ΗΠΑ CDC: Οι ανιχνεύσεις του ιού της γρίπης αυξάνονται, σύμφωνα με αξιωματούχους υγείας

ΗΠΑ CDC: Οι ανιχνεύσεις του ιού της γρίπης αυξάνονται στις ΗΠΑ, σύμφωνα με αξιωματούχους υγείας. Σε μια εβδομαδιαία έκθεση επιτήρησης της γρίπης που λήγει στις 4 Δεκεμβρίου, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) ανέφεραν ότι ενώ η δραστηριότητα της γρίπης παραμένει χαμηλή σε εθνικό επίπεδο, συνεχίζει να αυξάνεται. “Ο αριθμός των ιών γρίπης που ανιχνεύθηκαν από κλινικά εργαστήρια και εργαστήρια δημόσιας υγείας έχει αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες.

Η πλειοψηφία των ιών που ανιχνεύθηκαν είναι A(H3N2). Οι περισσότερες λοιμώξεις από τη γρίπη A(H3N2) έχουν εμφανιστεί σε παιδιά και νεαρούς ενήλικες ηλικίας 5-24 ετών.

Ωστόσο, το ποσοστό των λοιμώξεων που εμφανίζονται σε ενήλικες ηλικίας 25 ετών και άνω έχει αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες», ανέφερε. Το ποσοστό των επισκέψεων εξωτερικών ασθενών λόγω αναπνευστικών ασθενειών έχει επίσης ανοδική τάση και βρίσκεται «τώρα στην εθνική βάση», σύμφωνα με τον οργανισμό.

Σε έναν χάρτη δραστηριότητας “νόσων παρόμοιων με τη γρίπη” που προσδιορίστηκε από δεδομένα που αναφέρθηκαν στο ILINet, μόνο το Νέο Μεξικό καταγράφηκε ως “υψηλό” για ασθένεια παρόμοια με τη γρίπη κατά τη διάρκεια της ίδιας εβδομάδας.

Το CDC είπε ότι οι ιοί της γρίπης A(H3N2) αναφέρθηκαν από εργαστήρια δημόσιας υγείας και στις 10 περιοχές Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών (HHS) αυτήν την εβδομάδα.

Τον Νοέμβριο, το CDC είχε εκδώσει μια συμβουλευτική προειδοποίηση σχετικά με «αυξημένη δραστηριότητα της γρίπης A(H3N2) που θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την έναρξη της περιόδου γρίπης 2021-2022». “Ενώ η δραστηριότητα της γρίπης είναι ακόμη χαμηλή συνολικά σε εθνικό επίπεδο, μια αύξηση των ιών της γρίπης A(H3N2) έχει ανιχνευθεί τις τελευταίες εβδομάδες, με τις περισσότερες από αυτές τις λοιμώξεις να εμφανίζονται σε νεαρούς ενήλικες. Το CDC επίσης γνωρίζει για κρούσματα γρίπης σε κολέγια και πανεπιστήμια σε πολλές πολιτείες Η κάλυψη του εμβολιασμού κατά της γρίπης εξακολουθεί να είναι χαμηλή και υπάρχει ακόμη χρόνος αυτή τη σεζόν για να επωφεληθείτε από τη λήψη ενός ετήσιου αντιγριπικού εμβολίου», έγραψε τότε. Ένα ξέσπασμα στην πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου του Michigan-Ann Arbor διερευνάται από ομοσπονδιακούς και πολιτειακούς εμπειρογνώμονες υγείας.

Περίπου 528 κρούσματα γρίπης διαγνώστηκαν στο Πανεπιστημιακό Υγειονομικό Σύστημα, με το 77% των κρουσμάτων σε μη εμβολιασμένα άτομα, σύμφωνα με ανακοίνωση του πανεπιστημίου. «Μέσω της έγκαιρης ανίχνευσης και συνεργασίας με αξιωματούχους υγείας της κομητείας και της πολιτείας, καθώς και με ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας και της Ιατρικής του Μίσιγκαν, εντοπίσαμε γρήγορα αυτές τις περιπτώσεις ως λοιμώξεις από τον ιό της γρίπης A(H3N2),» είπε ο Lindsey Mortenson, ιατρικός διευθυντής UHS και εν ενεργεία εκτελεστικός διευθυντής.

«Η συνεργασία με το CDC θα επιταχύνει την κατανόησή μας για το πώς αυτή η περίοδος γρίπης μπορεί να εξελιχθεί σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο στο πλαίσιο της πανδημίας COVID-19».

Οι αξιωματούχοι έχουν ζητήσει από τις κοινότητες να εμβολιαστούν κατά της γρίπης το συντομότερο δυνατό, προκειμένου να μειωθεί η μετάδοση, να προστατευθούν από σοβαρές ασθένειες, νοσηλεία ή ακόμα και θάνατο.

Τα διαθέσιμα εμβόλια κατά της εποχικής γρίπης παρέχουν προστασία από τους ιούς της γρίπης A(H1N1)pdm09, A(H3N2), B/Victoria και B/Yamagata. Ωστόσο, οι ιοί A(H3N2) εξελίσσονται πιο γρήγορα για να ξεφύγουν από την ανθρώπινη ανοσία και η αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά της γρίπης, γενικά, ήταν χαμηλότερη έναντι των ιών A(H3N2) σε σχέση με τους άλλους τρεις ιούς γρίπης που θα μπορούσαν να κυκλοφορήσουν.

Ενώ η δραστηριότητα της γρίπης ήταν χαμηλή σε όλες τις ΗΠΑ κατά την περίοδο της γρίπης 2020-2021, το CDC είπε ότι αναμένει αύξηση της νόσου της γρίπης και χαμηλότερο επίπεδο προστασίας της κοινότητας.

«Ένας αυξανόμενος όγκος επιστημονικών μελετών υποδηλώνει ότι ακόμη και όταν ο εμβολιασμός δεν αποτρέπει τη μόλυνση, μπορεί να μειώσει τη σοβαρότητα της νόσου της γρίπης, συμβάλλοντας στην αποφυγή σοβαρών εκβάσεων, συμπεριλαμβανομένης της νοσηλείας και του θανάτου», ανέφερε η υπηρεσία.

Και όμως, παρόλο που το CDC συνιστά σε όλους τους 6 μηνών και άνω να κάνουν εμβόλιο κατά της γρίπης, υπάρχουν πρώιμες ενδείξεις ότι η απορρόφηση του αντιγριπικού εμβολιασμού είναι μειωμένη αυτή τη σεζόν σε σύγκριση με την προηγούμενη. Ένα ετήσιο εμβόλιο γρίπης είναι ο καλύτερος τρόπος προστασίας από τη γρίπη και τα εμβόλια είναι διαθέσιμα σε πολλές τοποθεσίες.

Υπάρχουν επίσης αντιιικά φάρμακα κατά της γρίπης που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία της νόσου της γρίπης – αν και δεν αποτελούν υποκατάστατο του εμβολίου. Συγκεκριμένα, οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν τα εμβόλια κατά της γρίπης ταυτόχρονα με τα εμβόλια για την COVID-19.

Η περίοδος της γρίπης διαρκεί συνήθως από τον Οκτώβριο έως τα τέλη Μαΐου, με τη δραστηριότητα να κορυφώνεται συνήθως από τον Δεκέμβριο έως τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με το CDC.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here