Σε εξάμηνη παράταση οδεύουν επιστρεπτέα προκαταβολή και πάγιες δαπάνες

Επιπλέον στήριξη στις επιχειρήσεις και στους επαγγελματίες με παράταση έξι μηνών, έως τα τέλη Ιουνίου 2022, στην αποπληρωμή της επιστρεπτέας προκαταβολής συνολικού ύψους 3,3 δισ. ευρώ και στο πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών σχεδιάζει να δώσει η κυβέρνηση στην σκιά της πανδημίας που επιμένει και της επέλασης της μετάλλαξης όμικρον.

Την παράταση δεν αποκλείεται να ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του προϋπολογισμού του 2022, ενώ στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών βρίσκεται και η παράταση της προθεσμίας για την υποβολή αίτησης ένταξης στη ρύθμιση των χρεών της πανδημίας σε 36 άτοκες δόσεις ή 72 δόσεις με επιτόκιο 2,5% η οποία εκπνέει κανονικά στις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Για την επιστρεπτέα προκαταβολή δεν έχει εκδοθεί η υπουργική απόφαση που θα εξειδικεύει τη μεθοδολογία υπολογισμού της ενίσχυσης που έλαβαν οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες την περίοδο της πανδημίας, δεν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος και η διασταύρωση των στοιχείων με την ΕΡΓΑΝΗ προκειμένου να διαπιστωθεί εάν οι επιχειρήσεις τήρησαν τη ρήτρα περί διατήρησης των θέσεων εργασίας, ενώ η ΑΑΔΕ δεν έχει ακόμα ξεκινήσει τη διαδικασία εκκαθάρισης των ποσών που θα πρέπει να επιστρέψουν στο κράτος περίπου 700.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες.

Οι καθυστερήσεις αυτές βάζουν στο τραπέζι το σχέδιο της 6μηνης παράτασης του χρόνου έναρξης αποπληρωμής του ποσού της επιστρεπτέας προκαταβολής που συνολικά φθάνει τα 3,3 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς όσοι επιλέξουν να εξοφλήσουν το κρατικό δάνειο εφάπαξ θα κερδίσουν έξτρα έκπτωση 15% ενώ όσοι επιλέξουν τις 60 άτοκες μηνιαίες δόσεις πληρώνουν την πρώτη δόση τον Ιανουάριο του 2022. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει ξεκινήσει συζήτηση για ακόμη μεγαλύτερο «κούρεμα» ή και πλήρη διαγραφή της κρατικής ενίσχυσης.

Ως προς τις πάγιες δαπάνες, εξαιτίας του κινδύνου να μείνουν αδιάθετα στα χέρια επιχειρήσεων κρατικά «κουπόνια» αξίας περίπου 80 εκατ. ευρώ με τα οποία μπορούν να γίνουν συμψηφισμοί φόρων και εισφορών, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει να παρατείνει το πρόγραμμα των παγίων δαπανών για ένα εξάμηνο έως τα τέλη Ιουνίου 2022.

Με βάση το ισχύον καθεστώς η ενίσχυση μπορεί να χρησιμοποιηθεί το αργότερο ως 31 Δεκεμβρίου 2021 και τυχόν υπόλοιπο της ενίσχυσης που παραμένει μετά την 31η Δεκεμβρίου 2021 δεν δύναται να χρησιμοποιηθεί και ακυρώνεται αυτόματα μετά την πάροδο της προθεσμίας, ενώ το χορηγηθέν ύψος ενίσχυσης προσαρμόζεται αναλόγως.


Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here