Χορταστικά σνακ με ρυζογκοφρέτες


Είναι στρογγυλές, αφράτες (η περίεργη όψη τους σε πολλούς θυμίζει ενωμένα κομματάκια ποπ κορν ή… αφρολέξ!), τραγανές και λόγω των χαμηλών θερμίδων τους ανά τεμάχιο αποτελούν ιδανική επιλογή για όσους κάνουν δίαιτα ή απλώς προσέχουν τη διατροφή τους. Οι ρυζογκοφρέτες που δεν είναι τίποτε άλλο από διογκωμένο ρύζι σε ατμό υπό πίεση, πράγμα που δεν ακούγεται και τόσο… υγιεινό, είναι σχετικά υγιεινές, όμως και πάλι υπό κάποιες προϋποθέσεις. Το βασικό τους όμως, πλεονέκτημα είναι ότι αποτελούν ένα γρήγορο σνακ γιατί μπορούν να συνδυαστούν με πολλά τρόφιμα!

Η μηδενική περιεκτικότητά τους σε λίπος, η δυνατότητα εύκολης αποθήκευσής τους, μιας και αντέχουν στο χρόνο, η καλή αναλογία υδατανθράκων ανά τεμάχιο (μία ρυζογκοφρέτα περιέχει λιγότερους υδατάνθρακες από μια φέτα ψωμί και λιγότερες θερμίδες από ό,τι μια φρυγανιά) κάνουν όλο και περισσότερους να τις προτιμούν.

Επίσης η ρυζογκοφρέτα δεν περιέχει σιτάρι, γεγονός που βολεύει όσους έχουν προβλήματα λόγω αλλεργιών στα σιτηρά και τη γλουτένη και διώχνει τις λιγούρες μακριά.

Όλα αυτά αν η ρυζογκοφρέτα σας δεν είναι από καλαμπόκι, γιατί σε αυτή την περίπτωση είναι ακατάλληλη για δίαιτα και ανεβάζει αρκετά και το γλυκαιμικό δείκτη επισπεύδοντας το αίσθημα της πείνας, δεν έχει κάποια επικάλυψη (γιαούρτι, τυρί, σοκολάτα, μους φράουλας ή άλλες προσμίξεις), αλλά είναι κατά προτίμηση από απλό ρύζι ή ρύζι ολικής άλεσης.

Αν και φαίνεται φτωχή σε θρεπτικά συστατικά περιέχει κάλιο εξισορροπώντας τα επίπεδα νατρίου στον οργανισμό, λίγο φώσφορο, μαγνήσιο, χαλκό, ψευδάργυρο και νιασίνη. Τέλος, να θυμάστε πως δεν έχει το χαμηλότερο δυνατό γλυκαιμικό δείκτη μέσα σε ένα σύνολο τροφίμων, άρα δεν πρέπει να καταναλώνεται αλόγιστα.

Κι επειδή σκέτη δεν προσφέρει κάτι ιδιαίτερο γευστικά, ιδού κάποιες ιδέες για να τη συνδυάσετε με απλά τρόφιμα που σίγουρα έχετε στην κουζίνα σας:

Ρυζογκοφρέτα +1 κούτ. cottage cheese+λίγη άπαχη πρωτεΐνη (μια φέτα καπνιστή γαλοπούλα ή βραστό κοτόπουλο)

Ρυζογκοφρέτα+λίγο κίτρινο τυρί+1 βραστό αυγό σε φέτες

Ρυζογκοφρέτα+λίγο άσπρο τυρί (φέτα, ανθότυρο κλπ)+μια φέτα ντομάτα

Ρυζογκοφρέτα+1 κούτ. γλυκού μαργαρίνη+λίγη μαρμελάδα της αρεσκείας σας

Ρυζογκοφρέτα+1 κούτ. γλυκού φυστικοβούτυρο+μισή κούπα λιωμένα μούρα ή φράουλες ή λίγη λιωμένη μπανάνα

Ρυζογκοφρέτα+1 κούτ. cottage cheese ή γιαούρτι+λίγο μέλι+μούρα ή άλλο φρούτο της επιλογής σας

Ρυζογκοφρέτα+μισό λιωμένο αβοκάντο+μια φέτα ντομάτα ή δύο κομμένα ντοματίνια

Ρυζογκοφρέτα+1 κούτ. cottage cheese+μια φέτα καπνιστός σολομός

Επιμέλεια: Βάνα Νικολαΐδου, Συντάκτρια – Κειμενογράφος

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ