Πανδημία: Η στρατηγική της κυβέρνησης για τα Χριστούγεννα – Εμβόλια, τήρηση μέτρων και testing


Στο τρίπτυχο επέκταση της εμβολιαστικής κάλυψης, αυξημένο testing και αυστηρή τήρηση των μέτρων επικεντρώνει τη στρατηγική της η κυβέρνηση εν όψει των Χριστουγέννων

Από το κυβερνητικό επιτελείο εμφανίζονται αποφασισμένοι να μην επιβληθούν νέα περιοριστικά μέτρα παρά το γεγονός ότι οι σκληροί δείκτες της πανδημίας παραμένουν ακόμα πολύ ψηλά.

Όπως ανέφερε στη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, η σωστή εφαρμογή του πλαισίου των μέτρων, η συνέχιση της προσπάθειας για την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης, καθώς και η αξιοποίηση των εργαλείων, που έχουμε για το συχνό testing είναι οι βασικοί παράμετροι και τα εφόδια, που έχουμε στα χέρια μας για να κυλήσει ομαλά η περίοδος των Χριστουγέννων, που είναι σημαντική για κοινωνικούς, οικονομικούς και θρησκευτικούς λόγους προς όφελος του πολίτη.

Οι περιορισμοί που υπάρχουν ήδη για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί δεν θα αλλάξουν. Οι μη εμβολιασμένοι θα κάνουν ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς στο σπίτι, αφού δεν μπορούν να εισέλθουν σε κλειστούς χώρους εστίασης και διασκέδασης.

Σε ό,τι αφορά στους εμβολιασμένους ειδικοί και κυβέρνηση τονίζουν την ανάγκη να υποβληθούν σε testing πριν παραβρεθούν σε κάποια εορταστική εκδήλωση. Με αυτό τον τρόπο από τη μία θα αποφευχθεί η πιθανότητα νόσησης και από την άλλη θα περιοριστεί η διασπορά του ιού.

Ανεμβολίαστοι οι άνω των 60 χωρίς τρίτη δόση

Από χθες τα πιστοποιητικά εμβολιασμού για όσους είναι άνω των 60 ετών και έκαναν μόνο τις δύο δόσεις, παύουν να ισχύουν. Τα μέτρα είχαν ανακοινωθεί στις 30 Νοεμβρίου από τον ίδιο τον πρωθυπουργό σε μια προσπάθεια να σπεύσουν να κάνουν την αναμνηστική δόση οι πολίτες που σύμφωνα με τους επιστήμονες κινδυνεύουν ακόμα περισσότερο να νοήσουν ή και να νοσηλευθούν. H συγκεκριμένη κατηγορία πολιτών συγκαταλέγεται στους ανμεβολίαστους και δεν μπορεί να εισέρχεται σε κλειστούς χώρους της εστίασης και της διασκέδασης.

Πιστοποιητικό νόσησης

Παράλληλα από χθες η ισχύς του πιστοποιητικού νόσησης θα διαρκεί για 90 ημέρες (3 μήνες) και όχι για 6 μήνες. Αν το πιστοποιητικό έχει λήξει τότε ισχύουν όλοι οι περιορισμοί που ισχύουν για τους μη εμβολιασμένους. Υπενθυμίζεται ότι από τις 2 Δεκεμβρίου, το πιστοποιητικό εκδίδεται αποκλειστικά ύστερα από διαγνωστικό έλεγχο PCR (μοριακό τεστ).

Ειδικώς, τα πιστοποιητικά νόσησης που εκδόθηκαν από τις 13.6.2021 έως και τις 31.10.2021 είτε κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR είτε κατόπιν ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού COVID-19 (rapid test) παραμένουν σε ισχύ σύμφωνα με τα ισχύοντα μέχρι τη δημοσίευση της παρούσας.

Η ισχύς των πιστοποιητικών νόσησης που εκδόθηκαν από την 1η.11.2021 έως και τις 4.12.2021 είτε κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR είτε κατόπιν ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού COVID-19 (rapid test) διαρκούν ενενήντα (90) ημέρες.

Τα ανωτέρω πιστοποιητικά, επιδεικνύονται είτε εκτυπωμένα από την ψηφιακή πλατφόρμα www.gov. gr είτε ηλεκτρονικά μέσω κινητής συσκευής του ατόμου, τα οποία ο αρμόδιος υπάλληλος, ο ιδιοκτήτης ή νόμιμος εκπρόσωπος της εκάστοτε επιχείρησης, ο εργοδότης ή το εκάστοτε εξουσιοδοτημένο πρόσωπο σαρώνει ηλεκτρονικά μέσω της ειδικής εφαρμογής του άρθρου 33 του ν. 4816/2021 Covid Free GR με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ