Νέα εκτίναξη 12,1% για τις διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου


Τα συμβόλαια φυσικού αερίου στην Ευρώπη σημειώνουν σήμερα νέα άνοδο, στον απόηχο της δήλωσης της Γερμανίδας υπουργού Εξωτερικών Ανναλένας Μπέρμποκ ότι ο ρωσικός αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2 δεν μπορεί να πάρει έγκριση στην τρέχουσα μορφή του, επειδή δεν συμμορφώνεται με τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ευρωπαϊκή τιμή αναφοράς, το ολλανδικό TTF (Title Transfer Facility), κατέγραψε άνοδο 12,1 στα 130 ευρώ η μεγαβατώρα (MWh). Από τον περασμένο Απρίλιο η τιμή του φυσικού αερίου έχει αυξηθεί κατά 400%.

Το συμβόλαιο για τον Φεβρουάριο κερδίζει 11,8% στα 129,7 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Σύμφωνα με τη γερμανική ρυθμιστική αρχή, ο Nord Stream 2, ο οποίος στοχεύει να προμηθεύει φυσικό αέριο την Ευρώπη, μέσω ενός υποθαλάσσιου αγωγού που εκτείνεται από τη Ρωσία στη Γερμανία, δεν κατάφερε να οργανώσει έναν φορέα εκμετάλλευσης αναγνωρισμένο από τη γερμανική νομοθεσία.

Ο Nord Stream 2, ο οποίος έχει ολοκληρωθεί αλλά δεν έχει πάρει έγκριση για χρήση, θα διπλασιάσει τη χωρητικότητα της υπάρχουσας υποθαλάσσιας διαδρομής από τη Ρωσία προς την Ευρώπη.

Οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι επικριτές του έργου λένε ότι θα αυξήσει την εξάρτηση της ΕΕ από τις ρωσικές εξαγωγές ενέργειας και επίσης θα επιτρέψει στο Κρεμλίνο να ασκήσει πίεση στην Ουκρανία, η οποία δεν θα έχει πλέον τα προσοδοφόρα τέλη μεταφοράς φυσικού αερίου εάν ο αγωγός προχωρήσει.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ