Διάθεση self test ΦΣΘ: Προχειρότητα στη διάθεση των δωρεάν self test καταγγέλλει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης

Παράταση στη διάθεση των δωρεάν self test δόθηκε και για την εβδομάδα που διανύουμε, έτσι ώστε όλοι οι πολίτες να προμηθευτούν χωρίς επιπλέον κόστος ένα τεστ για να ελεγχθεί πιο επικαιροποιημένα αλλά και καθολικά η επιδημιολογική πορεία στη χώρα. Ωστόσο, όπως καταγγέλλει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, ακόμη και σήμερα δεν έχουν διευθετηθεί οι λεπτομέρειες ως προς τη διαδικασία. Το αποτέλεσμα είναι τραγικό, τόσο για τους ίδιους τους φαρμακοποιούς, όσο και για τους πολίτες που ταλαιπωρούνται. Ένα μεγάλο πρόβλημα είναι το γεγονός ότι τα self test χορηγούνται σε πεντάδες. Έτσι, κάθε φορά οι φαρμακοποιοί καλούνται να κάνουν τη διαδικασία συσκευασίας μόνοι τους, χάνοντας χρόνο και πόρους.

Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης: Προχειρότητα και ταλαιπωρία

Η ανακοίνωση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης στηλιτεύει την έλλειψη οργάνωσης που υπήρξε και πάλι ως προς τη διάθεση των self test: “Για ακόμη μία φορά καλούμαστε να εξυπηρετήσουμε τους πολίτες χωρίς να έχουμε λάβει σαφείς οδηγίες και ερχόμενοι συχνά σε δύσκολη θέση απέναντι στους δικαιούχους. Τα φαρμακεία είχαν προμηθευτεί self tests συσκευασμένα σε πεντάδες, τα οποία οι φαρμακοποιοί είναι αναγκασμένοι να αποσυσκευάζουν, να επιλέγουν τα 4 επιμέρους συστατικά και να τα τοποθετούν σε συσκευασίες του ενός για να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν τους πολίτες. Η διαδικασία αυτή επιβαρύνει τους συναδέλφους μας, οι οποίοι ήδη εργάζονται υπό πιεστικές και δύσκολες συνθήκες”.

Συνεχίζοντας, ο Φ.Σ.Θ. επισημαίνει πως η διαδικασία αυτή, μαζί με την παράταση, πρόκειται να επιβαρύνει πολύ τους ήδη εξουθενωμένους φαρμακοποιούς: “Αιφνιδιαστικά δόθηκε παράταση μίας εβδομάδας στη διάθεση των δωρεάν self tests, γεγονός που θα διπλασιάσει τη δουλειά στα φαρμακεία, ενώ θα μπορούσε να έχει προβλεφθεί να δοθούν τα τεστ αυτοδιάγνωσης άπαξ για την περίοδο των γιορτών, χωρίς να χρειαστεί να επαναληφθεί η διαδικασία στις αρχές του νέου έτους, αποφεύγοντας την ταλαιπωρία πολιτών και φαρμακοποιών. Είναι αδιανόητο ότι δεν έχει προβλεφθεί η ύπαρξη οδηγιών χρήσης για τα self tests. Αποτέλεσμα είναι η πολιτεία να ζητά από τους φαρμακοποιούς να βγάζουν φωτοτυπίες το έντυπο με τις οδηγίες χρήσης που υπάρχει στη συσκευασία με τις πεντάδες των τεστ αυτοδιάγνωσης ή να καταφεύγουν σε άλλες λύσεις, καθόλου πρακτικές”.

Ως προς τις οδηγίες καταχώρισης, και πάλι ο Σύλλογος ήταν κάθετος ότι δεν έχει δοθεί καμία οδηγία: “Δεν έχουν δοθεί σαφείς οδηγίες και για τον τρόπο καταχώρισης των self tests, καθώς στην πλατφόρμα που έχει δημιουργηθεί, υπάρχουν δύο επιλογές: καταχώριση ανά πεντάδες και καταχώριση ανά ένα self test. Το πρόβλημα εντοπίζεται στο ότι στη πρώτη επιλογή φαίνεται να καταχωρίζονται συσκευασίες των 5 self tests, ενώ χορηγείται ένα και στη δεύτερη επιλογή καταχωρίζεται μεν η μία συσκευασία, αλλά το σύστημα δεν ανανεώνεται, με αποτέλεσμα να φαίνεται ότι τα φαρμακεία ακόμη έχουν απόθεμα σε τεστ αυτοδιάγνωσης, ενώ στηνπραγματικότητα το έχουν εξαντλήσει, αλλά αδυνατούν να κάνουν νέα παραγγελία από την φαρμακαποθήκη τους.”

Καταλήγοντας, τονίζουν πως δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή οποιαδήποτε επίληψη ευθύνης σε σχέση με τα self test και την χορήγησή τους: “Σε καμία περίπτωση δεν θα ανεχτούμε να αναλάβουμε οποιαδήποτε ευθύνη για τον αριθμό των self tests που έχουν διατεθεί, όταν η ίδια η πολιτεία δεν έχει φροντίσει για την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος καταχώρισής τους. Για κάθε απόφαση της πολιτείας που αφορά τα φαρμακεία, πριν αυτή ανακοινωθεί, πρέπει να προηγείται συζήτηση με τους εκπροσώπους του κλάδου, οι οποίοι οφείλουν να προστατεύουν τα μέλη τους. Δυστυχώς τον τελευταίο καιρό πολλές αποφάσεις λαμβάνονται χωρίς τον απαιτούμενο σχεδιασμό και οργάνωση. Ποτέ δεν αρνηθήκαμε τη συμμετοχή μας στις δράσεις της πολιτείας, αλλά αυτή θα πρέπει να γίνεται χωρίς να επιβαρύνει την εύρυθμη λειτουργία των φαρμακείων μας”.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here