Online εφαρμογή από την Κομισιόν για τους συντελεστές ΦΠΑ στην ΕΕ – Συγκρίνετε προϊόντα


Ειδική εφαρμογή που επιτρέπει την αναζήτηση και τη σύγκριση των συντελεστών ΦΠΑ ανά είδος, ανά υπηρεσία και ανά περίοδο, για όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έθεσε σήμερα σε παραγωγική λειτουργεία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο φόρος προστιθέμενης αξίας εφαρμόζεται σε όλα σχεδόν τα αγαθά και τις υπηρεσίες που αγοράζονται και πωλούνται για χρήση ή κατανάλωση στην ΕΕ. Παρόλο που στην ΕΕ ισχύουν κοινοί κανόνες για τον ΦΠΑ, η εφαρμογή τους μπορεί να διαφέρει από τη μία χώρα της ΕΕ στην άλλη.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, πρέπει να καταβληθεί ΦΠΑ για όλα τα αγαθά και τις υπηρεσίες σε όλα τα στάδια της αλυσίδας εφοδιασμού, συμπεριλαμβανομένης της πώλησης στον τελικό καταναλωτή.

Αυτό περιλαμβάνει κάθε στάδιο, από την αρχή έως το τέλος μιας διαδικασίας παραγωγής, π.χ. την αγορά εξαρτημάτων, τη μεταφορά, τη συναρμολόγηση, τις προμήθειες, τη συσκευασία, την ασφάλιση και την αποστολή στον τελικό καταναλωτή.

Για τις επιχειρήσεις με έδρα στην ΕΕ, ο ΦΠΑ είναι απαιτητός στις περισσότερες πωλήσεις και αγορές αγαθών εντός της ΕΕ. Στις περιπτώσεις αυτές, ο ΦΠΑ επιβάλλεται και οφείλεται στη χώρα της ΕΕ όπου τα αγαθά καταναλώνονται από τον τελικό καταναλωτή. Ομοίως, ο ΦΠΑ επιβάλλεται στις υπηρεσίες που παρέχονται τη στιγμή που πραγματοποιούνται σε κάθε χώρα της ΕΕ.

Παρόλο που ο ΦΠΑ επιβάλλεται σε όλη την ΕΕ, κάθε κράτος μέλος είναι αρμόδιο να καθορίσει τους δικούς του συντελεστές.

Στις χώρες της ΕΕ εφαρμόζονται διάφορα είδη συντελεστών ΦΠΑ. Ο συντελεστής εξαρτάται από το προϊόν ή την υπηρεσία που αφορά η συναλλαγή. Υπάρχουν επίσης ειδικοί συντελεστές που καθορίστηκαν σύμφωνα με τους συντελεστές ΦΠΑ που εφαρμόζονταν στις χώρες της ΕΕ πριν από την προσχώρησή τους στην ΕΕ.

Κάθε χώρα της ΕΕ έχει έναν κανονικό συντελεστή ο οποίος ισχύει για την παροχή των περισσότερων αγαθών και υπηρεσιών. Ο συντελεστής αυτός δεν μπορεί να είναι μικρότερος από 15 %.

Για την παροχή συγκεκριμένων αγαθών και υπηρεσιών μπορεί να εφαρμοστεί ένας ή δύο μειωμένοι συντελεστές, αλλά —στις περισσότερες περιπτώσεις— αυτό δεν ισχύει για τις ηλεκτρονικά παρεχόμενες υπηρεσίες. Οι μειωμένοι συντελεστές δεν μπορούν να είναι κατώτεροι του 5 %.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ