Κορωνοϊός: Γιατί κινδυνεύουν περισσότερο οι παχύσαρκοι

Ο κορωνοϊός μπορεί να επιτίθεται απευθείας στα λιποκύτταρα. Αλλά και σε ορισμένα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που βρίσκονται εντός του λιπώδους ιστού. Να προκαλέσει έτσι ανοσολογική απόκριση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγάλη βλάβη. Σε ανθρώπους που έχουν παχυσαρκία για παράδειγμα.

Ο κορωνοϊός και η παχυσαρκία

Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ στις ΗΠΑ εξέτασαν λιπώδη ιστό από ασθενείς που υποβλήθηκαν σε βαριατρική επέμβαση. Σκοπός τους να διερευνήσουν εάν θα μπορούσε να μολυνθεί από τον κορωνοϊό. Εξέτασαν μάλιστα διάφορους τύπους κυττάρων, όπως ώριμα λιποκύτταρα, πρόδρομα λιποκύτταρα, καθώς και κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, που εδράζονται στο λιπώδη ιστό και ονομάζονται μακροφάγα. Διαπιστώθηκε ότι τα ώριμα λιποκύτταρα μπορούν να μολυνθούν, αν και δεν παρουσίασαν υπερβολική φλεγμονή. Ωστόσο, ορισμένα μακροφάγα μολύνονται σημαντικά και οδηγούν σε μεγάλη φλεγμονώδη απόκριση, που επεκτείνεται και στο υπόλοιπο σώμα. Τα πρόδρομα λιποκύτταρα δεν μολύνθηκαν, αλλά έδρασαν συνεργικά στη φλεγμονώδη απόκριση.

Επιπρόσθετα, οι ερευνητές εξέτασαν λιπώδη ιστό από σώματα ασθενών που απεβίωσαν από COVID-19. Ανευρέθηκε ο ιός στο λίπος γύρω από διάφορα όργανα, όπως η καρδιά και το ήπαρ. Αυτό θα μπορούσε να συσχετιστεί με την πολυοργανική βλάβη που παρατηρείται σε κάποιους ασθενείς με COVID-19. Ο κορονοϊός φαίνεται να διαφεύγει την ανοσολογική άμυνα του σώματος, να επιτίθεται στον λιπώδη ιστό και εν μέρει να τον καταλαμβάνει. Αυτό του επιτρέπει να αναπαραχθεί εκεί, αλλά και να πυροδοτήσει σοβαρή ανοσολογική απόκριση που αφορά τελικά όλο το σώμα. Μάλιστα, μπορεί να συντελεί και στην εμφάνιση μακροχρόνιων συμπτωμάτων μετά από τη λοίμωξη, ένα σύνδρομο που είναι γνωστό στη διεθνή βιβλιογραφία ως «long COVID».

Τα ευρήματα της νέας μελέτης είναι σημαντικά και θα μπορούσαν να εξηγήσουν γιατί όσοι είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής νόσησης και θανάτου από COVID-19.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here