Κορονοϊός: Στην αύξηση του εμβολιασμού ποντάρει η κυβέρνηση – Ανοιχτή η αγορά τα Χριστούγεννα


Κορονοϊός: Στην αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης έχει εξακολουθεί να επικεντρώνει την προσοχή της η κυβέρνηση

Στόχος της κυβέρνησης είναι η αγορά ενόψει και των γιορτών να μείνει ανοιχτή, ενώ όπως εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος: «Η αγορά μας πρέπει να είναι ανοιχτή για τα Χριστούγεννα. Είναι σημαντική περίοδος οικονομικά, θρησκευτικά, κοινωνικά. Το lockdown δεν είναι στα σχέδιά μας», υπογράμμισε.

Πάντως, η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη για υποχρεωτικό εμβολιασμό στους άνω των 60 έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς, καθώς τα ραντεβού σε αυτή την ηλικιακή ομάδα για πρώτη δόση αυξάνονται σημαντικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι από την ημέρα της ανακοίνωσης της υποχρεωτικότητας για τους άνω των 60 ετών τα ραντεβού πρώτης δόσης ξεπερνούν τις 75.000, ενώ αν συγκριθεί με το ίδιο διάστημα πριν από μία εβδομάδα, πριν την ανακοίνωση, είχαν κλειστεί 24.000 ραντεβού.

Την ίδια ώρα, στο κόκκινο παραμένει η Αττική, καθώς από τα 5.899 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ οι 1.783 μολύνσεις εντοπίζονται στο Λεκανοπέδιο. Tα νοσοκομεία εξακολουθούν να δέχονται σημαντική πίεση, καθώς ο αριθμός των διασωληνωμένων παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα. Πάντως ο αριθμός των κρουσμάτων καταγράφει σταδιακή μείωση, γεγονός που δημιουργεί προσδοκίες για περιορισμό της διασποράς του ιού το επόμενο διάστημα.

Ποινικές κυρώσεις σε μη εμβολιασμένους γονείς

Εν τω μεταξύ ψηφίστηκε η τροπολογία των υπουργείων Παιδείας και Δικαιοσύνης που προβλέπει φυλάκιση και χρηματική ποινή σε αρνητές γονείς, που δεν στέλνουν τα παιδιά τους σχολείο, επικαλούμενοι την πανδημία ή άλλους λόγους. Έτσι, οι γονείς και οι κηδεμόνες που δεν μεριμνούν για τη φοίτηση των παιδιών στο σχολείο θα βρεθούν αντιμέτωποι με ποινικές κυρώσεις. Η διάταξη προβλέπει ότι όποιος έχει την επιμέλεια ή την πραγματική φροντίδα του ανηλίκου και παραλείπει την εγγραφή ή την εποπτεία του ως προς την υποχρεωτική φοίτηση (μέχρι και το Γυμνάσιο) τιμωρείται με ποινή φυλάκισης μέχρι δύο έτη και χρηματική ποινή.

Την Παρασκευή «ανοίγουν» τα ραντεβού για τα παιδιά

Aύριο 10 Δεκεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα, έτσι ώστε οι γονείς να μπορούν να κλείσουν ραντεβού εμβολιασμού για τα παιδιά τους από 5 έως 11 ετών. Τα παιδιά θα εμβολιαστούν αποκλειστικά με Pfizer και η χορήγηση θα γίνεται με το 1/3 της δόσης που λαμβάνουν οι ενήλικοι. Θα χορηγείται σε δύο δόσεις στους μύες του άνω βραχίονα, με διαφορά τριών εβδομάδων.

Οι εμβολιασμοί, πρόσθεσε, θα πραγματοποιούνται σε δομές της Πρωτοβάθμιας Υγείας και σε νοσοκομεία και σταδιακά θα προστίθενται περισσότερα εμβολιαστικά κέντρα σε Κέντρα Υγείας. Σε πρώτη φάση θα υπάρξουν εμβολιαστικά κέντρα σε 75 περιοχές της χώρας.

Στην Αττική οι εμβολιασμοί θα γίνονται σε πέντε εμβολιαστικά σημεία. Στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», στο Παίδων Πεντέλης, στο Ασκληπιείο Βούλας, στο Κέντρο Υγείας Αγίας Σοφίας στον Πειραιά και στο στο Κέντρο Υγείας Περιστερίου. Στα νησιά και στις απομακρυσμένες περιοχές θα εφαρμοστεί το σχέδιο της πρώτης και δεύτερης δόσης.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ