Ολοκληρώνεται ο σχεδιασμός του νέου ΕΝΦΙΑ


Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι πρώτες προσομοιώσεις υπολογισμού του νέου ΕΝΦΙΑ βάσει των νέων αντικειμενικών αξιών που θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2022. 

Σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό 2022 τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ θα ανέλθουν σε 2,5 δισ. ευρώ το 2022, ήτοι 70 εκατ. ευρώ χαμηλότερα σε σχέση με εφέτος.

Από τις αλλαγές που σχεδιάζονται στους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ, σε συνδυασμό με τις αυξημένες αντικειμενικές αξίες, εκτιμάται ότι περίπου το 15%-20% των ιδιοκτητών θα έχει μείωση του φόρου το 2022 σε σύγκριση με εφέτος, ενώ το 70% θα πληρώσουν πάνω-κάτω τα ίδια με το 2021. Από την άλλη, 10%-15% των ιδιοκτητών θα διαπιστώσουν σημαντική αύξηση του φόρου ακινήτων.

Εκείνοι που θα πληρώσουν περισσότερα θα είναι όλοι εκείνοι που τα προηγούμενα χρόνια, ενώ το ακίνητό τους βρισκόταν σε σημείο-«φιλέτο», πλήρωναν φόρο σαν να είχαν ένα δυάρι στην Κυψέλη, ενώ είχαν βίλα στη Μύκονο. Οι συγκεκριμένοι ιδιοκτήτες βρίσκονται στις 3.643 περιοχές που εφαρμόζονται για πρώτη φορά τιμές ζώνης και σε ορισμένες περιπτώσεις θα δουν να διπλασιάζεται ή ακόμη και να τριπλασιάζεται ο ΕΝΦΙΑ που καλούνται να πληρώσουν.

Επίσης, αναμένεται να γίνουν σημαντικές αλλαγές στα φορολογικά κλιμάκια βάσει των οποίων υπολογίζεται ο ΕΝΦΙΑ, ενώ ο συμπληρωματικός φόρος θα ενσωματωθεί στον κύριο φόρο αν πρόκειται για ιδιοκτήτες φυσικά πρόσωπα και θα διατηρηθεί ως έχει για τα νομικά. Υπάρχει ωστόσο μεγάλη πιθανότητα να εφαρμοστεί ένα είδος αφορολογήτου για τον υπολογισμό του νέου ΕΝΦΙΑ, το οποίο θα αφορά κυρίως περιπτώσεις όπου η συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας ενός φορολογουμένου ξεπερνάει το σημερινό όριο επιβολής συμπληρωματικού φόρου, δηλαδή τις 250.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι ο νέος φόρος ακινήτων θα πληρώνεται σε 10 μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να πρέπει να καταβληθεί έως τα τέλη Μαρτίου και την τελευταία στα τέλη Δεκεμβρίου. Αυτό σημαίνει ότι όλες οι νομοθετικές πρωτοβουλίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί αρχές του έτους και τα εκκαθαριστικά να έχουν εκδοθεί ηλεκτρονικά έως τις αρχές Μαρτίου.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ