Άσθμα όγκος εγκέφαλος: Το άσθμα μειώνει ενδεχομένως τον κίνδυνο για όγκο στον εγκέφαλο

Δεν υπάρχουν πολλά καλά που μπορούμε να πούμε για το άσθμα, μια ασθένεια κατά την οποία οι αεραγωγοί στενεύουν και φλεγμονώνονται. Ωστόσο, τα άτομα με άσθμα φαίνεται να είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν όγκους στον εγκέφαλο από άλλα. Και τώρα, οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις πιστεύουν ότι έχουν ανακαλύψει το γιατί. Οφείλεται στη συμπεριφορά των Τ κυττάρων, ενός τύπου ανοσοκυττάρων. Όταν ένα άτομο (ή ένα ποντίκι) εμφανίσει άσθμα, τα Τ κύτταρα του ενεργοποιούνται. Σε μια νέα μελέτη σε ποντίκια, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το άσθμα προκαλεί τα Τ κύτταρα να συμπεριφέρονται με τρόπο που προκαλεί φλεγμονή των πνευμόνων αλλά εμποδίζει την ανάπτυξη όγκων του εγκεφάλου. Τα κακά νέα για τους αεραγωγούς μπορεί να είναι καλά νέα για τον εγκέφαλο.

Τα ευρήματα, που είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο στο Nature Communications, υποδηλώνουν ότι ο επαναπρογραμματισμός των Τ κυττάρων σε ασθενείς με όγκο στον εγκέφαλο, ώστε να λειτουργούν περισσότερο σαν Τ κύτταρα σε ασθενείς με άσθμα, θα μπορούσε να είναι μια νέα προσέγγιση για τη θεραπεία των όγκων του εγκεφάλου. “Φυσικά, δεν πρόκειται να αρχίσουμε να προκαλούμε άσθμα σε κανέναν· το άσθμα μπορεί να είναι μια θανατηφόρα ασθένεια”, δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας David H. Gutmann, MD, PhD, καθηγητής Νευρολογίας της οικογένειας Donald O. Schnuck. “Αλλά τι θα γινόταν αν μπορούσαμε να ξεγελάσουμε τα Τ κύτταρα ώστε να νομίζουν ότι είναι Τ κύτταρα άσθματος όταν εισέρχονται στον εγκέφαλο, ώστε να μην υποστηρίζουν πλέον τον σχηματισμό και την ανάπτυξη όγκων στον εγκέφαλο; Αυτά τα ευρήματα ανοίγουν την πόρτα σε νέα είδη θεραπειών που στοχεύουν τα Τ κύτταρα και τους αλληλεπιδράσεις με κύτταρα στον εγκέφαλο”.

Η σημασία των ευρημάτων

Η ιδέα ότι τα άτομα με φλεγμονώδεις ασθένειες, όπως το άσθμα ή το έκζεμα, είναι λιγότερο επιρρεπή στην ανάπτυξη όγκων στον εγκέφαλο προτάθηκε για πρώτη φορά πριν από περισσότερα από 15 χρόνια, με βάση επιδημιολογικές παρατηρήσεις. Αλλά δεν υπήρχε προφανής λόγος για τον οποίο θα συνδέονταν τα δύο πολύ διαφορετικά είδη ασθενειών, και ορισμένοι επιστήμονες αμφισβήτησαν εάν η συσχέτιση ήταν πραγματική. Ο Gutmann είναι ειδικός στη νευροϊνωμάτωση (NF), ένα σύνολο πολύπλοκων γενετικών διαταραχών που προκαλούν την ανάπτυξη όγκων στα νεύρα του εγκεφάλου και σε όλο το σώμα. Τα παιδιά με NF τύπου 1 (NF1) μπορούν να αναπτύξουν ένα είδος όγκου στον εγκέφαλο γνωστό ως γλοιώμα οπτικής οδού. Αυτοί οι όγκοι αναπτύσσονται μέσα στα οπτικά νεύρα, τα οποία μεταφέρουν μηνύματα μεταξύ των ματιών και του εγκεφάλου.

Ο Jit Chatterjee, PhD, μεταδιδακτορικός ερευνητής και ο πρώτος συγγραφέας της εργασίας, ανέλαβε την πρόκληση να διερευνήσει τη σύνδεση. Σε συνεργασία με τον συν-συγγραφέα Michael J. Holtzman, MD, τον Selma and Herman Seldin Professor of Medicine και διευθυντή του Division of Pulmonary & Critical Care Medicine, ο Chatterjee μελέτησε ποντίκια γενετικά τροποποιημένα ώστε να φέρουν μια μετάλλαξη στα γονίδια NF1 και να σχηματίζουν γλοιώματα οπτικής οδού μέχρι την ηλικία των 3 μηνών. Ο Chatterjee εξέθεσε ομάδες ποντικών σε ερεθιστικά που προκαλούν άσθμα σε ηλικία 4 εβδομάδων έως 6 εβδομάδων και έλαβε θεραπεία σε μια ομάδα ελέγχου με αλμυρό νερό για σύγκριση. Στη συνέχεια, έκανε έλεγχο για γλοιώματα οπτικής οδού σε ηλικία 3 μηνών και 6 μηνών. Τα ποντίκια με άσθμα δεν σχημάτισαν αυτούς τους όγκους του εγκεφάλου.

Περαιτέρω έρευνες που συνάδουν με το αποτέλεσμα

Περαιτέρω πειράματα αποκάλυψαν ότι η πρόκληση άσθματος σε ποντίκια με τάση για όγκο αλλάζει τη συμπεριφορά των Τ κυττάρων τους. Αφού τα ποντίκια ανέπτυξαν άσθμα, τα Τ-λεμφοκύτταρά τους άρχισαν να εκκρίνουν μια πρωτεΐνη που ονομάζεται ντεκορίνη, η οποία είναι πολύ γνωστή στους ερευνητές του άσθματος. Η θεραπεία είτε με ντεκορίνη είτε με φαιναιθυλεστέρα του καφεϊκού οξέος (CAPE), μια ένωση που αναστέλλει την οδό ενεργοποίησης του NFkappaB, προστάτεψε τα ποντίκια με μεταλλάξεις NF1 από την ανάπτυξη γλοιωμάτων οπτικής οδού. Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η παρεμπόδιση της ενεργοποίησης των μικρογλοίων μπορεί να είναι μια δυνητικά χρήσιμη θεραπευτική προσέγγιση για όγκους εγκεφάλου.

“Το πιο συναρπαστικό μέρος αυτού είναι ότι δείχνει ότι υπάρχει μια φυσιολογική επικοινωνία μεταξύ των Τ κυττάρων στο σώμα και των κυττάρων στον εγκέφαλο που υποστηρίζουν τον σχηματισμό και την ανάπτυξη του γλοιώματος της οπτικής οδού”, δήλωσε ο Gutmann, ο οποίος είναι επίσης καθηγητής γενετικής. της νευροχειρουργικής και της παιδιατρικής. “Το επόμενο βήμα για εμάς είναι να δούμε αν αυτό ισχύει και για άλλα είδη όγκων εγκεφάλου. Διερευνούμε επίσης τον ρόλο του εκζέματος και των λοιμώξεων της πρώιμης παιδικής ηλικίας, επειδή και τα δύο περιλαμβάνουν Τ κύτταρα. Όπως καταλαβαίνουμε αυτή η επικοινωνία μεταξύ Τ τα κύτταρα και τα κύτταρα που προάγουν καλύτερα τους όγκους του εγκεφάλου, θα αρχίσουμε να βρίσκουμε περισσότερες ευκαιρίες για να αναπτύξουμε έξυπνες θεραπείες για να παρέμβουμε στη διαδικασία”.

ΠΗΓΗ

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ