Δίκη Ζακ Κωστόπουλου: Επεισόδιο με δημοσιογράφο και κατάθεση αστυνομικού της ΔΙΑΣ


Η υπεράσπιση του κατηγορούμενου μεσίτη ζήτησε απομάκρυνση δημοσιογράφου από τη δίκη του Ζακ Κωστόπουλου – «Επαγγελματική» η αντίδρασδη των αστυνομικών της ΔΙΑΣ σύμφωνα με αξιωματικό που κατέθεσε

Αίτημα για απομάκρυνση δημοσιογράφου από την δικαστική αίθουσα υποβλήθηκε από την υπεράσπιση του κατηγορούμενου μεσίτη στη δίκη για το θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου.

Η ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε με «υπόμνηση» δικηγόρου προς το δικαστήριο, προκειμένου να υποδείξει στους δημοσιογράφους πώς θα κάνουν τη δουλειά τους, ενώ για έναν δημοσιογράφο υποβλήθηκε αίτημα αποβολής του από την αίθουσα, επειδή χρησιμοποίησε «απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς κατά παραγόντων της δίκης».

«Ο ρόλος των δημοσιογράφων είναι αυτός της ενημέρωσης της κοινής γνώμης και πρέπει να γίνεται σύμφωνα με όσα γίνονται στη δίκη. Δεν μπορούν να διαστρεβλώνουν τα γεγονότα» είπε ο δικηγόρος, ζητώντας την αποβολή δημοσιογράφου του press project, ο οποίος προσήλθε λίγο αργότερα στην αίθουσα, υποστηρίζοντας ότι τίθεται ζήτημα ελευθερίας του Τύπου. «Γράφω αυτό που πιστεύω και καθημερινά παίρνω το ρίσκο, αλλά το να αποβληθώ από την αίθουσα αποτελεί παρεμπόδιση της ελευθερίας του Τύπου» υποστήριξε ο Κ. Πουλής.

Ο εισαγγελέας της έδρας ζήτησε την απόρριψη του αιτήματος: «Πρέπει να υπάρχουν δημοσιογράφοι στο χώρο. Τα εγκλήματα της εξύβρισης και της συκοφαντικής δυσφήμισης είναι κατ’έγκληση διωκόμενα. Ευχή και παράκληση να σεβόμαστε το θεσμικό ρόλο των δικηγόρων, το θεσμό της δικαιοσύνης και της δημοκρατίας». Ακολούθως το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα με την επισήμανση της πρόεδρου του δικαστηρίου: «Ευχόμεθα να μην παραβιάζονται τα όρια για να γίνει η δίκη ομαλά, και να μην διακόπτουμε τη δίκη με αιτήματα».

Δίκη Ζακ Κωστόπουλου: Η κατάθεση αστυνομικού

Η δίκη συνεχίστηκε με την κατάθεση αστυνομικού και τμηματάρχη της ομάδας ΔΙΑΣ Αθηνών, ο οποίος υποστήριξε ότι οι κατηγορούμενοι αστυνομικοί λειτούργησαν άκρως επαγγελματικά και μάλιστα, χρησιμοποιώντας ηπιότερα μέσα κατά του Ζακ Κωστόπουλου, αφού θα μπορούσαν να είχαν χρησιμοποιήσει σε βάρος του τουλάχιστον και την αστυνομική ράβδο.

«Η αρχική ενημέρωση ήταν για ληστεία με μαχαίρι και αντίκρισαν, όπως είδα στο βίντεο, έναν άνθρωπο σε κατάσταση αμόκ που κρατούσε ένα κομμάτι γυαλί. Κανείς δεν ήθελε αυτή την εξέλιξη. Οι αστυνομικοί λειτούργησαν ενδεδειγμένα και χρησιμοποίησαν ηπιότερα μέσα από αυτά που μπορούσαν, όπως η αστυνομική ράβδος. Οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν τα χέρια τους για να τον αφοπλίσουν, έκαναν το καθήκον τους. Αυτή ήταν η πρόθεση τους, να τον αφοπλίσουν και να τον χειροπεδήςουν απαραιτήτως, όπως όφειλαν» ανέφερε ο μάρτυρας.

Μάρτυρας: Δεν υπήρχε άλλη επιλογή. Δεν μπορεί τέσσερις αστυνομικοί να παλεύουν πάνω από τον άνθρωπο και να μην μπορούν… λογικά ασκούσε δύναμη, σθεναρή αντίσταση.

Πολιτική αγωγή: Δεν πρέπει οι αστυνομικοί να προσαρμόζουν τη συμπεριφορά τους με αυτά που βλέπουν;

Μάρτυρας: Πάντα ναι. Όμως εδώ στο βίντεο φαίνεται ότι είχαμε να κάνουμε με επικίνδυνο κακοποιό. Γιατί κρατούσε μαχαίρι, ήταν σε αμόκ και δεν ήξερε τί έκανε. Οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν ηπιότερα μέσα.

Πολιτική αγωγή: Δηλαδή έπρεπε να τον πυροβολήσουν;

Μάρτυρας: Όχι, αναφέρομαι στην αστυνομική ράβδο.

Πολιτική αγωγή: Να τον χτυπήσουν δηλαδή; Γνωρίζετε ποτέ πέθανε;

Μάρτυρας: Όχι.

Πολιτική αγωγή: Ότι παραδόθηκε στο διασώστη του ΕΚΑΒ με μηδενικές ζωτικές λειτουργίες; Τί αντίσταση έχει ένας άνθρωπος που πεθαίνει;

Μάρτυρας: Στο βίντεο φαίνεται ότι αντιστέκεται σθεναρά. Οι αστυνομικοί είναι καλά εκπαιδευμένοι και αν είχαν να κάνουν με έναν άνθρωπο ημιθανή θα μπορούσαν να του φέρουν τα χέρια πίσω να τον χειροπεδήσουν.

Πολιτική αγωγή: Άρα λέτε ότι δεν είναι ημιθανής… αφού πέθανε λίγο μετά.

Μάρτυρας: Όχι, εκείνη τη στιγμή δεν πρέπει να ήταν.

Πρόεδρος: Βλέπουν έναν άνθρωπο με αίματα στο κεφάλι. Ερευνούν οι αστυνομικοί τί έχει γίνει;

Μάρτυρας: Εκπαιδεύονται να αφοπλίσουν εκείνη τη στιγμή. Μετά θα συλλεχθούν οι μαρτυρίες.

Ακολούθησε η κατάθεση δεύτερου αστυνομικού, ο οποίος επίσης δεν ήταν παρών στο περιστατικό. «Έχουμε σήμα για ένα άτομο με μαχαίρι. Το περιστατικό ήταν πολύ σοβαρό. Το άτομο αυτό ήταν κάτω και μετά αφού τον δένει ο τραυματιοφορέας σηκώνεται και παίρνει ένα κομμάτι τζαμί» ανέφερε ο μάρτυρας.

Πρόεδρος: Γιατί δεν συνελήφθη πριν του δέσει το κεφάλι του ο τραυματιοφορέας;

Μάρτυρας: Έκαναν καλά. Ήταν ένας ματωμένος άνθρωπος

Πολιτική Αγωγή: Στο επόμενο στάδιο η χειροπέδηση που έγινε σαν να πρόκειται να αντιμετωπίσουν έναν πάνοπλο ήταν αναγκαία τόση βία;

Μάρτυρας: Έχει σηκωθεί και με ένα τζάμι κυνηγά τον τραυματιοφορέα. Σε αυτή την κατάσταση πήγαν να του περάσουν χειροπέδες. Είχε παθητική αντίσταση.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ