Πανδημία COVID-19: Οι επιστήμονες επικεντρώνονται στη ζωική προέλευση του ιού

Πανδημία COVID-19: Οι περισσότεροι επιστήμονες πιστεύουν ότι εμφανίστηκε στη φύση και πήδηξε από τις νυχτερίδες στους ανθρώπους, είτε απευθείας είτε μέσω άλλου ζώου. Άλλοι θεωρούν ότι δραπέτευσε από ένα κινεζικό εργαστήριο. Τώρα, με τον παγκόσμιο αριθμό θανάτων από COVID-19 να ξεπερνά τα 5,2 εκατομμύρια στη δεύτερη επέτειο των πρώτων ανθρώπινων κρουσμάτων, μια αυξανόμενη χορωδία επιστημόνων προσπαθεί να διατηρήσει την εστίαση σε αυτό που θεωρεί ως το πιο εύλογο, με την ελπίδα πως ό,τι έχει μάθει θα βοηθήσει την ανθρωπότητα να αποκρούσει νέους ιούς και παραλλαγές.

“Το σενάριο διαρροής εργαστηρίου τραβάει πολλή προσοχή, ξέρετε, σε μέρη όπως το Twitter”, αλλά “δεν υπάρχουν στοιχεία ότι αυτός ο ιός βρισκόταν σε εργαστήριο”, δήλωσε ο επιστήμονας του Πανεπιστημίου της Γιούτα, Stephen Goldstein, ο οποίος με 20 άλλους έγραψε ένα άρθρο στο περιοδικό Cell τον Αύγουστο παρουσιάζοντας στοιχεία για τη ζωική προέλευση.

Ο Michael Worobey, ένας εξελικτικός βιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα που συνέβαλε στο άρθρο, είχε υπογράψει μια επιστολή με άλλους επιστήμονες την περασμένη άνοιξη λέγοντας ότι και οι δύο θεωρίες ήταν βιώσιμες.

Έκτοτε, είπε, η δική του έρευνα και η έρευνα άλλων τον έκανε ακόμα πιο σίγουρο από ό,τι είχε για την υπόθεση των ζώων, η οποία «απλώς υποστηρίζεται πολύ περισσότερο από τα δεδομένα».

Τον περασμένο μήνα, ο Worobey δημοσίευσε ένα χρονοδιάγραμμα COVID-19 που συνδέει το πρώτο γνωστό κρούσμα ανθρώπου με την αγορά χονδρικής πώλησης θαλασσινών Huanan στη Γουχάν της Κίνας, όπου πωλούνταν ζωντανά ζώα.

«Η ιδέα της διαρροής του εργαστηρίου είναι σχεδόν σίγουρα μια τεράστια απόσπαση της προσοχής που απομακρύνει την εστίαση από αυτό που πραγματικά συνέβη», είπε.

Άλλοι δεν είναι τόσο σίγουροι.

Το καλοκαίρι, μια ανασκόπηση που διέταξε ο Πρόεδρος Μπάιντεν έδειξε ότι τέσσερις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ πίστευαν με χαμηλή εμπιστοσύνη ότι ο ιός μεταδόθηκε αρχικά από ένα ζώο σε έναν άνθρωπο και ένας οργανισμός πίστευε με μέτρια σιγουριά ότι η πρώτη μόλυνση συνδέθηκε με εργαστήριο.

Σχεδόν δύο χρόνια μετά την πανδημία της COVID-19, η προέλευση του ιού που βασανίζει τον κόσμο παραμένει τυλιγμένη στο μυστήριο.

Ορισμένοι υποστηρικτές της υπόθεσης της διαρροής εργαστηρίου έχουν υποστηρίξει ότι οι ερευνητές εκτέθηκαν κατά λάθος λόγω ανεπαρκών πρακτικών ασφαλείας κατά την εργασία με δείγματα από τη φύση ή ίσως μετά τη δημιουργία του ιού στο εργαστήριο.

Οι αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ έχουν απορρίψει υποψίες ότι η Κίνα ανέπτυξε τον ιό ως βιολογικό όπλο.

Η συνεχιζόμενη αναζήτηση απαντήσεων έχει πυροδοτήσει τις εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, η οποία έχει κατηγορήσει τις ΗΠΑ ότι την καθιστούν αποδιοπομπαίο τράγο για την καταστροφή. Ορισμένοι ειδικοί φοβούνται ότι η προέλευση της πανδημίας μπορεί να μην γίνει ποτέ γνωστή.

Οι επιστήμονες είπαν στο Cell paper ότι ο SARS-CoV-2, ο οποίος προκαλεί την COVID-19, είναι ο ένατος τεκμηριωμένος κορωνοϊός που μολύνει ανθρώπους. Όλοι οι προηγούμενοι προέρχονταν από ζώα.

Αυτό περιλαμβάνει τον ιό που προκάλεσε την επιδημία SARS του 2003, η οποία επίσης έχει συσχετιστεί με αγορές που πωλούν ζωντανά ζώα στην Κίνα.

Πολλοί ερευνητές πιστεύουν ότι τα άγρια ​​ζώα ήταν ενδιάμεσοι ξενιστές για τον SARS-CoV-2, που σημαίνει ότι είχαν μολυνθεί από έναν κορωνοϊό νυχτερίδας που στη συνέχεια εξελίχθηκε. Οι επιστήμονες αναζήτησαν τον ακριβή κορωνοϊό της νυχτερίδας που εμπλέκεται και τον Σεπτέμβριο εντόπισαν τρεις ιούς σε νυχτερίδες στο Λάος, περισσότερο παρόμοιους με τον SARS-CoV-2 από οποιονδήποτε γνωστό ιό.

Ο Worobey υποπτεύεται ότι τα σκυλιά ρακούν ήταν ο ενδιάμεσος ξενιστής. Τα θηλαστικά που μοιάζουν με αλεπού είναι ευαίσθητα στους κορωνοϊούς και πωλούνται ζωντανά στην αγορά Χουανάν, είπε.

“Το χρυσό αποδεικτικό στοιχείο για ζωική προέλευση” θα ήταν ένα μολυσμένο ζώο από εκεί, είπε ο Goldstein. «Αλλά από όσο γνωρίζουμε, η αγορά είχε εκκαθαριστεί». Νωρίτερα φέτος, μια κοινή έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Κίνας χαρακτήρισε τη μετάδοση του ιού από νυχτερίδες στον άνθρωπο μέσω άλλου ζώου το πιο πιθανό σενάριο και μια διαρροή εργαστηρίου «εξαιρετικά απίθανη».

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here