές συσκευές τουλάχιστον μία ώρα πριν πάτε για ύπνο. Χρησιμοποιήστε χαμηλό φως για να διαβάσετε ένα βιβλίο ή να ασχοληθείτε με μια άλλη χαλαρωτική δραστηριότητα. Χρησιμοποιήστε το κρεβάτι σας μόνο για ύπνο και σεξουαλική δραστηριότητα.

Βελτιώστε τις διατροφικές σας συνήθειες

Η έρευνα συνεχίζει να βρίσκει σαφείς συνδέσμους μεταξύ διατροφής και ψυχικής υγείας. Στην πραγματικότητα, έχουν υπάρξει τόσες πολλές μελέτες που έχουν δείξει ότι η βελτίωση της διατροφής μπορεί να αποτρέψει και να θεραπεύσει ψυχικές ασθένειες. Υπάρχουν πολλά απαραίτητα για τον εγκέφαλο θρεπτικά συστατικά που μπορούν να επηρεάσουν την κατάθλιψη. Για παράδειγμα, μια μελέτη του 2012 διαπίστωσε ότι η ανεπάρκεια ψευδαργύρου σχετίζεται με συμπτώματα κατάθλιψης. Η βελτίωση της διατροφής σας θα μπορούσε να είναι το κλειδί για τη μείωση των συμπτωμάτων σας. Αλλά προτού κάνετε σημαντικές αλλαγές στη διατροφή σας ή αρχίσετε να παίρνετε βιταμίνες ή συμπληρώματα, μιλήστε με το γιατρό σας.

 

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here