Δρεπανοκυτταρική αναιμία: Γονιδιακή θεραπεία οδηγεί σε πολλά υποσχόμενη βελτίωση της υγείας


Μια γονιδιακή θεραπεία που θα μπορούσε να προσφέρει μόνιμη θεραπεία για τη δρεπανοκυτταρική αναιμία συνεχίζει να παρουσιάζει επιτυχία μέσω ενός τρίτου κύματος ασθενών, αναφέρουν ερευνητές. Η θεραπεία, το LentiGlobin, αποκατέστησε τη φυσιολογική λειτουργία του αίματος σε 35 δρεπανοκυτταρικούς ασθενείς που υποβλήθηκαν σε μια εφάπαξ διαδικασία, σύμφωνα με τα ευρήματα κλινικών δοκιμών που δημοσιεύθηκαν στις 12 Δεκεμβρίου στο New England Journal of Medicine.

Εξέλιξη της θεραπείας

Όλοι οι ασθενείς παράγουν τώρα σταθερές ποσότητες φυσιολογικών ερυθρών αιμοσφαιρίων που περιέχουν υγιή αιμοσφαιρίνη, δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Δρ Τζούλι Κάντερ, διευθύντρια του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα στην Κλινική Δρεπανοκυτταρικής Ενηλίκων του Μπέρμιγχαμ. Επιπλέον, δεν έχουν υποστεί σοβαρά επεισόδια πόνου που συνοδεύουν τη δρεπανοκυτταρική αναιμία, είπε. “Είναι η αρχή μιας νέας ζωής” για αυτούς τους ασθενείς, είπε ο Kanter.

Περίπου 49 ασθενείς έχουν λάβει θεραπεία με LentiGlobin μέχρι τώρα, σύμφωνα με την εταιρεία ανάπτυξης της γονιδιακής θεραπείας, τη φαρμακευτική εταιρεία Bluebird Bio. Η δρεπανοκυτταρική αναιμία επηρεάζει το σχήμα των ερυθρών αιμοσφαιρίων ενός ατόμου. Φυσιολογικά, αυτά τα κύτταρα έχουν σχήμα δίσκου και είναι αρκετά εύκαμπτα ώστε να κινούνται εύκολα μέσω των αιμοφόρων αγγείων. Τα ερυθρά αιμοσφαίρια ενός ατόμου με δρεπανοκυτταρική αναιμία έχουν σχήμα ημισελήνου, που μοιάζει με δρεπάνι.

Το πρόβλημα που κλήθηκε να επιλύσει η θεραπεία

Τα κύτταρα είναι δύσκαμπτα και κολλώδη και προκαλούν επεισόδια πόνου και άλλα προβλήματα υγείας όταν συγκεντρώνονται σε διάφορα μέρη του σώματος. Αυτά τα προβλήματα προκαλούνται από μια ουσία που ονομάζεται αιμοσφαιρίνη, η οποία είναι το μέρος ενός ερυθροκυττάρου που μεταφέρει οξυγόνο στους ιστούς σε όλο το σώμα σας, εξήγησε ο Kanter. Ένα ελαττωματικό γονίδιο αναγκάζει το σώμα να παράγει ελαττωματική αιμοσφαιρίνη που παραμορφώνει το σχήμα των κυττάρων του αίματος.

“Μεταφέρουν ακόμα οξυγόνο, αλλά δεν συγκρατούν το οξυγόνο επίσης, και όταν τα κύτταρα ρίχνουν οξυγόνο, η αιμοσφαιρίνη συμπλέκεται με τις άλλες αιμοσφαιρίνες, με αποτέλεσμα το κύτταρο να είναι άμορφο και δρεπανοειδές”, είπε ο Kanter. Σε αυτή τη θεραπεία, τα βλαστοκύτταρα αφαιρούνται από τον μυελό των οστών ενός ατόμου που παράγει αίμα. Οι τεχνικοί του εργαστηρίου τους εκθέτουν σε έναν ιό που τους εισάγει ένα υγιές αντίγραφο του ελαττωματικού γονιδίου της αιμοσφαιρίνης. Ενώ αυτό συμβαίνει, ο εναπομείνας μυελός των οστών του ασθενούς σκοτώνεται με χημειοθεραπεία. Στη συνέχεια, τα βλαστοκύτταρα που επιδιορθώθηκαν στο εργαστήριο εμφυτεύονται και αρχίζουν να παράγουν υγιή αιμοσφαιρίνη.

“Είναι σαν να κάνετε μεταμόσχευση μυελού των οστών στον εαυτό σας”, είπε ο Δρ Lewis Hsu, επικεφαλής ιατρός της Ένωσης Δρεπανοκυτταρικής Νόσου της Αμερικής. Η ενημέρωση της κλινικής δοκιμής που δημοσιεύτηκε στο NEJM – και παρουσιάστηκε ταυτόχρονα σε μια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Αιματολογίας στην Ατλάντα – ανέφερε ότι μόλις τρία χρόνια μετά τη θεραπεία τους, το τρίτο κύμα ασθενών με LentiGlobin εμφάνιζε μια σειρά από πολλά υποσχόμενα σημάδια που έδειχναν μόνιμη θεραπεία.

Τι συμβαίνει με το πέρας της μελέτης:

  • Σχεδόν όλα τα ερυθρά αιμοσφαίρια περιέχουν υγιή αιμοσφαιρίνη, παρά την ελαττωματική αιμοσφαιρίνη που προκαλείται από ελαττωματικά γονίδια.
  • Τα ερυθρά αιμοσφαίρια τους διασπώνται με φυσιολογικό ρυθμό. Η δρεπανοκυτταρική αναιμία συνήθως προκαλεί τη διάσπαση των κυττάρων πολύ πιο γρήγορα.
  • Κανένας δεν είχε βιώσει σοβαρά επεισόδια πόνου που τον οδήγησαν στο τμήμα επειγόντων περιστατικών. Πριν από τη θεραπεία, υπέφεραν συνήθως περισσότερα από τρία το χρόνο.

“Πρόκειται για τρομερή βελτίωση, καθώς πολλά από αυτά τα άτομα είχαν πολλαπλά συμβάντα πριν από αυτή τη μεταμόσχευση όπου βρίσκονταν στο νοσοκομείο ή στο τμήμα επειγόντων περιστατικών εξαιτίας αυτών των φρικτών επώδυνων γεγονότων”, είπε ο Kanter. Οι ερευνητές συνεχίζουν να παρακολουθούν τους ασθενείς για μια τελική ένδειξη μιας αληθινής θεραπείας – τη μακροπρόθεσμη υγεία των οργάνων τους. Το δρεπανοκύτταρο ασκεί πίεση στα νεφρά, τους πνεύμονες, την καρδιά και τον εγκέφαλο και ελπίζουμε ότι η θεραπεία LentiGlobin θα αποτρέψει τη βλάβη των οργάνων που προκαλεί η ασθένεια.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ