Ψηφιακή αποτοξίνωση: Μια εξαιρετική στρατηγική για τις γιορτές


Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι πολλοί από εμάς υποφέρουμε από υπερφόρτωση ψηφιακών μέσων κατά τη διάρκεια της πανδημίας και η φροντίδα για την «ψηφιακή ευημερία» μας έχει γίνει κοινό θέμα. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι ηλεκτρονικές αγορές, οι κρατήσεις, ακόμη και οι απαραίτητες δουλειές όπως η πληρωμή λογαριασμών έχουν σημάνει ότι η τεχνολογία έχει διαποτίσει κάθε πτυχή της ζωής μας. Είτε σπουδάζουμε στο σπίτι είτε δουλεύουμε από το σπίτι, τα κινητά μας τηλέφωνα δεν είναι ποτέ μακριά μας. Έχουμε αγκαλιάσει ακόμη και την τεχνολογία επικοινωνίας βίντεο για να διατηρούμε επαφή με φίλους και αγαπημένα πρόσωπα, είτε ζουν κοντά είτε χιλιάδες μίλια μακριά.

Μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να φανταστούμε πώς μπορούμε απλώς να αποφασίσουμε να το κόψουμε. Και η συνεχής πίεση να είσαι πάντα διαθέσιμος – και να απαντάς αμέσως – μπορεί να είναι συντριπτική. Αλλά με τα Χριστούγεννα και τις γιορτές που έρχονται, μπορεί να σχεδιάζετε να κάνετε ένα διάλειμμα από τη δουλειά και ίσως ακόμη και να πάτε διακοπές. Λοιπόν, γιατί να μην εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία να κάνετε ένα διάλειμμα από την τεχνολογία και να δοκιμάσετε μια ψηφιακή αποτοξίνωση;

Κλειδώστε το

Μακράν ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αξιοποιήσετε στο έπακρο την εμπειρία είναι να κλειδώσετε το τηλέφωνο, τον φορητό υπολογιστή και τα tablet σας. Φυσικά, έχετε την επιλογή να ενεργοποιήσετε τη λειτουργία “μην ενοχλείτε” ή να απενεργοποιήσετε επιλεκτικά τις ειδοποιήσεις σε ορισμένες εφαρμογές. Ωστόσο, είναι πολύ δύσκολο να απενεργοποιείτε τις ειδοποιήσεις για ορισμένες ομάδες εφαρμογών και με το τηλέφωνό σας ακόμα στην τσέπη σας υπάρχει πάντα μια δικαιολογία για να ελέγξετε το Facebook ή το Instagram, να απαντήσετε σε ένα email ή να ανεβάσετε μια φωτογραφία. Αυτή η προσέγγιση σημαίνει ότι μπορείτε ακόμα να κάνετε κύλιση στο τηλέφωνό σας και η μυϊκή μνήμη σημαίνει ότι μπορείτε να ανοίξετε εφαρμογές χωρίς καν να το καταλάβετε.

Μην ξεχνάτε να προγραμματίζετε

Είναι πολύ δύσκολο να μην χαλαρώσετε στην εξοχή. Εκεί, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για την πλοήγηση στους δρόμους της πόλης και τη συντριπτική ψηφιοποιημένη υποδομή των πόλεων (όπως εφαρμογές για κρατήσεις εστιατορίων, εισιτήρια κινηματογράφου και δημόσια μέσα μεταφοράς). Έτσι, αν μπορείτε να ξεφύγετε, θα κάνει την αποτοξίνωση να αισθάνεται πολύ πιο φυσική. Αλλά ο εκ των προτέρων προγραμματισμός είναι απαραίτητος. Ενημερώστε τα αγαπημένα σας πρόσωπα και τους φίλους σας, ώστε να μην αγχωθείτε που προσπαθούν να επικοινωνήσουν μαζί σας. Θα πρέπει επίσης να εκτυπώσετε επιβεβαιώσεις κράτησης και εισιτήρια τρένου, αεροπλάνου και άλλα ταξιδιωτικά εισιτήρια – και να λάβετε έναν χάρτινο χάρτη, ώστε να μπορείτε να αφήσετε πίσω τις ψηφιακές συσκευές σας. Εάν θεωρείτε ότι η προετοιμασία είναι πολύ φασαρία, μπορείτε να κλείσετε την εμπειρία σας με έναν πάροχο διακοπών ψηφιακής αποτοξίνωσης που θα σας βοηθήσει με τον προγραμματισμό και την προσαρμογή σε μία ή δύο εβδομάδες χωρίς αισθητηριακή υπερφόρτωση.

Βρείτε τα θετικά

Καθώς η τεχνολογία θεωρείται η «προεπιλογή» στη ζωή μας, μπορεί να αντιμετωπίσετε κάποιες δυσκολίες αποσυνδέοντας την κρύα γαλοπούλα από έναν κόσμο όπου είμαστε συνδεδεμένοι 24 ώρες την ημέρα, επτά ημέρες την εβδομάδα. Στην αρχή, η αποσύνδεση μπορεί να δημιουργήσει ορισμένες σημαντικές συναισθηματικές προκλήσεις – όπως αίσθημα άγχους, άγχους ή απογοήτευσης. Προτείνουμε να προσπαθήσετε να επαναπροσδιορίσετε τους αγώνες στο μυαλό σας ως θετικούς, βλέποντας τις εμπειρίες ως ανταμοιβές και όχι ως τιμωρίες. Για παράδειγμα, η αδυναμία χρήσης ψηφιακών εφαρμογών ή ιστότοπων για πλοήγηση και εύρεση εστιατορίων με υψηλή βαθμολογία μπορεί να είναι απογοητευτικό – αλλά μπορεί επίσης να δημιουργήσει μια αίσθηση ενθουσιασμού από την ευκαιρία να εξερευνήσετε το άγνωστο, να βιώσετε απροσδόκητες συναντήσεις ή να μάθετε νέα. δεξιότητες στη χρήση χαρτών χαρτών και ίσως ακόμη και πυξίδας.

Αναλύστε την εμπειρία

Η πιο σημαντική συμβουλή είναι να αναλογιστείτε την εμπειρία ψηφιακής αποτοξίνωσης. Ο καθένας έχει τη δική του μοναδική σχέση με την τεχνολογία και θα ωφεληθείτε πολύ αν βρείτε τον καλύτερο τρόπο για να επιτύχετε μια πιο υγιή σχέση μαζί της. Προσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε την εμπειρία ως ευκαιρία για να σκεφτείτε πώς νιώθετε η ψηφιακή αποτοξίνωση και τι θα θέλατε να κάνετε αφού επιστρέψετε στον πολυάσχολο συνδεδεμένο κόσμο για να αποτρέψετε την επανεμφάνιση ψηφιακής υπερφόρτωσης.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ