Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα: Συμβουλές αυτοφροντίδας για ανακούφιση από τον πόνο


Αισθάνεστε ότι ο αντίχειρας του χεριού είναι συνέχεια μουδιασμένος χωρίς προφανή λόγο; Νιώθετε μυρμήγκιασμα ή σα να σας τσιμπούν μικρές καρφίτσες στο χέρι σας, χαμηλά, ακόμα και όταν δεν το έχετε χρησιμοποιήσει ιδιαίτερα; Τότε μπορεί να έχετε σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν πολλές μέθοδοι που μπορείτε να δοκιμάσετε στο σπίτι ώστε να απαλύνετε τον πόνο σας, μέχρι να επισκεφθείτε τον κατάλληλο ορθοπεδικό. Αν λοιπόν έχετε το επώδυνο σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να σταματήσετε τη δραστηριότητα που προκαλεί τον πόνο και το μούδιασμα στο χέρι σας. Αφού σταματήσετε, μπορείτε να δοκιμάσετε τους παρακάτω τρόπους, ώστε να νιώσετε ανακούφιση και να ηρεμήσει το χέρι σας.

  • Πάγος: Βάλτε παγοκύστη στον καρπό σας ή μουλιάστε τον σε παγόλουτρο για 10 με 15 λεπτά μία ή δύο φορές την ώρα. Το κρύο θα βοηθήσει προσωρινά στην ανακούφιση του πόνου.
  • Νάρθηκες καρπού: Αγοράστε έναν νάρθηκα καρπού για να διατηρείτε το χέρι σας σωστά ευθυγραμμισμένο. Μπορεί να σας βοηθήσει να φοράτε τον νάρθηκα τη νύχτα για να μην λυγίζετε ή υπερεκτείνετε τον καρπό σας ενώ κοιμάστε.
  • Απαλό τίναγμα του καρπού: Ανακουφίστε τον νυχτερινό πόνο κουνώντας απαλά το χέρι και τον καρπό σας ή κρεμώντας το χέρι σας στο πλάι του κρεβατιού. Αυτό μπορεί να ανακουφίσει την πίεση. Παρόμοιο αποτέλεσμα μπορεί να έχουν και άλλες ασκήσεις, ειδικά όταν συνδυάζονται με νάρθηκα.
  • Παυσίπονα: Αφού συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας, πάρτε ένα ελαφρύ παυσίπονο. Θα σας βοηθήσει σίγουρα με την αντιμετώπιση του πόνου.
  • Ζεστό νερό: Βυθίστε το χέρι σας σε ζεστό νερό και μετακινήστε ή λυγίστε απαλά το χέρι και τον καρπό σας. Επαναλάβετε την διαδικασία τρεις με τέσσερις φορές την ημέρα.
  • Εργονομικές αλλαγές: Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε κάποιες αλλαγές στο περιβάλλον εργασίας σας. Εάν κάθεστε και πληκτρολογείτε πολύ σε ένα γραφείο, μπορείτε να δοκιμάσετε:
  1. Ρύθμιση του ύψους της καρέκλας σας.
  2. Αλλαγή της θέσης του πληκτρολογίου σας.
  3. Αλλαγή της θέσης του χεριού και του καρπού σας.
  • Κορτζόνη: Αν όλα τα άλλα αποτύχουν, οι ενέσεις κορτικοστεροειδών – ένας τύπος αντιφλεγμονώδους φαρμάκου – μπορούν να ανακουφίσουν τον πόνο σε άτομα με σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα. Ακριβώς όπως και με άλλες θεραπείες, τα εμβόλια κορτιζόνης μειώνουν τη φλεγμονή των τενόντων γύρω από το μέσο νεύρο, ανακουφίζοντας τον πόνο. Βέβαια, για να προβείτε σε μία τέτοια κίνηση, είναι σαφώς απαραίτητο να μιλήσετε με τον ορθοπεδικό σας.

Δοκιμάστε λοιπόν τους παραπάνω τρόπους ανακούφισης από τον πόνο και είμαστε σίγουροι ότι θα αισθανθείτε πολύ καλύτερα. Παρόλα αυτά, όμως είπαμε και πάλι παραπάνω, η επίσκεψη στον κατάλληλο γιατρό, είναι απαραίτητη.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ