Αθλητισμός ψυχική υγεία: Τα συναισθηματικά και ψυχολογικά οφέλη της άσκησης [vid]


Υπάρχουν διάφοροι λόγοι να ασκείστε τακτικά, όπως η διατήρηση της υγείας σας ή η απώλεια βάρους. Γνωρίζατε όμως ότι η άσκηση σας ενδυναμώνει επίσης συναισθηματικά και ψυχικά; Η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί να είναι βάλσαμο για διάφορες προκλήσεις υγείας και στην πραγματικότητα τα οφέλη της αξιοποιούνται επικουρικά στην αντιμετώπιση παθήσεων ψυχολογικής και φυσιολογικής φύσεως.

Μειωμένο στρες

Το ότι η άσκηση μειώνει το ψυχικό και σωματικό στρες έχει τεκμηριωθεί καλά. Η τακτική σωματική δραστηριότητα απελευθερώνει ορισμένες χημικές ουσίες που βοηθούν τον εγκέφαλο να μετριάσει το στρες. Μεταξύ αυτών, οι γνωστές ενδορφίνες, ή αλλιώς ορμόνες της ευτυχίας και της καλής διάθεσης.

Καλύτερης ποιότητας ύπνος

Λόγω της ανάγκης του σώματος να ανακάμψει από την άσκηση, ο εγκέφαλός σας θα στείλει το σήμα να ξεκουραστείτε νωρίτερα. Επίσης θα σας βοηθήσει να κοιμηθείτε πιο ήσυχοι τη νύχτα.

Αυξημένη Ευεξία

Η άσκηση εντείνει την απελευθέρωση των ορμονών που ονομάζονται ενδορφίνες και οι οποίες δρουν με παρόμοιο τρόπο όπως ορισμένα παυσίπονα που αλληλεπιδρούν με τους νευροδιαβιβαστές του εγκεφάλου σας. Οι ενδορφίνες που απελευθερώνονται φυσικά με την άσκηση, έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν την κατάθλιψη και αυξάνουν τα συναισθήματα «ευφορίας» μετά την προπόνηση.

Αυξημένη Γνωστική Λειτουργία

Έχει αποδειχθεί ότι όσο μεγαλώνουμε, οι γνωστικές μας λειτουργίες τείνουν να μειώνονται. Η τακτική άσκηση σε οποιαδήποτε ηλικία μπορεί να επηρεάσει το τμήμα του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη μνήμη (ιππόκαμπος) και να βελτιώσει τη λειτουργία του. Αυτό ισχύει και για την ικανότητά μας να μαθαίνουμε. Μέσω των ίδιων προσαρμογών στον ιππόκαμπο, τα άτομα που ασκούνται τακτικά είναι πιο πιθανό να διατηρήσουν ακμέες τις γνωστικές τους λειτουργίες.

Περισσότερη Ενέργεια

Όταν ασκούμαστε, η ροή του αίματος στο σώμα μας αυξάνεται, η οποία βοηθά στη μεταφορά οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών στους μύες μας και μας κάνει πιο ενεργητικούς και σε εγρήγορση. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, με τη βελτιωμένη ποιότητα ύπνου έρχεται βελτιωμένη ενέργεια, καθώς το σώμα μας παίρνει την ξεκούραση που χρειάζεται. Έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που γυμνάζονται τακτικά είναι γενικά πιο παραγωγικοί τόσο στην επαγγελματική όσο και στην προσωπική τους ζωή. Τέλος, οι άνθρωποι που ασκούνται είναι επίσης πιο πιθανό να κάνουν υγιεινές διατροφικές επιλογές. Θρεπτική διατροφή σημαίνει περισσότερη ενέργεια καθημερινά!

Ακολουθεί βίντεο:

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ