Παραλλαγή Όμικρον: Αντίστροφη μέτρηση για την εξάπλωσή της – «Κλειδί» εμβολιασμός και 3η δόση


Την αντίστροφη μέτρηση για την εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον σηματοδοτεί ο μικρός αριθμός περιστατικών που έχουν ταυτοποιηθεί στην Ελλάδα. «Οσο συνεχίζεται η διασπορά του SARS-CoV-2 στην κοινότητα τόσο αυτός θα συνεχίζει να εξελίσσεται μέσω νέων μεταλλάξεων για να προσαρμόζεται καλύτερα», επισήμανε χθες ο διευθυντής του Κέντρου Βασικής Ερευνας του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, Δημήτρης Θάνος. Όπως τόνισε, «αυτό φαίνεται ότι συνέβη με την Όμικρον. Η οποία κατά την άποψη πολλών λοιμωξιολόγων και εξελικτικών βιολόγων ίσως θα είναι το σημείο καμπής της πανδημίας».

Οι παραπάνω διαπιστώσεις έγιναν στο πλάιδιο του Πανελληνίου Συνεδρίου 2021 για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας. Ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας – Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ, Δημήτρης Παρασκευής, αναφερόμενος στην ανοσία μέσω του εμβολισμού σημείωσε ότι «παραμένει ανοιχτό ερώτημα πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση παρουσία της Όμικρον. Παρότι μια προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι αναμφισβήτητα θα μπορεί να μολύνει περισσότερο τα άτομα με ανοσία, πλην αυτών που έχουν κάνει αναμνηστική δόση».

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο εμβολιασμός εκτιμάται πως έχει ήδη αποτρέψει περίπου 15.100 θανάτους και 10.000 διασωληνώσεις ασθενών στη χώρα μας. Ενώ όπως τόνισε ο επίκουρος καθηγητής Δημόσιας Υγείας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Θεόδωρος Λύτρας, «εάν δεν είχαμε τα εμβόλια, θα είχαμε σε αυτή τη φάση της πανδημίας 2,5 φορές περισσότερους ημερήσιους θανάτους».

Ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, παρουσίασε την οροεπιδημιολογική μελέτη που είναι σε εξέλιξη. Η μελέτη διερευνά τον πραγματικό αριθμό των ατόμων με ανοσία. Σύμφωνα με αυτή, πριν από τον περασμένο Δεκέμβριο και πριν από την έναρξη του εμβολιαστικού προγράμματος το 11% του πληθυσμού είχε αναπτύξει ανοσία έναντι του SARS-CoV-2. Στη Θεσσαλονίκη το σχετικό ποσοστό ήταν στο 14%, το οποίο με τους εμβολιασμούς και την πανδημία ανέβηκε στο 77% τον Νοέμβριο 2021.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ