Σεξ οφέλη υγεία: Πώς η τακτική σεξουαλική δραστηριότητα επηρεάζει τη σωματική υγεία και λειτουργία


Το σεξ μπορεί να δώσει μια σημαντική ώθηση σε ορισμένες πτυχές της ευημερίας και της σωματικής σας υγείας, σύμφωνα με ορισμένες έρευνες. Η επιστημονική έρευνα έχει επισημάνει πολλά πιθανά οφέλη από τη σεξουαλική επαφή. Μεταξύ αυτών, η διατήρηση της καρδιακής υγείας, η μείωση της αρτηριακής πίεσης και η ενίσχυση του ανοσοποιητικού.

Παρακάτω θα εστιάσουμε στις σωματικές κυρίως πτυχές των οφελών του σεξ στην υγεία

Ενισχύει την υγεία της καρδιάς

Το σεξ φαίνεται να έχει κάποια προστατευτική επίδραση στην καρδιαγγειακή υγεία, ειδικά στις γυναίκες. Μια μελέτη του 2016 εξέτασε τα πιθανά οφέλη για την υγεία από τη σεξουαλική δραστηριότητα με έναν τακτικό σύντροφο και διαπίστωσε ότι οι σεξουαλικά ενεργές γυναίκες έχουν χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών επεισοδίων αργότερα στη ζωή τους. Ωστόσο, η μελέτη κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι τα υψηλά επίπεδα σεξουαλικής δραστηριότητας μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων στους άνδρες. Αυτό το συμπέρασμα έρχεται σε αντίθεση με τις περισσότερες προηγούμενες έρευνες και απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για την επαλήθευση του κινδύνου.

Μείωση της αρτηριακής πίεσης

Η ίδια μελέτη μέτρησε επίσης την αρτηριακή πίεση ως έναν από τους δείκτες της υγείας της καρδιάς. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ηλικιωμένες γυναίκες που εξέφρασαν ικανοποίηση για τη σεξουαλική τους ζωή είχαν λιγότερες πιθανότητες να έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση. Ωστόσο, οι συγγραφείς της μελέτης δεν βρήκαν τα ίδια αποτελέσματα σε ηλικιωμένους άνδρες. Σύμφωνα με την American Heart Association (AHA), η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να επηρεάσει τόσο τη λίμπιντο όσο και την ικανότητα ενός άνδρα να επιτύχει και να διατηρήσει τη στύση. Η φαρμακευτική αγωγή για την υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί επίσης να μειώσει τη λίμπιντο και να προκαλέσει στυτική δυσλειτουργία. Εάν υποψιάζεστε ότι το φάρμακο για την υπέρταση σας προκαλεί σεξουαλικές δυσκολίες, μιλήστε με έναν γιατρό για να σας συμβουλεύσει.

Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος

Κάποιες πρώτες έρευνες διαπίστωσαν ότι το τακτικό σεξ αύξησε την αποτελεσματικότητα του ανοσοποιητικού συστήματος. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που έκαναν συχνό σεξ, το οποίο όρισαν ως μία έως δύο φορές την εβδομάδα, είχαν περισσότερη ανοσοσφαιρίνη Α (IgA) στο σύστημά τους από άλλους. Το IgA είναι ένα αντίσωμα που ζει στον ιστό του βλεννογόνου, όπως οι σιελογόνοι αδένες, η μύτη και ο κολπικός ιστός. Ωστόσο, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι αυτή η μελέτη εμφανίστηκε το 2004 και οι ερευνητές δεν την έχουν επαναλάβει έκτοτε. Μια νέα μελέτη μπορεί να αποφέρει διαφορετικά αποτελέσματα.

Μια πιο πρόσφατη μελέτη εξέτασε μια μικρή ομάδα γυναικών για να δει εάν υπήρχαν διαφορές μεταξύ της ανοσοποιητικής δραστηριότητας εκείνων που ήταν σεξουαλικά ενεργές και εκείνων που δεν ήταν. Η μελέτη εξέτασε την ικανότητα του ανοσοποιητικού τους συστήματος να σκοτώνει διαφορετικά μολυσματικά παθογόνα σε διάφορα σημεία του εμμηνορροϊκού κύκλου. Ενώ τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι μπορεί να υπάρχουν κάποιες διαφορές μεταξύ των ομάδων, οι συγγραφείς λένε ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα πριν εξαχθούν συμπεράσματα.

 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ