Lifestyle σεξ: Οι καθημερινές σας συνήθειες έχουν αντίκτυπο στην σεξουαλική σας απόδοση και ευχαρίστηση


Για πολλούς ανθρώπους, η πίεση του lockdown επέφερε πραγματικό πλήγμα στις σεξουαλικές τους ορμές. Με το άγχος να αυξάνεται στα ύψη και την καθημερινή ρουτίνα να διαταράσσεταιι, το σεξ είναι πιθανό να έχει πέσει στη λίστα προτεραιοτήτων. Μεταξύ εκείνων που ήταν κλειδωμένοι με έναν σύντροφο, η έλλειψη χώρου μπορεί να συνέβαλε στην απώλεια της λίμπιντο. Τα υπάρχοντα προβλήματα σχέσεων μπορεί να έχουν μεγεθυνθεί, και ακόμη και τα πιο ευτυχισμένα ζευγάρια μπορεί να ένιωθαν τα πράγματα να λιμνάζουν. Για όσους δεν ζουν με σύντροφο, απλά δεν υπήρχε η επιλογή για σωματική οικειότητα, ακόμα κι αν υπήρχε η επιθυμία. Φυσικά, ορισμένα τυχερά ζευγάρια μπορεί να εκτιμούσαν ότι είχαν τον επιπλέον χρόνο να αφιερώσουν ο ένας στον άλλον, ενώ μερικοί άνθρωποι βιώνουν πραγματικά μια αυξημένη σεξουαλική ορμή σε στρεσογόνες στιγμές. Ωστόσο, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η οικειότητα ήταν σπάνια.

Προβλήματα lifestyle που διογκώθηκαν στο lockdown

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Sexual Medicine, λιγότερο από το 40% των ενηλίκων στο Ηνωμένο Βασίλειο έκαναν τακτικό σεξ κατά τη διάρκεια του lockdown. Καθώς προσπαθούμε να επανακτήσουμε σταδιακά κάποιο είδος κανονικότητας, οι σχετικές πιέσεις φαίνεται πιθανό να επιμείνουν για λίγο. Ωστόσο, η χαμηλή σεξουαλική ορμή δεν χρειάζεται να είναι ένα από αυτά. Εάν οι τελευταίοι μήνες έχουν πάρει τον άνεμο από τα πανιά σας, υπάρχουν ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορεί να βοηθήσουν στην ενίσχυση της λίμπιντο. Ο τρόπος ζωής μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη λίμπιντό σας. Η λίμπιντο επηρεάζεται από τόσους πολλούς διαφορετικούς παράγοντες. Περιλαμβάνει μια πολύπλοκη αλληλεπίδραση μεταξύ νευρολογίας, συναισθημάτων, ορμονών, φυσιολογίας, σκέψεων και προηγούμενων εμπειριών. Είναι όλα αλληλένδετα. Δεν προκαλεί έκπληξη λοιπόν ότι οι αλλαγές στον τρόπο ζωής που επηρεάζουν έναν ή περισσότερους από αυτούς τους παράγοντες, μπορούν να επηρεάσουν τη σεξουαλική ορμή.

Άσκηση και διατροφή

Η υγιεινή διατροφή και η τακτική άσκηση είναι ζωτικής σημασίας για την υγιή λίμπιντο και τη σεξουαλική λειτουργία. Αυτό συμβαίνει επειδή επηρεάζουν την καρδιαγγειακή υγεία και διασφαλίζουν ότι το αίμα κυκλοφορεί σωστά στο σώμα. Το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει σεξουαλικά προβλήματα για τον ίδιο λόγο. Ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι ο ύπνος. Αν δεν κοιμόμαστε αρκετά, το σώμα μας αντλείται από κορτιζόλη και άλλες ορμόνες του στρες. Ωστόσο, στους άνδρες αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένα επίπεδα τεστοστερόνης, η οποία μπορεί να μειώσει τη σεξουαλική ορμή ενός ατόμου. Ο υγιής ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για μια υγιή σεξουαλική ζωή. Αν και η κακή διατροφή δεν είναι μία από τις κύριες αιτίες της χαμηλής λίμπιντο, σίγουρα μπορεί να επηρεάσει το μείγμα. Ως γενικός εμπειρικός κανόνας, όσο πιο υγιεινή είναι η διατροφή μας τόσο καλύτερη είναι πιθανό να είναι η συνολική μας σωματική λειτουργία.

Και όσο για τα αφροδισιακά, ενώ ο Casanova λέγεται ότι έχει φάει 50 στρείδια για πρωινό, δεν υπάρχει αποδεδειγμένη σχέση μεταξύ συγκεκριμένων τροφών και σεξουαλικής ικανότητας. Η σημασία της άσκησης αποδεικνύεται καλύτερα. Σε μια μελέτη, οι καθιστικοί άνδρες συμμετείχαν σε ένα πρόγραμμα έντονης άσκησης για εννέα μήνες. Κατά μέσο όρο, όσο μεγαλύτερη είναι η βελτίωση της φυσικής κατάστασης, τόσο μεγαλύτερες είναι οι «βελτιώσεις σεξουαλικότητας». Μικρές μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες βιώνουν μεγαλύτερη διέγερση μετά την προπόνηση, ενώ μια ανασκόπηση του 2018 των στοιχείων διαπίστωσε ότι η άσκηση ωφελεί τη σεξουαλική λειτουργία των γυναικών με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Γνωρίζουμε επίσης ότι η τακτική άσκηση μπορεί να ενισχύσει την εικόνα του σώματος, η οποία μπορεί με τη σειρά της να βελτιώσει τη σεξουαλική σας ορμή. Είναι επίσης πιο πιθανό να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος.

 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ