Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας: Διαλογή και όχι επιλογή ασθενών με αυστηρά κριτήρια από το ΚεΣΥ


Έκτακτη παρέμβαση έκανε σήμερα η Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας, για τα όσα ακούγονται τις τελευταίες ημέρες σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας των ΜΕΘ, στο πλαίσιο της νοσηλείας ασθενών με Covid.

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν τα μέλη της ΕΕΕΘ στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου “Ευαγγελισμός” ανέλυσαν τον τρόπο λειτουργίας των ΜΕΘ κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τονίζοντας μεταξύ άλλων, ότι είναι απογοητευτικό και προσβλητικό να ακούγεται ότι γίνεται επιλογή ασθενών.

«Οι γιατροί, οι νοσηλευτές  και το προσωπικό των ΜΕΘ με θλίψη κι απογοήτευση παρακολουθούμε τις συζητήσεις για τη λειτουργία των μονάδων εντατικής θεραπείας» τόνισε χαρακτηριστικά, η καθηγήτρια Πνευμονολογίας & Εντατικής Θεραπείας, ΕΚΠΑ, Αναστασία Κοτανίδου.

“Δεν γίνεται επιλογή ασθενών, αλλά μόνο διαλογή. Είναι τελείως διαφορετικά πράγματα. Η διαλογή γίνεται με πολύ αυστηρά κριτήρια, τα οποία έχουν θεσπιστεί από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚεΣΥ)”, ανέφερε η ίδια.

Οι εντατικολόγοι τόνισαν ότι η διαλογή γίνεται μέσω της λειτουργίας ηλεκτρονικής πλατφόρμας τα τελευταία δυο χρόνια στη χώρα, μέσω της οποίας το ΕΚΑΒ και το Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΚΕπΥ) και τα νοσοκομεία ξέρουν ανά πάσα στιγμή που υπάρχει διαθέσιμη κλίνη. Όμως ένας που δεν ξέρει να «διαβάσει» το σύστημα θα αντλήσει λάθος στοιχεία.

Για παράδειγμα μπορεί να βλέπουν 30 κρεβάτια αλλά να είναι 5 γιατί αθροίζουν κρεβάτια από άλλες μονάδες που δεν έχουν σχέση με τις μονάδες που νοσηλεύεται το γενικό περιστατικό ή το περιστατικό Covid.

Ακόμα όπως είπε η Μαρία Θεοδωρακοπούλου, Διευθύντρια ΜΕΘ ΠΓΝ «Αττικόν», πρόκειται για ένα δυναμικό φαινόμενο καθώς για παράδειγμα στις 17:10 μπορεί να φαίνεται ότι υπάρχουν 2 ελεύθερα κρεβάτια και δέκα λεπτά αργότερα αυτά να μην υπάρχουν.

Τα 5 κριτήρια διαλογής των ασθενών που χρήζουν ΜΕΘ

Η κ. Κοτανίδου σημείωσε ότι όταν οι κλίνες στις ΜΕΘ δεν επαρκούν η εισαγωγή των ασθενών στις ΜΕΘ γίνεται βάσει κριτηρίων προτεραιότητας που έχουν θεσπισθεί από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας και είναι καταγεγραμμένα σε πέντε σελίδες. Οι κατηγορίες των ασθενών είναι 5, όπως είπε.

Στην πρώτη κατηγορία και την πιο επείγουσα για ΜΕΘ, βρίσκονται οι ασθενείς που έχουν αναπνευστική ανεπάρκεια και  αιμοδυναμική αστάθεια, ενώ στην πέμπτη και τελευταία κατηγορία, βρίσκονται όσοι είναι εγκεφαλικά νεκροί και η ΜΕΘ δεν έχει να τους προσφέρει κάτι περισσότερο, από έναν αξιοπρεπή θάνατο.

Η ηλικία δεν είναι στα κριτήρια διαλογής, υπογράμμισε η Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας.

Εξήγησε ότι στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι να βρεθεί κρεβάτι σε ΜΕΘ ο ασθενής παραμένει σε λίστα αναμονής και λαμβάνει την καλύτερη δυνατή φροντίδα σε θάλαμο ή σε ειδικό χώρο ενώ πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η ιδανική αντιμετώπιση γίνεται στο ελεγχόμενο περιβάλλον της ΜΕΘ.

Δεν μας λείπουν κλίνες ΜΕΘ, αλλά προσωπικό για να λειτουργήσουμε τις κλίνες ΜΕΘ

Η κ. Κοτανίδου υπογράμμισε ακόμα μεταξύ άλλων ότι το αίτημα για στελέχωση των ΜΕΘ με άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό είναι πιο επίκαιρο από ποτέ.

Σύμφωνα με τα διεθνή κριτήρια πρέπει ανά πέντε κρεβάτια ΜΕΘ να έχουμε 30 νοσηλευτές και εμείς έχουμε 10.
“Κρεβάτια ΜΕΘ έχουμε. Δεν θέλουμε επιπλέον κλίνες, αλλά στελέχωση των υπαρχόντων”, ανέφερε συγκεκριμένα.

Πρόσθεσε επίσης, πως η θνητότητα στις ΜΕΘ είναι 50 με 60% σε όλη την χώρα σε όλη την διάρκεια της πανδημίας και οφείλεται κυρίως στον χαμηλό εμβολιασμό.

“Εννοείται ότι θα υπάρχουν απώλειες από την στιγμή που δεν έχουμε πολύ καλά εκπαιδευμένο προσωπικό. Δεν μπορούμε όμως να αποδώσουμε την θνητότητα στα προβλήματα στις ΜΕΘ. Δεν υπάρχει, τόνισε καμία αμφιβολία ότι η φροντίδα εντός ΜΕΘ είναι καλύτερη στους εντός, από τους εκτός μονάδας”, πρόσθεσε.

 

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ